Top News
2773 prikaza

Umro Ivan Mravak, suoptuženi uz Ježića i Sanadera

Ivan Mravak
Davor Puklavec/PIXSELL
Bivši šef HEP-a zbog kriminala je nešto i odrobijao, progonili su ga zbog stotina milijuna kuna u nizu predmeta

Ivan Mravak (64), dugogodišnji šef HEP-a i višestruki optuženik te osuđenik u brojnim postupcima koji su se vodili zbog izvlačenja novca iz HEP-a, umro je 14. srpnja nakon duge i teške bolesti. Večernji list navodi da je zadnjih godina njegovo zdravstveno stanje bilo izuzetno teško zbog čega su u prekidu bili gotovo svi postupci koji se vode protiv njega.

Jedan od takvih postupaka je afera HEP – DIOKI, gdje su mu suoptuženici bili Ivo Sanader i Robert Ježić. Riječ je o predmetu u kojem je optužnica potvrđena u svibnju 2013., no spis se nije maknuo dalje od toga upravo zbog zdravstvenih problema što Mravka, što Ježića, što Sanadera. Zadnje ročište održano je prije koji mjesec, a nadležnoj sutkinji preostalo je samo da konstatira da joj se optuženici zbog problema sa zdravljem ne mogu pojaviti u sudnici.

Sanader se tada oporavljao nakon operacije, Ježić se liječio u Švicarskoj, a Mravku je zdravlje bilo toliko narušeno da nije mogao ni doći na sud. Prema toj optužnici, Mravak se teretilo da je 2008. i 2009. na Sanaderov poticaj pogodovao Ježićevoj Dioki grupi kako bi joj HEP dao jeftiniju struju, a šteta je bila 3,8 milijuna kuna.

Ivo Sanader Pljačka države Top News HDZ-u i Sanaderu ide novo suđenje za Fimi mediju

S obzirom na novonastalu situaciju, postupak će protiv Mravka biti obustavljen, a što će se dalje događati s Ježićem i Sanaderom, tek se treba vidjeti s obzirom na to da je Mravak bio glavni svjedok tužiteljstva koji je teretio Sanadera. Obustavljen će, u odnosu na Mravka, biti i postupak u kojem se Mravak teretio za fiktivno zapošljavanje Rade Buljubašića u HEP-u, čime je država oštećena za oko 600.000 kuna.

Tu je suđenje došlo pred kraj, a onda je sve zakomplicirala Mravkova bolest i dodatno telekomunikacijsko vještačenje. Mravak je bio optužen i u aferi HEP-TLM, u kojoj je šteta bila oko 600 milijuna kuna, no ta optužnica nije potvrđena. Bio je osuđen na 18 mjeseci zatvora, temeljem nagodbe s USKOK-om i kaznu je odslužio zbog optužbi da je iz HEP-a pokušao izvući dva milijuna eura te da je dobio i HDZ-u prenio 600.000 kuna.

Prije no što je postao šef HEP-a umočen u brojne afere, Mravak je za vrijeme Domovinskog rata bio u Vukovaru, gdje se brinuo da opkoljeni grad ima struju, a nakon pada Vukovara bio je zarobljen te je mjesec dana proveo u logoru Stajićevo.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Veceslav Nejtek
    Tihomir65 10:59 24.Srpanj 2017.

    nakon operacije, ( prije x godina) "Ježić se liječio u Švicarskoj", a Mravku je zdravlje bilo toliko narušeno da nije mogao ni doći na sud. Uskokovi svjedoci iskrenja ci oni na slobodi a Dr. Sanadera su zatvorili ( tko je ... prikaži još!je pratio zna zbog protivljenja arbitraži sa Slovenijom je postao lopina "svi su krali i njemu dali" ! ) Poslje je ubrzo Kosorica dala Pahorima i pristala na arbitražu ,Da od onih 5 miliona eura što je obečao sucu vrhovnom sucu ) nije već 7 godina uspio vratiti- ""bolestan" !