Top News
1189 prikaza

Jure Radić umro u Baškoj Vodi od raka

Jure Radić
Žarko Bašić/ PIXSELL
Ostao je najviše zapamćen po projektu novog Masleničkog mosta, jednog od najvećih i najosporavanijih projekata u Hrvatskoj

Doktor Jure Radić (63) jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, umro je u noći s petka na subotu u Baškoj Vodi. Radić je dulje vrijeme bolovao od karcinoma želuca, koji se na kraju pokazao kobnim. Devedesetih godina prošlog stoljeća Radić je bio jedan od najvažnijih hrvatskih političara. Jure Radić bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike, sveučilišni profesor, ministar obnove i razvitka u vladi Nikice Valentića, predsjednik uprave IGH.

Može se reći da je bio miljenik prvog hrvatskog predsjednika. U listopadu 1993. godine na Drugom Općem saboru HDZ-a Franjo Tuđman osobno ga je predložio za glavnog tajnika stranke Radić je - rekao je Tuđman - za središnju politiku, temeljenu na kontinuitetu djelovanja stranke, ali i načelima kršćanske demokracije. "HDZ treba prerasti iz pokreta u stranku, prihvatiti program i statut koji će biti, primjerice, sličan bavarskoj demokršćanskoj stranci, a u vodstvo treba izabrati ljude koji će svojim radom ulijevati povjerenje. Činjenica je da nismo nikad bili stranka centra, iako smo govorili da jesmo, govorio je.

U SFRJ odlikovan je Ordenom rada, a u Republici Hrvatskoj nositelj je Spomenice Domovinskog rata.Pogreb Jure Radića bit će u utorak u Baškoj Vodi. Novi Maslenički most njegov je najpoznatiji, ali i najosporavaniji doseg. Mediji i dio stručne javnosti često mu je predbacivao i potpisivanje ugovora s američkom tvrtkom Behtel o gradnji autoceste Zagreb-Dubrovnik preko susjedne BiH. Jure Radić bio je rekorder među profesorima Građevinskog fakulteta. Držao je čak 16 kolegija na njemu.     

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.