Top News
1674 prikaza

UN: Do kraja godine imat ćemo novi val terorističkih napada

Islamska država
REUTERS
Unatoč tomu što je u zadnje vrijeme zabilježeno nekoliko sporadičnih napada, UN tvrdi da opasnost tek slijedi

Ujedinjeni narodi upozorili su da bi trenutnoj 'pauzi' od međunarodnih terorističkih napada uskoro mogao doći kraja, te najavljuju kako je novi val terorističkog nasilja u svijetu moguć do kraja godine. U upravo objavljenom izvješću, posebni promatrači u Vijeću sigurnosti UN-a predstavili su zabrinjavajuće podatke o globalnom ekstremnom islamističkom pokretu, koji i dalje predstavlja prijetnju unatoč nedavnim neuspjesima i porazima.

Autori su posebno izrazili zabrinutost za oko 30.000 stranaca koji su se otišli boriti u "kalifat" i koji su vrlo vjerojatno još uvijek živi.

"Njihovi budući potezi će biti naša briga. Neki se mogu pridružiti Al-Qaidi ili drugim terorističkim grupama koje se mogu pojaviti. Neki će postati vođe ili će radikalizirati ostale", stoji među ostalim u izvješću.

Žene u Islamskoj državi Umm Sayyaf Top News Jeziva ispovijest: Najmoćnija žena ISIL-a dala prvi intervju

Izvještaj se temelji na informacijama koje su dobijene od obavještajnih agencije država članica UN-a i donosi uvid u ukupno razmišljanje sigurnosnih službi širom svijeta.

Također se napominje da, iako je zemljopisni kalifat Islamske države prestao postojati, mnogi temeljni faktori koji su doveli do stvaranja Islamske države još uvijek postoje što ukazuje da prijetnja od ISIL-a i Al-Qaide, ali i sličnih skupina neće tako skoro nestati, piše Guardian.

"Iako je bilo manje uspješnih napada od 2015. i 2016., kada su ekstremisti ubili stotine ljudi u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj, prijetnja Europi ostaje velika", stoji u izvještaju.

Glavna zabrinutost je radikalizacija zatvorskih 'zatvorenika pogođenih siromaštvom, marginalizacijom, frustracijom, niskim samopoštovanjem i nasiljem'. Veliki izazov su skorašnji povratak boraca Islamske države u njihove zapadne domovine gdje će biti odmah poslani u zatvor. 

"Programi deradikalizacije nisu se pokazali u potpunosti učinkovitima. Većina boraca koji su prošli najteže borbe nisu ni blizu puštanja iz zatvora. Oni ostaju opasni i nastavljaju predstavljati izazov unutar i izvan kaznenog sustava", navodi se u izvještaju.

Europske države procjenjuju da je čak 6.000 njihovih građana otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružili ISIL-u ili drugim ekstremističkim skupinama. Oko trećine je ubijena, dok je trećina ostala zadržana u regiji ili su putovali negdje drugdje. Dvije tisuće ili više možda se vratilo u Europu, navodi se u izvješću.

Osim toga, na teritorij kalifata odveli su veliki broj djece, a i proteklih godina tamo se rodilo dosta djece među kojima sada ima jako puno siročadi od kojih mnoga nemaju nikakvo državljanstvo i njihova je budućnost neizvjesna.

Zapadne zemlje do sada nisu bile voljne uzimati građane koji su otišli u Siriju kako bi se pridružili Islamskoj državi i to uglavnom jer ih smatraju sigurnosnim rizikom ako ih vrate kući.

Prema izvješću, Islamska država ima pristup između 50 i 300 milijuna dolara preostalih od prihoda kalifata i koristi propagandu za održavanje reputacije grupe kao vodećeg svjetskog terorističkog brenda - "virtualnog kalifata".

James Foley prevareni Top News Otkrio zašto su taoci na snimkama egzekucije mirni

"Kad bude imao vremena i prostora za ponovno ulaganje u vanjske operativne akcije, Islamska država će narediti i rukovoditi međunarodnim napadima, koji se iako u jako smanjenoj mjeri i dalje događaju na mnogim mjestima širom svijeta. Stoga trenutno manji broj takvih napada neće trajati dugo, možda čak ni do kraja 2019."

Izvještaj navodi da al-Qaida još uvijek čvrsto stoji, ali da je zdravlje njihovog 68-godišnjeg vođe Aymana al-Zawahirija loše, dok je glavni dio izvještaja posvećen zapadnoj Africi, gdje je došlo do naglog porasta nasilja od strane islamskih militanata.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Mado
    Mado 14:34 03.Kolovoz 2019.

    Kolinda je dakle ipak u pravu.