Top News
5455 prikaza

Upozorenje: Balkanu opet prijeti rat

Prosvjed Srpske radikalne stranke u Beogradu
Srđan Ilić/PIXSELL
Utorak je trebao biti striktno protokolarni dan, ali neka upozorenja su glasno odjeknula

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker prilično je dramatično upozorio u utorak u Europskom parlamentu da EU mora pružiti europsku perspektivu zemljama jugoistočne Europe kako bi se izbjeglo ponavljanje ratnih sukoba iz 90-tih.

"Ako se ne otvorimo zemljama u toj iznimno kompliciranoj i tragičnoj regiji, ako im ne pružimo europsku perspektivu, imat ćemo ponovno rat u tom području kakav smo imali 1990-tih", rekao je Juncker u svom govoru u Europskom parlamentu, nakon što se europskim zastupnicima obratio francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Ne želim ponovno rat na Balkanu i stoga se moramo otvoriti prema tim zemljama", dodao je Juncker.

Juncker je pozdravio Macronov govor ali je upozorio da Europa nisu samo Francuska i Njemačka i da je Europi potreban doprinos drugih.

Komisija će u utorak popodne objaviti izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU-u.

Lech Walesa POPULISTI JAŠU Top News Poljaci kopiraju Hrvate:Mi brišemo Tita, oni Walesu

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u utorak u Europskom parlamentu upozorio da se čini kako se u Europi vodi neka vrsta "građanskog rata", te na podjele i sumnje i dovođenje u pitanje stvari koje su smatrane temeljnim aspektima, posebice osudivši nacionalne egoizme i "neliberalizam".

"Kontekst rasprava je uistinu poseban. Imamo kontekst podjele i sumnje u Europi. Sumnje postoje u brojnim europskim državama i čini se kao da se vodi europski građanski rat. Sve veća je fascinacija s 'neliberalizmom'", kazao je francuski predsjednik i dodao da Europa "svakog dana ima sve veću odgovornost".

Ocijenio je da živimo u trenutku "velikih promjena i transformacije", od digitalne revolucije do klimatskih promjena, koje su dale prostor strahovima i neravnotežama u svijetu i jačanju nivih više autoritarnih režima.

"Sve to je dovelo u pitanje osnove na kojima počiva industrijsko društvo, rađaju se strahovi, revidiramo neke velike ravnoteže i to nam nameće da ponovno osmišljavamo načela djelovanja (...) ovo je trenutak konkretne odgovornosti, koji nas razdvaja od budućih europskih izbora kada ćemo mi trebati oživljavati našu borbu za naše ideale", kazao je Macron.  

U svom je govoru pred eurozastupnicima iznio "dva jaka uvjerenja".

Bugari plešu u rijeci Prestigli nas Top News Banane su kupovali samo za Božić, sad su bogatiji od nas

"Prvo, ako odlučimo odustati od vezanosti za demokracije i svega onoga što nas veže uz Europu, idemo krivim putem. Drugo, moramo graditi novu europsku suverenost koja će dati jasne i čvrste odgovore našim sugrađanima i pokazati da ih možemo štititi i pružiti rješenja na nemir u svijetu", kazao je energični francuski predsjednik kojeg su mediji već prozvali "poster boy" EU-a.

"Europska demokracija je naša najbolja šansa i najveća, najgora greška bi bila odustati od našeg modela i rekao bih čak identiteta", istaknuo je Macron pojašnjavajući da je to demokracija koja poštuje individuu, manjine, temeljna prava, odnosno ono što smo nazivali liberalnom demokracijom.

Kazao je da ne želi dopustiti da se ovdje nastani "apatija koja je gurnula europski kontinent prema provaliji, prema nacionalizmu i napuštanju sloboda".

"Odbacujem ideju prema kojoj je demokracija osuđena na nemoć, suočeni s autoritarnošću koja nas okružuje sa svih strana. Odgovor nije autoritarna demokracija već autoritet demokracije. To je blago koje čuvamo već 70 godina", kazao je Macron uz gromoglasni pljesak zastupnika.

Odgovorio im je riječima da se oni brinu da europska demokracija živi svaki dan. Demokracija, istaknuo je, "ne smije biti riječ koja se umrtvila, na koju smo se navikli".

U svom je govoru pozvao Europu da se hitno dogovori oko smjernica za reformom euro zone i ekonomske unije. Također je izrazio spremnost Francuske da poveća svoj doprinos europskom proračunu, ali pod uvjetom da bude učinkovitiji.

Govoreći o "europskoj suverenosti", od trgovine, obrane, energetike, gospodarstva te prehrane i zdravlja, kazao je da se ta suverenost mora graditi "u potpunosti". 

Osvrnuo se i na stvaranje europskog programa za financiranje lokalnih zajednica koje su zbrinule izbjeglice i migrante kako bi se konačno zaustavila "otrovna rasprava" o kvotama unutar EU-a.

"Predlažem stvaranje europskog programa koji bi bio direktna financijska potpora lokalnim zajednicama koje brinu o migrantima", kazao je Macron.  

Andrej Plenković Narcis do narcisa Top News Plenki od kolovoza planira odlazak iz Hrvatske

Govor je završio riječima da se u EP-u odvija dio budućnosti Europe.

"Ovdje trebamo ukorijeniti renesansu Europe", poručio je Macron.

Govoreći o Siriji, Macron je kazao da "mi nismo nikome objavili rat", no da se uvijek radi o istom načelu - ako vjerujemo u vladavinu prava  onda moramo odlučiti da nećemo ustuknuti pred cinizmom.

"Mi smo ušli u međunarodnu koaliciju i borimo se protiv islamističkih skupina. To je legitimni rat i jedini je koji mi vodimo u Siriji. Mi nismo objavili rat Bašaru al-Asadu i nedavne intervenciju u tome pogledu nisu ništa promijenile", rekao je 44-godišnji francuski predsjednik.

Radili smo, nastavio je, na razini UN-a gdje smo rekli da ćemo djelovati na određeni način i ruski predsjednik Vladimir Putin se složio da kemijsko oružje predstavlja liniju koja se ne smije prijeći.

Francuski predsjednik je pred EP-om branio zračne udare na kemijska postrojenja u Siriji koja su izvedena u suradnji sa SAD-om i Velikom Britanijom riječima da su te tri zemlje "branile čast međunarodne zajednice".

"Idući koji kaže da je užasnut slikama djece koja se napadaju kemijskim oružjem treba ustati i reći: mi ratujemo protiv terorista, a Asad  protiv svog naroda, radimo ovo kako bi se tome dao legitimni  multilateralni  okvir. Uništili smo tri lokacije gdje se proizvodi oružje. Ti napadi neće ništa promijeniti, ali ćemo se suprotstaviti ideji da je međunarodni zakon postao zakon slabih", rekao je Macron.

Macron je najavio da će Francuska nastaviti svoj humanitrani angažman u Siriji i pozvao i druge države na suradnju u rješavanju krize i obnovi Sirije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 10:54 13.Lipanj 2018.

    Ultranacionalisti su ponovno pokazali svoje pravo lice. Pljuju po ostavštinama borbe protiv fašizma i ruše njihove spomenike. Za sve ovo je zaprvao kriv samo jedan čovjek. Mason gorbačev koji je uništio veliki i močni SSSR.