Top News
6334 prikaza

Uskoci i hajduci: Bez Plenkija bi bili ništa, a sad ga tračaju

PIXSELL
Šefovi stranačke mladeži, stranačkih ogranaka, prebjezi iz drugih stranaka, sve redom vrsni stručnjaci za političko preživljavanje

Uskoci i hajduci naizgled su najveći problem premijeru Andreju Plenkoviću. Zatvorene grupe na WhatsAppu oko kojih se ovih dana vode žestoke prepirke, pa čak i najave sankcija za članove HDZ-a koji kritiziraju velikog vođu, ponovno su na svjetlost dana iznijele činjenicu da Plenković ima mnoštvo neprijatelja spremnih okrenuti mu leđa.

Kako piše Jutarnji, u najvećoj takvoj grupi su mnogi poznati HDZ-ovci. Od Miroslava Tuđmana, pa do Ivane Maletić i Davora Ive Stiera redom su tu vjerni stranački vojnici koji svoju karijeru duguju upravo HDZ-u. Ivana Maletić svoju plaću od dvadesetak tisuća eura duguje upravo Plenkoviću zato što ju je on predložio za hrvatsku članicu Revizorskog suda Europske unije.

Gabrijela Žalac Ide i ona Top News Plenki joj sređuje super posao - Žalac bježi iz Hrvatske

Gotovo odmah nakon najave da će ona otići u Luksemburg, pojavile su se priče da se premijer rješava nepovjerljivog kadra. Maletićka je, naime, u HDZ ušla u vrijeme Tomislava Karamarka. 

"Bilo je poziva i prije, ali ja nisam ocijenila da je to stranci potrebno. Kad se dogodio lom, kad se počelo pričati o slomu stranke, htjela sam biti dio novog tima koji se formirao, a koji je u prvi plan stavio znanje, rad i dobrobit domovine.", kazala je ona jednom prilikom Večernjem listu na pitanje zašto se tek 2012. godine priključila stranci.

Andrej Plenković i Ivana Maletić | Author: Robert Anić/Patrik Macek/Pixsell Robert Anić/Patrik Macek/Pixsell

U istoj grupi su i neka manje zvučna imena, ali je redom riječ o kadru koji svoju karijeru duguje stranci. Uzmimo ovdje za primjer Ernesta Petryja, svojevrsnog rekordera u mijenjanju stranaka.

"Član sam HDZ-a od siječnja 1990., bio sam organizacijski tajnik nacionalne Mladeži HDZ-a, u vrijeme kad je Kapulica bio predsjednik, a Zdeslav Milas glavni tajnik Mladeži. Bio sam i član Središnjeg odbora HDZ-a i vijećnik HDZ-a u Županijskoj skupštini. Moj otac je jedan od utemeljitelja HDZ-a koji se osnivao i u mojoj kući jer su tamo održavani prvi sastanci", ispričao je Petry za Jutarnji list u proljeće ove godine kad je završio u medijima nakon što je ustao protiv Darka Milinovića, župana ličko-senjskog. 

Ernest Petry | Author: Duško Jaramaz/Pixsell Duško Jaramaz/Pixsell

On je nakon odlaska iz HDZ-a jedno kraće vrijeme prešao u Hrvatski blok, pa je tijekom SDP-ove vlade ušao u HNS dok su njime upravljali Radimir Čačić i Vesna Pusić. Uspio je dogurati čak do pozicije šefa županijskog ogranka te stranke, ali se nedavno vratio matičnoj stranci. Između članstva u HNS-u i HDZ-u predstavljao se kao nezavisni kandidat, ali je cijelo vrijeme bio dio HNS-a. 

"Petry se u HNS učlanio 2011. ili 2012. kad su stranku vodili Vesna Pusić i Radimir Čačić. Sjećam se da je tada odmah postao direktor Elektrolike. Kad je HDZ ponovno došao na vlast, tada se malo distancirao od HNS-a i koketirao s Mostom sve da bi sačuvao direktorsku poziciju. No, kada je propala vlast HDZ-a i Mosta, ponovno je postao aktivniji u HNS-u. Bio je i nezavisni vijećnik, pa onda opet u HNS-u i sada je otišao u HDZ", kazali su anonimni izvori Jutarnjem listu. 

Mario Kapulica | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL

Cijelom njegovom karijerom provlači se ime Marija Kapulice, predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" i savjetnika predsjednika HDZ-a. 

U nedavnom razgovoru za Express jasno je branio svog stranačkog šefa, ali i govorio o potencijalnim uzurpatorima koji žele maknuti Plenkija s vrha stranke. Vjerojatno najvažnija izjava bila je o jedinstvu unutar stranke.

"Unutar HDZ-a je uvijek bilo razlika u promišljanjima, ali na izbore izlazimo jedinstveno. Predsjednički izbori su sasvim drugačiji od europskih izbora. Biračko tijelo smatra ih jako važnima, jer biramo tko će predstavljati Hrvatsku i to je našem biračkom tijelu važno. Imamo sasvim drugu situaciju i ne možemo raditi paralele s europskim izborima niti uspoređivati ono što smo prepoznali kao nedostatak na europskim izborima s onim što ćemo raditi u predsjedničkim. Tu nemamo problema niti ćemo imati."

Dubravka Šuica Dobra karijera Top News Sindrom Šuice: Kako je profesorica zaradila milijune

Ivan Vidiš, aktualni šef mladeži HDZ-a također je član spomenute grupe. Besprijekornog životopisa i dobrih veza s Plenkovićem, Vidiš je izabran jednoglasno na tu dužnost u prosincu prošle godine i to bez protukandidata. On je sin hrvatskog diplomata Davora Vidiša, veleposlanika RH u Rumunjskoj. Ovaj 28-godišnjak član je stranke od 2011., a tad je članstvu pristupila i njegova tri godine mlađa sestra. 

"'Podržavam sve što radi Jadranka Kosor, a odmalena imam simpatije za prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana. Domoljub sam, osjećam veliku obvezu prema svojoj zemlji i jednoga dana volio bih pomoći Hrvatskoj", izjavio je on tada. Nedavno se proslavio izjavom da ga veseli to što se više mladih odlučuje za zapošljavanje u privatnom, a ne u javnom sektoru.

Jako zanimljiva izjava nekoga tko je, sudeći prema podacima s njegovog LinkedIn profila, proveo ukupno 8 mjeseci u privatnom sektoru. Dva mjeseca u telefonskoj prodaji H1 telekoma te šest mjeseci kao regionalni menadžer za tvrtku koja ima dvije trgovine u Hrvatskoj i, kako stoji na stranicama Poslovna.hr, ima dvoje zaposlenih.

Ivan Vidiš | Author: Matija Habljak/PIXSELL Matija Habljak/PIXSELL

Na pitanje osjeća li se privilegiranim zato što mu je otac diplomat, a i on je imao karijeru po ministarstvima, rekao je:

"Naravno da imam nešto veću podršku svoje obitelji zbog posla koji rade, bilo je više resursa. Prošao sam dosta toga što prosječna osoba u Hrvatskoj prolazi, bio sam nezaposlen, bio sam na stručnom osposobljavanju, radio sam u javnom i privatnom sektoru, razumijem probleme mladih. Važno je da mi kao vodstvo mladeži pokažemo da razumijemo te mlade ljude. Jako me motivira da im pomognemo, da im je život što lakši, da pokrenemo sve one mjere koje će omogućiti lakšu integraciju na tržište rada i što kvalitetnija radna mjesta. To sam ja sve prošao – borbu za radno mjesto i natjecanje.”

Nataša Novaković Pismo GRECO-u Top News Novaković povukla neočekivani potez i jako naživcirala HDZ

 

Za kraj smo ostavili Mislava Hermana, zastupnika u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, šefa skupštinskog odbora HDZ-a te šefa gradskog ogranka stranke.

Za njega se također navodi da je bio dobar stranački vojnik te da se postpuno uspinjao stranačkom hijerarhijom. Dobar i korektan dva su epiteta koja se najčešće vežu uz njega, ali njegova majka Vinka Luetić-Herman osuđena je zbog sređivanja lažnih invalidskih mirovina. 2015. je osuđena na godinu i četiri mjeseca zatvora.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.