Top News
1734 prikaza

Uspon i pad moćnog egotripera koji bi mogao uništiti Trumpa

Paul Manafort
1/9
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Više od trideset godina služio je nekima od najkrvožednijih diktatora, da bi ga 2016. angažirao sadašnji predsjednik

Bio je ožujak 2016., kratko prije nego što će Donald Trump angažirati Paula Manaforta kao šefa svoje predsjedničke kampanje, kada je službenik popularnog bejzbol kluba NY Yankees obavijestio Manaforta da će mu uskoro dostaviti ulaznice iz godišnje pretplate za utakmice Yankeesa. Godišnja pretplata za četiri mjesta, i to kakva, odmah iza klupe domaćeg kluba i s pristupom raskošnoj loži vlasnika kluba, koštala je 216.000 dolara. Manafort tada nije imao taj novac, iako je ulaznice preuzeo i iskoristio.

Novac nije imao niti šest mjeseci poslije, kao što ga nije imao niti za otplatu kredita od 5,3 milijuna dolara za svoju kuću u Brooklynu, a ništa bolje nije stajao niti dok je vodio Trumpovu predsjedničku kampanju. Ovakvu bizarnu anegdotu iz Manafortovog života američki mediji su naveliko pretresali uoči donošenja presude kojom je Trumpov šef kampanje sada proglašen krivim za osam od 18 točaka optužnice; redom za razne utaje poreza, financijske prevare i skrivanje svojih tajnih bankovnih računa.

Paul Manafort | Author: Handout/REUTERS/PIXSELL Handout/REUTERS/PIXSELL

U priči o Manafortu bizarno je bilo to što je, kao prvo, taj čovjek samo u nekoliko godina ranije primio više od 60 milijuna dolara od raznih ukrajinskih oligarha koji su podržavali proruskog predsjednika te zemlje Viktora Janukoviča, također klijenta Manaforta kao lobista.

2016., međutim, Manafort nije imao niti centa, njegova tvrtka za političko savjetovanje bila je u minusu 600.000 dolara, nije imala niti jednog klijenta, unatoč tome što je taj danas 69-godišnjak od svoje mladosti nanizao kampanje Forda, Reagana, starijeg Busha, Boba Dolea, zatim niza diktatora iz trećeg svijeta poput Marcosa, Sesea Sekoa i sličnog svijeta... A to je samo ono što se zna.

Za Manafortovu životnu priču mediji po SAD-u danas kažu da je priča o "pohlepi, prevari i egu", o takvom životopisu koji nije mogao dobro proći sve da naposljetku nije došao za kormilo Trumpove kampanje. FBI mu je, naime, bio za vratom i prije toga, te bi ga nesumnjivo na listu stranih agenata strpao i bez istrage posebnog savjetnika FBI-a Robeta Muellera, koji mu je sve ovo iz sadašnje presude iskopao čisto usput, istražujući rusko miješanje u američke izbore 2016.

Donald Trump Hoće li opstati? Top News Kulminacija svega: Trumpa čeka 11 tjedana iz noćne more

Taj dio suđenja Manafortu, slučaj veze između kampanje i Kremlja, tek će doći na red, ove jeseni. Kako je uopće moguće da je čovjek koji je bio u takvim, budimo slikoviti, govnima, uspijevao voditi život u kojem je posjedovao mnoštvo luksuznih nekretnina, u kojoj je veliki bazen na krovu jedne takve usred grada dao pomaknuti metar dalje kako bi uhvatio najbolju kombinaciju sunca i sjene, konačno, da je takav čovjek došao biti šef jedne predsjedničke kampanje, i to baš one koja je odnijela pobjedu?

Suđenje je za Manaforta bilo niz poniženja. Čovjek koji se nekoć u javnosti pojavljivao uvijek savršeno njegovane tamnosmeđe kose, sada se pokazalo da je jako sijed. Njegovo odijelo od 1500 dolara njegovoj supruzi poslali su iz zatvora u koji su Manaforta zaključali, u bijeloj vrećici. Čak i na izricanju presude na sudu sa suprugom nije smio komunicirati, tek joj namignuti.

Jedan od glavnih razloga kako je protiv Manaforta državno tužiteljstvo uspjelo prikupiti tešku artiljeriju za dokazati mu kaznena djela za do 80 godina zatvora, bio je 46-godišnji Manafortov pomoćnik Rick Gates, čovjek koji ga je posvuda pratio u mnogočemu što je ovaj radio, da bi na kraju sam pao žrtvom niza optužnica iz državnog odvjetništva. Dokazali su mu dva kaznena djela, a malo prije nego što će to dospjeti na sud, Gates je propjevao.

Paul Manafort | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Neki će reći da je to bilo dijelom i zato što je smatrao da je Manafort od onog brda dolara iz Ukrajine, njemu mogao dati značajno veći dio od onoga što je Gates dobio. Jasno je da je Gates propričao o svemu što je znao o Manafortu u prvom redu zato da bi uhvatio kakvu takvu šansu da se za svoju ulogu u kriminalu izvuče s uvjetnom kaznom.

Uglavnom, taj čovjek istražiteljima je ispričao sve što zna, rekao je i to da je on bio glavni čovjek za Manafortove prevare, a na sudu je priznao sve za što ga se teretilo, rekavši da on, za razliku od Manaforta, želi napokon okajati svoje grijehe.

Malo je reći da je očito da se Gates nagodio, a tu stvar postaje smrtno ozbiljna po samog Donalda Trumpa jer Gates je, kao Manafortova desna ruka, bio i jedan od najviših službenika u Trumpovoj kampanji, te u Trumpovom inauguracijskom odboru. Tako je Manafort skončao. A početak?

Paul Manafort Paul Manafort Top News Trump u problemima: FBI stisnuo 'PR-a koljača'

Imao je samo 27 godina kada je prvi put angažiran na nižim razinama u kampanji budućeg predsjednika Forda. Slično je bilo i s Reaganom, da bi usred njegove ere taj mladi čovjek osnovao svoju političku savjetništvu tvrtku u Washingtonu i da bi već tada došao na glas kao onaj koji će jednom u životu sigurno platiti zbog svoje pohlepe. Isprva je to bio čovjek koji se još i mogao pozvati da radi iz određenih političkih ideala.

No, vrlo brzo on je kao moćni i odlično povezani insajder iz Washingtona nakupio niz klijenata iz nekih od najokrutnijih diktatura po svijetu, da bi najviše milijuna dolara zaradio u Ukrajini tijekom pet godina sve do 2014. i rušenja autokratskog predsjednika Viktora Janukoviča u državnom udaru.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.