Top News
2418 prikaza

Paulu Manafortu prijeti 80 godina zatvora

Paul Manafort
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Porota je u utorak popodne potvrdila osam točaka optužnice, a Trump ga i dalje brani i kaže za njega da je 'dobar čovjek'

Porota je utvrdila da je  Paul Manafort kriv za osam od 18 točaka optužnice.  Ovih osam točaka zajedno donosi maksimalnu kaznu od 80 godina.

Sudac još nije odredio datum izricanja presude.

Odvjetnik Paula Manaforta Kevin Downing dao je kratku izjavu nakon presude. Rekao je da je Manafort "razočaran", jer ga porota nije oslobodila krivnje po svim točkama optužnice.

"Gospodin Manafort razočaran je time što nije dobio oslobađajuću presudu, no želi zahvaliti sucu Ellisu što mu je dao šansu za pošteno suđenje."

Pri ulasku u sudnicu Manafort je kimnuo glavom svojoj supruzi Cathleen. Nakon čitanja optužnice, ostao je hladnokrvan, a njegova supruga gledala je ravno ispred sebe u pod. 

Točke optužnice, kako javlja CNN, koje je potvrdila porota su:

Točka 1: Porezna prijevara - Pretplaćivanje lažnih prijava poreza na dohodak u SAD-u za 2010. godinu (maksimalna kazna od 3 godine)
Točka 2: Porezna prijevara - Pretplata na lažne porezne prijave poreza na dohodak u SAD-u u 2011. godini (maksimalna kazna od 3 godine)
Točka 3: Porezna prijevara - Pretplaćivanje lažnih prijava poreza na dohodak u SAD-u za 2012. godinu (maksimalna kazna od 3 godine)
Točka 4: Porezna prijevara - Pretplaćivanje lažnih prijava poreza na dohodak u SAD-u u 2013. godini (maksimalna kazna od 3 godine)
Točka 5: Porezna prijevara - Pretplaćivanje lažnih prijava poreza na dohodak u SAD-u 2014. godine (maksimalna kazna od 3 godine)
Točka 12: Skrivanje računa stranih banaka - neizvršenje izvješća o stanju računa u inozemnoj banci i financijskim računima u 2012. godini (maksimalna kazna od 5 godina)s
Točka 25: Bankovna prijevara - zajam u Citizen's Bank od 3,4 milijuna dolara (maksimalna kazna od 30 godina)
Točka 27: Bankovna prijevara - milijun dolara zajma od Bank of California (maksimalna kazna od 30 godina)

Predsjednik Trump iz West Virginie, pohvalio je svog bivšeg predsjednika kampanje Paul Manaforta i rekao da je on "dobar čovjek" i napao je istragu specijalnog zastupnika Roberta Muellera rekvši da je to "lov na vještice" i "sramota".

"Paul Manafort je dobar čovjek, bio je s Ronaldom Reaganom, bio je s mnogo različitih ljudi tijekom godina, osjećam se jako tužno zbog toga, ne uključuje mene, ali još uvijek osjećam ...",  rekao je Trump.

Cathleen Manafor napušta sud | Author: MARY F. CALVERT/REUTERS/PIXSELL MARY F. CALVERT/REUTERS/PIXSELL

Trump je napomenuo da optužbe protiv Manaforta "nemaju nikakve veze s ruskim dogovorom" i kritizirao je istragu.

"To je lov na vještice i to je sramota, ali ovo nema nikakve veze s onim što su počeli", rekao je Trump. "To nije bila izvorna zadaća, vjerujte mi! Bilo je to nešto jako drugačije, nema veze s ruskim uplitanjem."

Trump nije odgovorio na pitanja o svom bivšem osobnom odvjetniku Michaelu Cohenu, koji se također tereti po osam točaka optužnice u suđenju za poreze, prijevare i optužbe za kršenje financiranja kampanje.

Manafort, Trumpov lobist iz predsjedničkih izbora, čovjek koji je iza sebe još od mladih dana nizao kampanje Geralda Forda, Ronalda Reagana, Georgea Busha starijeg i Boba Dola, otkako je izbio skandal s grubim miješanjem Rusije u američke predsjedničke izbore 2016., uspio je čak završiti na listi stranih agenata u SAD-u.

Donald Trump Na meti FBI-a Top News Snimka razotkrila Trumpa: "Zečicu platite u kešu"

Ispalo je da je Manafort desetljećima lobirao od Saudijske Arabije, Pakistana, zatim u korist Mobutua Sesea Sekoa iz DR Konga, zapravo u korist sve sile izrazito okrutnih nedemokratskih režima diljem svijeta, ali je jasno da mu je kvalifikaciju "stranog agenta" priskrbilo to što je, u prvom redu, još od 2004. radio u kampanjama bivšeg proruskog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča, srušenog u državnom udaru 2014., zatim poslovne veze s ruskim oligarhom Olegom Deripaskom, vrijednim danas sedam milijardi dolara...

Konačno, FBI ga smatra "osobom od izrazitog interesa" u sklopu svoje istrage o ruskom miješanju u izbore za predsjednika SAD-a iz 2016. Manafort je zato završio s GPS odašiljačem na nozi u kućnom pritvoru, potom i u zatvoru tijekom istrage da je i takav "utjecao na svjedoke". A sad je potvrđeno i osam od 18 optužbi za milijune navodno opranog novca. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.