Top News
41960 prikaza

Vatikan odlučio: Mijenja se molitva Očenaša

Papa Franjo
REUTERS
Papa Franjo je prošle godine kazao da prijevod s latinskog na talijanski nije dobar i da se treba mijenjati

Jedna rečenica iz Biblije, koja se često koristi doživjet će veliku promjenu. Sa biskupske konferencije u Italiji stigla je inicijativa da se promijeni dio molitve Očenaša - "...ne uvedi nas u napast" u "...ne napuštaj nas u napasti".

Promjena će se za sada primijeniti samo u talijanskim Biblijama, a samo se čeka dozvola Vatikana. Papa Franjo je prošle godine kazao da prijevod s latinskog na talijanski nije dobar jer se implicira da Bog navodi ljude na grijeh. 

Papa je tada istaknuo da francuska Katolička crkva već koristi drugačiju sintagmu koja glasi "...ne dozvoli nam da padnemo u napast..." i predložio da bi se nešto slično trebalo koristiti u molitvama u svim katoličkim crkvama u svijetu, javlja Euronews.

Prorok Izaija Otkrili arheolozi Top News Senzacija: Našli dokaze da je prorok Izaija postojao

"Mi smo ti koji upadaju u napast. Nije On taj koji nas navodi pa nas onda pušta da padnemo u napast. Otac ne čini to. Otac pomaže da se dignemo", kazao je papa Franjo.

Biblija je najčitanija knjiga na svijetu, do sada je prodana u preko četiri milijarde primjeraka, a u zadnjih dvije tisuće godina doživjela je brojne promjene. Originalna knjiga naravno ne postoji, a prvih 200 godina kopije Biblije radile su se ručno i nisu ih radili stručnjaci.

Takva praksa je dovela do brojnih grešaka, promjena, krivih tumačenja i izostavljenih poglavlja. Evanđelje po Ivanu tako primjerice neko vrijeme nije sadržavalo dio "Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci kamen...". Ta je rečenica u Bibliju ubačena 200 godina kasnije.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • moris 18:20 20.Studeni 2018.

  ...i ne uvodi me u pedofiliju..papa was a rolling stone

 • Milicic 09:38 20.Studeni 2018.

  Treba mjenjati ne samo:"Ne uvedi nas u napast" već i onu:"Kako na NEBU tako i na ZEMLJI"

 • Letipada 08:26 20.Studeni 2018.

  Prvih 200 godina radile su se ručno, a onda su ih počeli... štampati??!!