Top News
708 prikaza

Uvozimo 2.000 građevinaca - nemamo dovoljno svojih

Zidar - ilustracija
Dino Stanin/PIXSELL
Kroničnu nestašicu kvalificirane snage shvatilo je i ministarstvo rada i mirovinskog sustava

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u subotu je najavio da će Hrvatska za dvije tisuće dozvola povećati kvotu za uvoz radne snage u području graditeljstva, gdje postoji deficit domaćih radnika, a sve da bi, kako je rekao, građevinski sektor mogao realizirati preuzete investicije.

"Imali smo prošli tjedan sastanak sa sindikatima i poslodavcima i evo najave - u proceduru je upućen prijedlog da se, samo za građevinski sektor, kvota poveća za dvije tisuće radnih mjesta", rekao je ministar u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Povećanje kvote potrebno je, kazao je, kako bi građevinski sektor mogao realizirati preuzete obveze, odnosno investicije koje kreću na jesen, a s obzirom na to da u tom sektoru nema dovoljno domaće radne snage.

Druge će se sektore, dodaje, svaki zasebno analizirati, a prvenstveno će se gledati na to da se aktivira domaće radnike, među inim i kroz programe prekvalifikacije, a u tom kontekstu ističe program "Od mjere do karijere".

Ukupna godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u Hrvatskoj za ovu godinu iznosi 7.026 dozvola, a od toga je za graditeljstvo njih 2.080.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vlado 14:02 23.Srpanj 2017.

    lažete lopovi ima dovoljno radne snage samo što poslodavci previše biraju, a ne plaćaju