Top News
439 prikaza

Užas: Bolnica bez novca, bebe drže u kartonskim kutijama

Novorođenčad u kutijama
Screenshot/Twitter
Nedostaje liječnika, nedostaje lijekova i svih drugih potrepština, a vlasti uporno tvrde da nema nikakve krize

Venezuela, država s ogromnim zalihama nafte, propada. Stanje u državi tako je loše da novorođenčad u porodilištima stavljaju u kartonske kutije u nedostatku kreveta.

Zaposlenik bolnice u gradu Barceloni, na atlantskoj obali Venezuele, poslao je fotografije opozicijskoj skupini koja ih je objavila na društvenim mrežama. Fotografije su navodno slikane u državnoj bolnici Domingo Guzman Lander, a Mesa de la Unidad Democratica, grupa opozicijskih organizacija kaže da su te scene samo još jedan od dokaza teške krize venezuelanskog zdravstvenog sustava.

Predsjednik venezuelanskog instituta za socijalnu skrb Carlos Rotondaro putem Twittera rekao je da se ne slaže s postupcima liječnika porodilišta. "Naše bolnice brinu se za stotine pacijenata, iako neki mediji to ne žele pokazati. Svjesni smo nedostataka i nastavljamo s radom", napisao je Rotondaro na Twitteru.

Nedugo nakon toga, državne vlasti objavile su fotografije za koje tvrde da predstavljaju trenutačne uvjete u istom tom porodilištu.

Objavili su i video na kojem se vide plastični kreveti za novorođenčad.

Međutim, venezuelanska opozicija negirala je takve izjave. Objavili su još jednu fotografiju djece u kartonskim kutijama.

Državni službenici objavili su da je u bolnici, samo ove godine, rođeno više od 4.000 djece

Venezuela ima velikih ekonomskih problema i mnogi stanovnici te južnoameričke države su počeli prosvjedovati zbog kroničnih nestašica osnovnih namirnica i lijekova. Prosvjedi traju već mjesecima, a kulmirali su pozivima na ostavku predsjednika Nicolasa Madura.

U svibnju ove godine, venezuelanski parlament proglasio je humanitarnu krizu u državi. Mjesec dana kasnije, skupina liječnika obratila se parlamentu i ispričala je o teškim nedostacima lijekova i ostalih bolničkih potrepština.

"Razboliti se u Venezueli znači umrijeti", rekao je tom prilikom liječnik Cristian Pino, prenosi CNN. Prema službenim podacima venezuelanske federacije ljekarnika, u državi nedostaje 80% liječnika. Više od 13.000 liječnika napustilo je državu zbog pravog kolapsa zdravstvenog sektora.

Službeni stav državnih vlasti je da ne postoji zdravstvena kriza, a predsjednik Maduro tvrdi da je otvoreno više od 2.000 ustanova hitne medicinske pomoći diljem zemlje. Predsjednik je također optužio opoziciju da pokušavaju privatizirati državno zdravstvo

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.