Top News
400 prikaza

Tinejdžeri bježe u Islamsku državu, jer na Zapadu nemaju ništa

Isis
Youtube
Sociolozi upozorili da će se sve više tinejdžera priključivati islamistima

Početkom tjedna tri su britanske tinejdžerke zadržane u Istanbulu i vraćene kući, nakon što se posumnjalo da namjeravaju otići u Islamsku državu. Sumnje su se pokazale točne, a prije njih u Islamsku državu su preko Turske otišle tri druge tinejdžerke iz Londona.

Sociolozi koji rade na prevenciji ovakvih slučajeva tvrde kako će se ovakve situacije ponavljati i kako će se sve više tinejdžera sa Zapada pokušati priključiti islamistima u Siriji, donosi Newsweek.

Islamska država | Author: Youtube Youtube

Sociolog Matthew Wilkinson tvrdi kako je ovo idealna 'klima' za tinejdžere i njihov bijeg u Islamsku državu.

"Trenutno vlada kombinacija vrlo agresivne promocije islamske ideologije i propagande, zajedno s nedovoljno educiranom mladom generacijom koja živi na Zapadu i koja se ne zna nositi s tim stvarima, nisu svjesni ni dovoljno informirani da bi znali što to znači. Osim toga, tu je i vrlo visoka nezaposlenost mladih i njihov mladenački idealizam kojeg je zahvaljujući propagandi koju provode džihadisti vrlo lako raspiriti", ističe Wilkinson.

Posebno ugroženi mladi muslimanske vjeroispovijesti

Posebno su ugroženi mladi muslimanske vjere, jer upravo među njima vlada najviša stopa nezaposlenosti. Nedostatak perspektive kod kuće i činjenica da za sebe ne vide nikakvu budućnost dovoljan je 'okidač' da se pokupe i odu.

Wilkinson kaže su takve skupine mladih vrlo rizične, jer njihovo razočarenje u sustav i zemlju u kojoj žive vrlo vješto iskorištavaju manipulativni džihadisti

Islamisti provode propagandu kakvu je provodio i Hitler

"Prodaje im se priča da mogu mijenjati stvari i to vrlo brzo, stvara im se slika nekakve glamuroznosti jer će mijenjati stvari s oružjem u rukama, a da pri tome ta djeca ne znaju gotovo ništa o islamu. Djevojke se navodi kako su predodređene za stvaranje nove generacije 'čistih' džihadista, što se ne razlikuje previše od nacističke propagande za vrijeme Hitlera koji je želio čistu arijsku rasu", nastavlja Wilkinson.

On i njegove kolege smatraju kako su vlasti među najodgovornijima zbog ovakvih slučavea, jer ne poduzimaju dovoljno kako bi se djeca educirala. Osim toga, napravljen je niz sigurnosnih propusta, jer su primjerice neke od prebjeglih djevojaka svoje veze za odlazak u Siriju upoznale preko društvenih mreža, a da to nitko nije primijetio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.