Top News
27986 prikaza

Vasini HDZ-ovci slave, Dalićka će dobiti nogu iz Vlade

Martina Dalić i Andrej Plenković
Igor Soban/PIXSELL
Brkićeva struja u HDZ-u trijumfira zbog fatalne pogreške Martine Dalić, a na njezinu poziciju vreba Ivan Vrdoljak

Martina Dalić može početi pakirati kofere u Vladi jer je teret zadnjeg političkog skandala, astronomskih honorara legiji savjetnika Ante Ramljaka i unosnih poslova koje je dobila skupina tvrtki starih poslovnih ortaka iz kruga Dalić - Škegro - Ramljak, bio previše čak i poslovično staloženom Andreju Plenkoviću

Premijer je izgubio živce, kažu naši izvori, nakon intervjua koji je Borislav Škegro dao televiziji N1, u kojemu je angažman Ante Ramljaka i Martine Dalić prikazao kao svojevrsno žrtvovanje za Hrvatsku, jer su oboje “s većih plaća prešli na manje”. 

Ante Ramljak u trgovini Konzum Posao iz snova Top News Ramljak od plaće u Agrokoru postao milijunaš

To je istina za Martinu Dalić, koja je u Vladu došla iz MMF-a, ali ne i za Ramljaka. Dalić je, kao pokroviteljica cijele operacije Agrokor, načinila silnu reputacijsku štetu premijeru, koji je može sanirati njezinim odlaskom.

Škegro je naljutio Plenkovića i izjavom kako je politički položaj Martine Dalić u Vladi stabilan, stabilniji nego ikad, te priznanjem kako on zna tko je pisao “lex Agrokror”. 

Razmetljivi Škegro time je učinio baš ono što Plenković ne trpi - prikazao je premijera kao neku vrstu marionete, Grande Guignola na koncima koje vuku on i drugi “maheri”. 

Ta ista konstrukcija Plenkovića je uzrujala i kad ju je prije nekoliko tjedana izrekao Vladimir Šeks. Plenković ne trpi da itko dovodi u pitanje njegovu suverenost.

Škegro je pokazao slabo poznavanje psihologije kad se odlučio na takvo hvalisanje pred TV kamerama, a javnost je dodatno razjario i tvrdnjama o tome kako su konzultantske naknade u Agrokoru ponižavajuće male. 

Svi se sjećamo Agrokora iz vremena prije krize: ta tvrtka redovito je probijala rokove plaćanja i za sitnija dugovanja, dobavljači su ucjenjivani, a iznosi o kojima se zadnjih dana govori bili su rezervirani samo za oligarhe iz koncerna. 

Sad, kad je tvrtka na koljenina, munjevitom se brzinom isplaćuju astronomski honorari, koje onda netko još proglašava “sramotno malima”, u zemlji u kojoj se odvija egzodus. Politička šteta od ovoga vidi se s Mjeseca, golim okom.

Martina Dalić, Andrej Plenković i Ante Ramljak | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL
"Martini je leđa okrenuo i najbolji prijatelj u Vladi, Davor Božinović, a to znači da je samo pitanje trenutka kad će otići. Bilo bi najbolje kad bi sama smislila neki uvjerljivi izgovor i otišla - kaže naš izvor upućen u zbivanja na Markovu trgu dodajući kako je najvjerojatnije da će “Dalić sama ponuditi ostavku, samo se još ne zna s kojim obrazloženjem”.

"Škegro je zakucao Dalićku, iziritirao je Plenkija tvrdnjama o ‘Martini koja je sigurnija i čvršća nego ikad’. E bogami nije", dodaje naš sugovornik, koji tvrdi da je sad širom otvoren put dolasku Ivana Vrdoljaka u Vladu. 

Odlaskom Dalić ispraznila bi se, naime, dva mjesta - ono potpredsjednika Vlade i ono ministra gospodarstva. Vrdoljak je u dobrim odnosima s Milijanom Brkićem, čija struja u HDZ-u trijumfira zbog političkog pada žene koju nikad nisu voljeli niti su joj oprostili drskost, liberalizam, donaciju za Pametno, termoelektranu i niz drugih grijeha. 

Ivan Vrdoljak nije nam potvrdio da se vraća u Vladu, ali nije ni demantirao. Prema našim informacijama, papire s naknadama konzultanata i drugih sudionika u poslu oko Agrokora plasirao je poznati biznismen koji je neko vrijeme prije sloma Agrokora posudio novac Ivici Todoriću, uzimajući kao zalog dionice Todorićevih tvrtki, računajući na to da će novac dobiti nazad s kamatom ili ući u vlasništvo tvrtki preko dionica. 

No odlukom suda u Londonu, Agrokor je de facto proglašen tvrtkom u stečaju, a Ramljakov plan restrukturiranja Agrokora podrazumijeva stvaranje dviju tvrtki - bezvrijednog Agrokora, s dugovima, i vrijednog, s proizvodnjom. Poduzetnik koji se “prekombinirao” tako je ostao na suhom - stotine milijuna kuna koje je uložio u dionice najedanput su postale bezvrijedne. 

Njemu bi dakle kraj cijelog postupka s “dva Agrokora” odgovarao jer bi stekao kakvu takvu šansu da se naplati...

"Martina Dalić je bila jedna od najbližih suradnica u prvom krugu oko premijera Andreja Plenkovića. On je osobno preuzeo odgovornost za nju jer u bazi baš i nije imala podršku. Pogotovo je protiv nje bila struja Milijana Brkića. Stariji i tvrđi HDZ-ovci su bili protiv nje. Iritirala ih je s jedne strane njezina arogancija, a s druge strane ona je otišla iz HDZ-a pa je iznenada ponovno uskrsnula. Njezina svojeglavost i kapric su već bili poznati, ali sad ti ljudi svakako ne žele da se moraju zbog nje crvenjeti na terenu i braniti je. Slično je prošao i Darko Milinović. Ali on čak za razliku od Dalić ima stranačku bazu iza sebe, pa su opet nakon njegova istupa o zapošljavanju članovi jednostavno odlučili da neće braniti takvu politiku. Isto tako im se ne da opravdavati i braniti Dalić", govori nam jedan HDZ-ovac.

Martina Dalić | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)
Kad je Martina Dalić prvi put napustila HDZ, 2014. godine, stranka ju je ispratila s neskrivenim veseljem. Stav stranke prenio je akademik Željko Reiner koji je objasnio da je Dalić imala različit pristup gospodarstvu od HDZ-a – ona je zagovarala neoliberalni pristup, a stranka socijalno-tržišno gospodarstvo.

U vrhu stranke, koja je ostala ista, novinarima su rekli da njezin odlazak “ne smatraju gubitkom jer smatraju da je bila zagovornica bankarskih lobija, a protivila se i HDZ-ovu konceptu gospodarstva.

Nastavak na sljedećoj stranici...

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan 16:41 09.Veljača 2018.

    Hoće li slaviti kad saznaju da umjesto nje dolazi Vrdoljak?