Top News
5061 prikaza

Vaso ima diplomu: Karamarko mu je spremao zamku

Milijan Brkić
Petar Glebov (PIXSELL)
Milijan Brkić je u vrijeme Tihomira Oreškovića prolazio svoje najteže dane u HDZ-u

Godinu i pol dana otkako je izbio skandal s prepisivanjem njegovog diplomskog rada diplomiranog kriminalista, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić napokon je diplomirao kao stručni specijalist kriminalistike. Napokon i opet, kako je doznala Nova TV iz Visoke policijske škole.

Novi diplomski rad, za koji je dobio novu diplomu, pobrojanih 120 ECTS bodova i što sve ide, Brkić – poznat u određenim krugovima i kao "Vaso" – morao je pisati ponovo i braniti ponovo nakon što je pukla vijest da je rad "Organizacijske razine MUP-a RH" plagirao. Nisu mu tada oduzeli zvanje, nego je dobio godinu dana da pošteno napiše novi, nije zglajzao s funkcija, ali mu je to sigurno bilo jedno od težih životnih razdoblja.

Milijan Brkić | Author: Davor Puklavec (PIXSELL) Davor Puklavec (PIXSELL)

Bilo je to, iz ove se perspektive čini, kao u prošlom stoljeću, još u ožujku 2016., dok je premijer bio Tihomir Orešković, a Tomislav Karamarko vodio svoju igru kao prvi potpredsjednik Vlade. Brkić je uvijek slovio za čovjeka kojega apsolutno ne zanima nikakva ministarska funkcija. Mnogi su tada više manje otvoreno rekli da on nije niti materijal za biti ministar, iz niza razloga. Pa opet, odjednom je iz vedra neba prije godinu i pol pukla vijest da ga Karamarko kandidira za ministra branitelja.

Čak je i Božo Petrov na televiziji otvoreno rekao da nije čuo da bi Brkić bio kandidat Domoljubne koalicije za ministra. Kvaka je bila u tome da su i Karamarko i Brkić i tko sve ne u tom trenutku jako dobro znali da je Policijska akademija već pokrenula postupak revizije diplome, da se skandal kotrljao i samo prijetio koga će sve pokupiti, Brkića u prvom redu.

I posljednje što je trebalo i Brkiću i HDZ-u bilo je izguravati na veliku scenu čovjeka kojem će minutu poslije imenovanja ministrom svi, od opozicije do medija, skočiti za vrat kao plagijatoru diplomskog rada. S punim pravom svi su to činili i bez kandidature. No, dojam je da je Karamarku ovakav scenarij bio neophodan kako bi Brkića stranački potpuno uništio, kako bi čovjeka na prepad kandidirao, a onda pustio da ga politički zauvijek upokoji kotrljajući skandal.

Milijan Brkić i Tomislav Karamarko Pobuna na profilu Top News Zasuli Karamarka: "Gotov si bez Vasinih glasova!"

"Nisam prepisao više od pola diplomskog rada. Pokrenut je postupak zbog procedure visokog suda. Nadam se da će sada biti poštovana procedura. Zanimljivo je da se onaj tko sada to pokreće srami svoga zvanja. Ja se svoga zvanja ne sramim. Podmeću mi ljudi iz vrlo šarolike skupine", tvrdio je Brkić tada na jednom od nacionalnih TV programa. A eto, na kraju je ispalo da ipak jest morao pisati novi diplomski rad.

U cijeloj priči jedino što je Brkić – sasvim stjeran u kut – mogao napraviti bilo je da odustane od kandidature koju mu je smjestio Karamarko. I to je i učinio. A u lavini reakcija HDZ-ovih simpatizera, nalazio se i pristojan broj onih koji su Karamarku poručivali: "Gotov si bez Brkićevih glasača!"

"Vuk izgleda slabiji od medvjeda i lava, ali ga nećete vidjeti zarobljena kako pleše ili dresirana kako skače kroz obruč, napisao je Milijan Brkić kad je odustao od kandidature za ministra branitelja. Bio je tada još uvijek glavni tajnik HDZ-a, a to je i ostao. Bilo je sasvim jasno i to kome su njegove riječi upućene, a kao što znamo, nekoliko mjeseci poslije on je i dalje bio u vodstvu stranke, a Karamarka je do kraja pokopala groteskna politička priča i oko vlade i oko svoje stranke koju je sam zapleo.

Brkić i Plenković na sjednici Nacionalog vijeća HDZ-a | Author: Anto Magzan/PIXSELL Anto Magzan/PIXSELL

Tada se govorilo i to da HDZ na izbore bez Brkića ne može i da biti glavni tajnik nakon svega njemu više nije dovoljno, da ga sada zanima potpredsjedničkog mjesto u stranci. Sljedećih mjeseci špekuliralo se da bi Brkić mogao podržati nekog kandidata koji će srušiti Karamarka, primjerice Andreja Plenkovića kao suštu suprotnost Karamarku, odnosno briselskog parlamentarca koji tada još ni izbliza nije najavljivao juriš na mjesto šefa HDZ-a.

Tumačilo se također i to da je Karamarko otpilio Brkića kako bi mogao nastaviti politiku popuštanja Mostu kao svom koalicijskom partneru. I kakvu situaciju imamo danas? Karamarka nema doslovno nigdje, predsjednik HDZ-a je Andrej Plenković, Brkić je potpredsjednik, ima novu, sasvim nespornu diplomu, a Most ne da nije u vladi, nego je u žestokoj opoziciji HDZ-ovoj novoj vladi. A što se tiče odnosa centrističkog Plenkovića i ipak bitno drugačijeg Brkića, no, to je već jedna sasvim druga priča.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • SveJeUzalud 17:07 25.Listopad 2017.

    .....naucija je pist ali pamet se stice rođenjem.....