Top News
17159 prikaza

Zašto je Vaso puk'o na 'Tuđmanovog Srbina'?

Franjo Tuđman sastao se s izaslanstvom Srba iz Hrvatske, 1998. KATEGORIJE
Patrik Macek (PIXSELL)
Vaso zna da je Pupovac iskusniji od njega i da bi mogao od HDZ-a dobiti više nego što mu je HDZ spreman dati

Milijan Brkić burno je reagirao na izjave Milorada Pupovca, koji je za srpsku televiziju RTS prije nekoliko dana rekao kako je osim imenovanja novih ministara na mjesta koja su nekad pripadala ministrima iz Mosta moguća i šira rekonstrukcija Vlade od te.

Brkić nije birao riječi kojima je u ponedjeljak, nakon što je iz HDZ-a izbačen Zlatko Hasanbegović poslao poruku Pupovcu, koja je u političkim krugovima izazvala poprilično zgražanje.

"Pupovac i nacionalne manjine neće određivati sastav hrvatske Vlade. Podsjetio bih da je ovo hrvatska država, da u hrvatskoj državi, uz nacionalne manjine koje imaju itekako zajamčena ustavna prava, odlučuju Hrvatice i Hrvati, da je ovo naša zemlja, a ne čija tuđa", rekao je Milijan Brkić.

Milorad Pupovac i Gordan Jandroković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Inače, zanimljivo je i kako je Pupovčeva izjava prošla 'ispod radara', te osim medijskih napisa nitko iz političkih krugova nije prokomentirao čeka li nas zaista šira rekonstrukcija Vlade, a ne samo popunjavanje praznih mjesta na kojima su do prije dva tjedna sjedili Mostovci.

A što je kod Vase izazvalo takav bijes i zna li možda nešto više od ostalih? Treba podsjetiti da je Pupovac već sudjelovao u rekonstrukciji jedne Vlade, one Jadranke Kosor. Bio joj je praktički desna ruka, što obzirom na to da je predstavnik najveće manjine u Hrvatskoj ne bi trebalo čuditi. Pupovac je tako sudjelovao u rekonstrukciji Vlade koja je dala šut kartu Ivanu Šukeru, ministru financija koji u svom zadnjem mandatu pokazao zavidnu razinu nekompentencije, a umjesto njega bivša premijerka Jadranka Kosor na to je mjesto postavila Martinu Dalić.

Kosor je naime imala težak zadatak – maknuti sve ministre uz čija imena su se vezale afere, a među njima su bili Kalmeta, Branko Vukelić, Marina Matulović-Dropulić, Darko Milinović... Osim Šukera letili su Vukelić, Matulović Dropulić, ali i Božo Biškupić. a Kosor je za novu vladu u Saboru dobila premoćnu podršku, daleko veću od one koju je Plenković dobio za ostanak ministra Zdravka Marića.

Tada je Milorad Pupovac govorio da Jadranka Kosor ima njegovu podršku za rekonstrukciju Vlade, ali nešto slično kao i prije nekoliko dana na RTS-u, rekao je kako "Jadranka Kosor ima podršku SDSS-a, ali ne za simboličku, već veliku rekonstrukciju Vlade".

Milorad Pupovac dobro se snalazio i u Vladi Ive Sanadera. SDSS je imao nekoliko doministarskih mjesta, pa i mjesto potpredsjednika Vlade koje je dobio Slobodan Uzelac. Pupovac je 2008. godine napravio sjajan deal sa Sanaderom i bio je najzadovoljniji partner Sanaderove Vlade.

Pupovac je jedan od najzrelijih i najiskusnijih političara otkako u Hrvatskoj postoji višestranačje i znao je jako dobro izdogovarati ono što mu je bilo na umu.

Zanimljive su bile njegove političke mijene. Prvo je kao urbani Srbin kritizirao SAO Krajinu, a onda se 'pokopao' izjavom o 11 tisuća "prekrštene srpske djece". Mediji su ga razapeli i proglasili četnikom, na ulici se skrivao iza sunčanih naočala, a Tuđmanov režim pokrenuo sudski progon. 

U Sabor je ušao na listi Akcije socijaldemokrata Hrvatske, ali brzo je shvatio da političku karijeru ne treba graditi kao lijevo orijentirani intelektualac, već da svoju budućnost treba tražiti na nacionalnom teritoriju. Pupovac je bio umjeren, razuman i civilizirani Srbin, za razliku od srpskih bukača u Hrvatskoj i Srbiji. To nije prošlo nezapaženo na međunarodnoj sceni, što mu je donijelo brojne prednosti, a registrirao ga je i Franjo Tuđman. 

Milorad Pupovac i Ivo Sanader | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)
On je u Pupovcu vidio srpskog lidera spremnog na razgovor, a ne na rat.  No, da bi došao do toga, Pupovac je vodio žestoku bitku na svom teritoriju, a naročito s Milanom Đukićem. Njih dvoje se nikad nisu pretjerano voljeli i sukobljavali su se od prve polovine devedesetih. Njihov 'rat' bio je gotov tek kad je Đukić umro.

Pupovac je nekim svojim potezima nakon toga počeo često biti na meti kritika, optuživan da nema političkog obraza. Kad se 1997. godine izglasavao Tuđmanov paket ustavnih promjena (kada je Sabor dobio naziv iz NDH – Hrvatski državni sabor), jedan glas se čekao sat vremena. Taj glas je bio presudan i to je bio glas Milorada Pupovca.

U 'pet do dvanaest' Pupovac je ušao u Sabor u kojem je bila zakuhana atmosfera i rekao "da" za ustavne promjene. Svi HDZ-ovi zastupnici glasno su zapljeskali njegovom "da", dok ga je tadašnja opozicija gledala s prijezirom. Tada je nastala sintagma da je Pupovac "Tuđmanov Srbin".

Sa SDP-om na vlasti bila je drukčija priča. Za vladavine SDP-a i njegovih koalicijskih partnera nije kao predstavnik srpske manjine dobio ono što je tražio - prije svega u financijskom smislu - i konstantno je napadao Račana. U četiri godine samo jednom se sastao s njim zato što mu Račan nije želio dati ono što mu je dao Sanader.

Svoj trenutak dočekao je ponovnim dolaskom HDZ-a na vlast. Čuveni Sanaderov "Hristos se rodi" lansirao je Pupovca u političku orbitu i on je ponovno bio taj koji diktira igru. Sklopio je sporazum u kojem je HDZ garantirao svašta - a ispunio tek ponešto. 

Pokazao se kao lojalan partner. Neke Sanaderove poteze nazvao je "nespretnostima", a političko puštanje Branimira Glavaša iz pritvora slučajem za koji je "očito teško bilo pronaći najspretnije rješenje". Tako Pupovac, vjerojatno na užas svojih birača, koalira sa strankom koja čovjeka optuženog za ubojstva Srba pušta na slobodu usred suđenja. 

Vaso zna da je Pupovac iskusan političar, iskusniji od njega i da zna procijeniti trenutak kada HDZ-u, dok je na vlasti, treba njegova ruka. I tu leži dio priče o Vasinom istupu u ponedjeljak – svjestan je da je ovo trenutak u kojem bi Pupovac mogao od HDZ-a opet dobiti više nego što su mu neki u HDZ-u spremni dati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nerminius 11:43 10.Svibanj 2017.

    Koliko znam, Brkić je iz Ljubuškog rodom, ako sudiš po imenu i prezimenu onda je polovina Hercegovaca srpskog podrijetla, što ne vjerujem da je točno. Glede teksta gore, kad se postane svjestan da je manjina koja živi u Hrvatskoj jednako ... prikaži još! zainteresirana za dobro svoje zemlje Hrvatske kao i 'Hrvatice i Hrvati' moći ćemo reći da smo kao narod konačno uspjeli dostići zapadni civilizacijski nivo. Stoga je Brkićeva primjedba u najmanju ruku sporna s lošom porukom svima ne-Hrvaticama i ne-Hrvatima.

  • ziksoon 11:05 10.Svibanj 2017.

    Od svih SORABA, najgori ste vi POKRŠTENI!.. Zar ne BRKIĆ MILIJANE?