Top News
69 prikaza

Vau-vau uskoro bi moglo odjekivati njemačkim parlamentom

Wolfgang Kumm/DPA/PIXSELL
“Parlamentarna grupa pas” postoji u Bundestagu od 2023. godine. Čine ju 20 zaposlenika parlamenta i 60 zastupnika, i to iz svih stranaka. Cilj im je da njihovim ljubimcima bude dozvoljen pristup Bundestagu.

Za vrijeme teških pregovora ne bi bilo najgore da vas svako malo gurne pseća njuška i kaže: 'Izađi na četvrt sata!, smatra Jens Beeck (FDP), predsjednik parlamentarne grupe koja se zalaže za pristup psima u zgradu parlamenta.

Beecka zanimaju i "obični" psi: On ukazuje na neke tvrtke i institucije koje su se već otvorile prema psima i svi potvrđuju da prisutnost pasa među zaposlenicima djeluje opuštajuće.

Tako misli i Susanne Ferschl (Ljevica), također članica "Parlamentarne grupe pas”. S njom u Bundestagu nikada nije bio njen pas Samy. No, sigurna je da se mnogima popravi raspoloženje kada vam takav "slatkiš" priđe pun radosti i maše repom. Ona također smatra da se stvara „atmosfera za ublažavanje stresa" na radnom mjestu kada pas leži u kutu i spava.

Smatra pogrešnim što kućni red Bundestaga tako kategorički isključuje boravak pasa u uredima parlamenta. Jer to je vrlo jasno regulirano: uz skutere i bicikle također nije dopušteno unositi životinje u zgrade Bundestaga. Jedina iznimka su policijski službeni psi, piše Deutsche Welle. 

Prvi uspjeh "Parlamentarne grupe pas” je da će ubuduće psi pomagači moći ući u Bundestag, tj. psi koji su posebno obučeni da pomažu osobama s invaliditetom ili kroničnim bolestima u svakodnevnom životu. Nakon testiranja, ovi psi smiju pratiti svoje vlasnike posvuda u Njemačkoj, u liječničku ordinaciju, u supermarket - a uskoro i službeno u Bundestag.

Naravno da moraju postojati propisi što se tiče pasa, to naglašavaju oboje. Trebalo bi razjasniti osjećaju li ostali zaposlenici smetnje zbog prisustva pasa, postoje li alergije ili strahovi.

"Mi se također razvijamo dalje, ovo je privilegirano mjesto za rad, ali i ovdje rade ljudi”, kaže političar FDP-a Beeck. "A dizajniranje radnog prostora tako da su ljudi opušteni također može dovesti do boljih rezultata", dodaje on.

No, sve dok se uprava Bundestaga među zastupnicima i zaposlenicima primjetnije ne pokrene prema vlasnicima pasa, "Parlamentarna grupa pas" radi na drugim temama. Oni rade na temama kao što su ilegalna trgovina štencima, propisi o priznavanju terapijskih pasa, ali i o tome da na drugim radnim mjestima bude dopušteno voditi svoje pse u ured.

Inače, u Bundestagu postoji i Parlamentarna grupa konj. No, njeni članovi ističu da ovdje nije riječ o inicijativi da se ove životinje mogu dovesti sa sobom na radno mjesto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.