Top News
586 prikaza

"Već sad ste spremni za predsjedanje Unijom"

Plenković i Juncker u Strasbourgu
VINCENT KESSLER/REUTERS/PIXSELL
Svaki put kad se Juncker i Plenković vide, zaljube se jedan u drugog, kazao je šef Europske komisije

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pohvalio je Hrvatsku kao uzornu članicu EU-a i istaknuo kako ima osjećaj da je hrvatska vlada već od sutra spremna preuzeti predsjedništvo Vijećem EU-a, koje će preuzeti u prvoj polovici 2020. godine.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i potpredsjednice vlade Marija Pejčinović Burić i Martina Dalić sudjelovali su u srijedu u Bruxellesu na radnom ručku na kojem su bili svi povjerenici Europske komisije. Premijer Plenković je nakon toga imao i odvojeni bilateralni razgovor s Junckerom. Na sastanku je bilo riječi o pripremama za hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a 2020. i prioritetima tog predsjedanja, o hrvatskim pogledima na budućnosti Europe, o strategiji prema zapadnom Balkanu te o gospodarskim i financijskim pitanjima EU-a.

Juncker je na konferenciji za novinare rekao da Hrvatska za njega nije nova zemlja, da ju je pratio u svim etapama na njezinu putu prema EU-u.

"Od kada je članica EU-a, Hrvatska se ponaša na primjeren način jer svi rezultati koje je postigla pokazuju da je ona ozbiljno uzima svoje europske obveze. Među tim obvezama, ovdje treba spomenuti unutarnji uspjeh u pogledu proračunske politike, gdje se ona pokazuje kao zemlja model za druge", rekao je Juncker.

Juncker je rekao da su pripreme za hrvatsko predsjedanje već započele. "Za to su potrebne duge pripreme, ali imam osjećaj da je hrvatska vlada pripremljena na najbolji mogući način i da bi mogla već sutra ujutro u 11 sati započeti s predsjedanjem", rekao je, dodajući da nema većih razlika u pogledu EU-a između Hrvatske i Komisije.

Istaknuo je da mu je drago što je u sjedištu Komisije primio "svoga prijatelja, hrvatskog premijera, kojeg često viđa", dodajući da se "svaki put kada se vide ponovno zaljube jedan u drugoga".

Plenković je sastanak ocijenio izrazito sadržajnim na kojem je iznio stavove Hrvatske o temama koje su relevantne za nju.
Istaknuo je važnost provedbe nacionalnog plana reformi i ambicije u pogledu ulaska u Schengen i eurozonu.

"To su naša dva strateška cilja kako bi Hrvatska bila dio onoga što zovemo unutarnjim krugom EU-a. To je naša jasna politika i ambicija u čemu imamo potporu Komisije", rekao je Plenković.

Premijer je rekao da Hrvatska želi biti uspješna u povlačenju kohezijskih sredstava pri čemu je najvidljiviji i najveći projekt izgradnje Pelješkog mosta. "To je izrazito važno za hrvatske građane i dobro je da je predsjednik Juncker to istaknuo u svom govoru u Europskom parlamentu prošli tjedan u Strasbourgu", rekao je Plenković.

Govoreći o strategiji proširenja za zemlje jugoistočne Europe, koju je Komisija prošli tjedan predstavila, Plenković je rekao da će Hrvatska biti "solidarna, spremna na potporu i da će uvijek njegovati načelo individualnih zasluga i kriterija prema svakoj državi".

Rekao je kako želi da se pregovori o višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje nakon 2020. godine završe prije hrvatskog predsjedanja EU-om, "kako bismo se tada mogli usredočiti na pitanja rasta, pitanja gospodarske povezanosti, unutarnje i vanjske sigurnosti i naravno proširenja".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.