Top News
263 prikaza

Veliki dvoboj za novog šefa posrnule stranke

HNS na okupu
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Dok HNS traži čovjeka koji bi trebao zamijeniti Vesnu Pusić, složni su jedino u animozitetu prema Milanoviću, koji se intenzivno upliće u njihov izbor

U pozadini zahuktavajućih izbora u SDP-u, i druga stranka koalicije Hrvatska raste, HNS, krenuo je u svoje izbore i, čini se ipak, vlastite unutarnje sukobe.

Iako vrh stranke, pogotovo Vesna Pusić, Srećko Ferenčak i ostali, priželjkuju mirnu promjenu vlasti na čelu stranke i primopredaju, to se, izgledno je, neće dogoditi, nego će u konačnu bitku za predsjednika HNS-a krenuti varaždinski župan Predrag Štromar i bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

To se u HNS-u još pokušava izbjeći, no svi sugovornici smatraju da neki dogovor Štromara i Vrdoljaka nije moguć, iako se na njemu radilo već nekoliko mjeseci, pa i sastancima njih dvojice u četiri oka.

Štromara su na sjeveru uvjerili u pobjedu

- Nažalost, pokušavamo izbjeći svaku mogućnost sukoba, pogotovo oko izbora novog predsjednika, no Štromara su na sjeveru u njegovoj županiji naprosto uvjerili da se on mora kandidirati i on od toga ne odustaje. Varaždinska županija i dalje misli da predsjednik HNS-a može biti samo osoba iz te baze jer je ona najbrojnija, a to je kompleks Čačića i njegove ostavštine. Štromar je dobar dečko, pošten, no nije kapacitet za lidera na nacionalnoj razini. On je vrijedan dio tima HNS-a, no ne za vrh. Nije ni Ivan lider, ali je na najboljem putu da stasa i vodi HNS u ovoj oporbenoj situaciji i jača stranku svugdje u Hrvatskoj - ispričao mi je u neformalnom razgovoru jedan od članova samog vrha stranke koji vjeruje kako, kad dođe do utrke Štromara i Vrdoljaka, ta kampanja može biti iznimno afirmativna i pomoći u jačanju rejtinga HNS-a prema van.

“No iznutra to neće biti dobro za stranku jer i dalje u Varaždinu i okolici postoji utjecaj Čačića koji se svojski trudi razjediniti nam stranku, i to iz očaja od svojeg katastrofalnog i našeg sjajnog rezultata na parlamentarnim izborima. On će pokušati, pod uvjetom da Ivan pobijedi Štromara, što je izglednije zasad, opet nam osipati članstvo i predstavljati Štromara kao gubitnika, što on nije sigurno, pa i nakon poraza od Ivana. Predrag je vrijedan dio HNS-a i pred njim je i konačni obračun te detroniziranje Čačića i njegovih Reformista na idućim lokalnim izborima”, kaže mi sugovornik.

Vrdoljaka podržava Anka Mrak, Posavec i Gjurković

I mnogi drugi sugovornici, pod uvjetom da nisu iz sjeverne Hrvatske, smatraju kako je Vrdoljak favorit u bitki za prvog čovjeka narančastih.

Potporu mu daju i Anka Mrak Taritaš te Matija Posavec, ali i Srđan Gjurković. Osoba bliska Mrak Taritaš kaže nam da ona sa Štromarom je odavno u lošim odnosima i da ga sigurno sa zagrebačkom bazom neće podržati, a isto mi kažu i u krugu oko Matije Posavca.

Ovaj međimurski župan izgledni je novi dopredsjednik HNS-a, za što se on i planira kandidirati. Uz Vrdoljaka, on bi se tada krenuo potpuno profilirati u nacionalnog političara novog vala i pripremio za nasljednika Vrdoljaka kad se on okrene svojim gradonačelničkom ambicijama u Osijeku.

Anka Mrak Taritaš i dalje ponavlja kako je njezina ambicija postati baka, no da to ne ovisi o njoj, pa se namjerava baviti Zagrebom i tamo u idućih godinu dana potpuno se nametnuti kao alternativa Milanu Bandiću i postati nova gradonačelnica Zagreba, što smatra da može s obzirom i na pad rejtinga ne samo Bandića, nego i Davora Bernardića. U HNS-u želi biti potpredsjednica stranke.

Riječka ekipa HNS-a oko primorskog župana Marka Borasa Mandića još se nije odredila kome će se opredijeliti i podržati, kao ni dubrovačka oko Andre Vlahušića. No za obojicu se očekuje da na kraju stanu na stranu Vrdoljaka.

A upravo organizacije u Puli i srednjoj Dalmaciji je Vrdoljak obilazio prije dva tjedna. S obzirom na to da HNS još ima delegatski sustav biranja predsjednika stranke, Vrdoljaku je važno dobiti potporu vodstva tih organizacija.

Osim obilaska terena, Vrdoljak je obavio i sastanak s Matijom Posavcem te dogovorio suradnju, što je Štromara jako razljutilo i uvjerilo da ne odustane od kandidature.

HNS-ovci ljutiti na Milanovićevo uplitanje

No ono što sve HNS-ovce u unutarstranačkim izborima ujedinjuje jest ljutnja prema - Zoranu Milanoviću.

Upravo u njega upiru prstom svi sugovornici i zamjeraju mu što se bavi njihovom strankom, i to tako da tiho podržava i lobira za Štromara. Toga je svjestan i Štromar, koji i sam priznaje da mu to čini štetu među članstvom, pa je Milanoviću u jednom TV gostovanju poručio neizravno da se SDP ne smije miješati u HNS-ove stvari. I ekipa oko Vrdoljaka također tvrdi da se to događa s Milanovićem, a kao razlog vide njegove kalkulacije da HNS sa Štromarom neće biti toliko jaka i samostalna stranka, nego ovisna o koalicijama sa SDP-om.

“Jasno je da Zoran želi što slabiji HNS, ali ne razumije da mi njima donosimo puno i kao jaki partner te da ih ne mislimo izdati. S Ivanom stranka može samo rasti u Slavoniji i Zagrebu pogotovo, a tamo je SDP sve slabiji”, kaže mi sugovornik iz vrha HNS-a koji se nada da će se Milanović početi baviti svojom unutarstranačkom kampanjom protiv Komadine, a ne HNS-om.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.