Top News
15284 prikaza

Austrija: Oproštaj od Rudijevog MiG-a uz jugoslavensku himnu

MiG 21 Rudolfa Perešina
1/25
Austrijsko savezno ministarstvo obrane
Legendarni zrakoplov se nakon 28 godina vratio u Hrvatsku, gdje će biti središnji izložak u vojnom muzeju

Gotovo tri desetljeća borbeni avion MiG-21 bio je smješten u Austriji, u Vojno-zrakoplovnom muzeju u gradiću Zeltwegu, u austrijskoj saveznoj pokrajini Štajerskoj. 25. listopada 1991. godine tijekom Domovinskog rata hrvatski pilot Rudolf Perešin s MiG-om je sletio u Klagenfurt, jer se nije želio boriti u JNA protiv svojih Hrvata. Bio je prvi pilot koji je pobjegao na takav način, a samo četiri dana nakon toga stigao je na svoju destinaciju u Hrvatskoj, no ne i njegov avion. 

Avion je bio u Austriji jer nije bilo jasno kome pripada, tko je  njegov nasljednik, nakon raspada Jugoslavije. 

Pogledajte avion u austrijskom muzeju prije nego je transportiran u Hrvatsku. 

Godinama je bio izložen u hangaru 8 spomenutog muzeja, sve do ponedjeljka, kada je rastavljen i transportiran u Hrvatsku u kojoj će postati središnji izložak budućeg Hrvatskog vojnog muzeja. Otvaranje je planirano za 28. svibnja, dan hrvatskih oružanih snaga. 

U nastavku pogledajte galeriju.

1/25

Prije godine dana ministar obrane Damir Krstičević o pitanju ovog aviona razgovarao je sa svojim austrijskim kolegom Mariom Kunasekom, s kojim je i dogovoren način primopredaje aviona. 

Hrvatska će austrijskom muzeju nadomjestiti vraćeni avion. Donirat će im avion istog tipa MiG 21 za njihov muzej.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.