Top News
7727 prikaza

Vlastitu majku je strpao u zatvor - boji je se

Mohammad bin Salman al Saud
Bernd Von Jutrczenka/DPA/PIXSELL
Nasljednik prijestolja Saudijske Arabije pohapsio je konkurenciju, a čak je zatočio vlastitu majku u političke svrhe

Saudijski princ i nasljednik kraljevstva Mohammed bin Salman koji je u redu za 'krunu' preskočio rođaka Mohammed bin Nayefa i troje polubraće sakrio je svoju majku od svoga oca, kralja Salmana, jer se ona, navodno, protivila takvom načinu političkog uspona.

Mohammed bin Salman je, kaže viđe od 10 američkih agenata, majku Fahdu bint Falah bin Sultan bin Hathleen zatvorio u kućni pritvor prije no što je prošle godine njezin sin imenovan nasljednikom, a 82-godišnjem kralju Salmanu je rekao kako je njegova treća supruga već dvije godine na liječenju van zemlje. Pitanje je, naravno, kako se kralj pomirio s takvom izmišljotinom, ili je pak već prestar kako bi razaznao istinu od laži.

Mohammed bin Salman se, kažu izvori, boji kako bi njegova majka okrenula oca protiv naglog odabira Mohammeda na uštrb niza drugih, manje agresivnih, kandidata.O njoj se ne zna gotovo ništa osim da potječe iz plemena Ajman čiji je vođa bio njezin djed Rakan bin Hathleen.

Mohammed bin Salman Najopasniji na svijetu Top News Ovo je princ koji je u S. Arabiji ugrabio vlast bez premca

Nakon što je izbacio Mohammed bin Nayefa kao nasljednika krune Mohammed bin Salman pokušao se pokazati kao modernizator izrazito konzervativnog kraljevstva. Planira ukinuti zabranu da žene voze, i u Rijadu sagraditi centar za zabavu. No, stručnjaci kažu kako se iza fasade liberalizacije skriva čovjek koji postaje sve moćniji i u sjeni čini stvari koje su šokantne čak i za Saudijsku Arabiju.

Otkada je i formalno postao desna ruka ocu u srpnju 2017., čak je 133 ljudi smaknuto u usporedbi sa 67 osoba u prethodnih osam mjeseci. Iako će žene formalno možda smjeti voziti i dalje se neće smjeti obrazovati, putovati ili zaposliti bez muške dozvole.

O najranijem dijelu njegovog života malo je poznato. New York Times je 2015. iznio detalje o tome koliko je neočekivan bio njegov uspon na vlast, jer princ Mohammed bin Salman al Saud ima tri polubrata koje se do tada smatralo kandidatima za najviše uloge u vlasti. Sve ih je preskočio. Business Insider navodi da princ Mohammed ima diplomu prvostupnika iz prava sa Sveučilišta Kralj Saud u Rijadu, te da je prošao nekoliko savjetničkih pozicija uz svog oca. Ono što list ne navodi jest da je riječ o sasvim drugačijem pravu nego u najvećem dijelu ostatka svijeta, a to je šerijatsko pravo, pisao je 2017. Express.

Princ Salman, koji je na čelu antikorupcijskog odbora, tijekom svoje konsolidacije moći proveo je i pravu čistku tijekom koje je niz prinčeva i visokorangiranih suradnika zatvorio u luksuzni Ritz-Carlton u Rijadu

Mohammad bin Salman al Saud Kaos Top News Horor u hotelu: Plaćenici muče uhićene prinčeve

Među uhićenima su bili i milijarder biznismen, princ Alwaleed bin Talal, bivši šef kraljevskog dvora Khaled Al-Tuwaijri i saudijski medijski mogul Waleed Al-Ibrahim.

Razlozi za ovakav potez leže u društvenim normama inače plemenski povezane Saudijske Arabije u kojem vrijeđanje obiteljskih glavešina i starijih osoba ima teške posljedice. Suvremeno kraljevstvo uvijek je imalo vodstvo izabrano konsenzusom između različitih, ponekad i konkurentskih izdanaka kraljevske loze, koji su svi potekli od utemeljitelja Abdulaziz al-Sauda poznatog i kao Ibn Saud, pisao je Express u studenom 2017. godine.

General iranske Nacionalne garde Qassem Soleimani još je 2016. rekao kako su velike šanse da nestrpljivi princ ubije svoga oca i preuzme prijestolje.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:38 16.Ožujak 2018.

    haha