Top News
1341 prikaza

Pucali na Vllasija, obitelj u šoku: 'To je bio pokušaj atentata!'

Azem Vllasi
YouTube screenshot
Azem Vllasi, jedan od prvih koji se suprotstavio Miloševiću u 80-ima, preživio napad u Prištini

Azem Vllasi, bivši prvi čovjek Kosova u 80-ima koji se tada žestoko usprotivio Slobodanu Miloševiću, preživio je pokušaj atentata u Prištini. Za razliku od onoga što su objavili srbijanski mediji, njegova supruga Nadira Avdić-Vllasi za Express je rekla da napad nema nikakve veze s Vllasijevom odvjetničkom praksom.

"Ne mogu reći previše zbog istrage. Ono što mogu reći jest da smo bili u kući, ja sam bila u kuhinji, baš sam počela kuhati kavu, kad je netko pozvonio na vratima. Azem je otišao vidjeti tko je i tu je došlo do naguravanja", kazala nam je Vllasijeva supruga.

"Taj neki muškarac možda srednjih godina s kapuljačom pokušao je ući, Azem ga nije puštao. Čula sam da ga pita da što želi. Do tada sam već i ja dotrčala vidjeti što se događa, samo napadač je već bio pucao. Uspio ga je samo raniti u lijevo rame, jer, kako su se gurali, Azem u tom trenutku srećom stajao ukoso. Koliko sam mogla vidjeti bila je riječ o pištolju s dugom cijevi i prigušivačem, a napadač je tada pobjegao", ispričala nam je.

Proslava ulaska Hrvatske u EU Ljuti na Moskvu Top News Upozorenje Rusima: Prestanite se petljati u politiku Balkana

Rekla je da smatra će istražitelji imati dovoljno podataka za uhvatiti atentatora, jer je sve snimila nadzorna kamera na ulaznim vratima. "Znam da nije bila riječ o ničemu što bi bilo povezano s njegovim odvjetničkim poslom. Potpuno sam uvjerena da je ovo bio pokušaj atentata, samo što napadač nije uspio u svom naumu", kazala je. Vllasija su tijekom dana u Prištini operirali i život mu nije u opasnosti.

Azem Vllasi u povijest je ušao kao predsjednik Saveza komunista Kosova od 1986. godine, te kao čovjek koji se 1988. suprotstavio Miloševićevom pokušaju da SAP Kosovu oduzme ovlasti koje je ta jugoslavenska pokrajina dobila ustavom SFRJ iz 1974. Kosovo su prosvjedi potresali još od 1981., jer su građani, kratko poslije smrti Josipa Broza Tita, stali tražiti status republike.

Milošević je, pak, od 1987. u svom pohodu na osvajanje sve veće vlasti zajahao političku struju u Srbiji koja je zastupala srbijanski unitarizam, odnosno poništenje autonomije srbijanskih autonomnih pokrajina Vojvodine i Kosova. Vllasi se do 1988. uspijevao održati, među ostalim i kao čovjek kojega je Tito za života jako cijenio kao predsjednika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije od 1974. do 1978.

Vllasi je bio žestoki protivnik albanskog komunističkog vođe Envera Hoxhe i često ga izazivao da albanski iredentizam na Kosovu nema šanse jer kosovski Albanci žive daleko bolje od onih u Albaniji. No, 1988. Milošević uspijeva srušiti Vllasija, čak ga "zbog proturevolucionarnih aktivnosti" kraće vrijeme strpati u istražni zatvor do 1990. 1989. sukob je kulminirao štrajkom kosovskih rudara u rudniku Stari Trg, kojima su podršku dali slovenski komunisti.

Predizborne kampanje i skupovi u BiH, 10.11.1990. Račanovo - ne Top News Drama: Svi su na TV-u gledali kako se Juga raspada

Milošević je na to 28. veljače 1989. u Beogradu održao govor na masovnom skupu podrške njemu na kojem je na skandiranje da "uhapsi Vllasija" odgovorio svojim neslavnim: "Ne čujem vas dobro..." Vllasi je uspio preživjeti sve što se potom događalo na Kosovu, pa i rat. Od 2004. Vllasi je opet ušao u politiku učlanivši se u Socijaldemokratsku partiju Kosova Agima Çekua, ratnog zapovjednika iz rata Oslobodilačke vojske Kosova.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Jugoivo 16:39 13.Ožujak 2017.

    Za Vllasija...(brzo se bio "presvukao") pa ko je atentator?! Da neće još da optuže nekog Srbina!