Top News
601 prikaza

Vojska treniranih hakera iz Sjeverne Koreje spremna za ubijanje i uništavanje

Kim Jong-un
Youtube
Jedan bjegunac iz Sjeverne Koreje tvrdi da je vlada izabirala studente računarstva koji su podučavani nezamislivim stvarima

Tisuće vojnih hakera u Sjevernoj Koreji moglo bi pokrenuti cyber napade takvih razmjera da bi 'ljudi umirali, a čitavi gradovi bi bili uništeni'. Upozorenje je to profesora Kima Heung-Kwanga, profesora koji je, prije napuštanja zemlje 2004. godine, vidio kako Bureau 121 (tajni zavod za cyber ratovanje) odabire najbolje studente da postanu 'cyber ratnici' za Kim Jong Una.

"Veličina agencije za cyber napade značajno je narasla, te sad zapošljava oko 6.000 ljudi", izjavio je Heung-Kwang. "Razlog zašto Sjevera Koreja zlostavlja druge države je kako bi dokazala koje su njezine mogućnosti u cyber ratovanju. Njihovi cyber napadi imaju sličan učinak kao i vojni, mogu ubiti ljude i uništiti gradove."

Profesor Heung-Kwang, koji je predavao na Hamheungovom fakultetu računarstva vjeruje da hakeri izrađuju zloćudne softvere koji se temelje na 'Stuxnet' napadima na iranske nuklearne centrifuge, a koji se pripisuju SAD-u i Izraelu.

Iako je riječ o teoretskoj prijetnji, vjeruje se da Sjeverna Koreja troši do 20 posto vojnog budžeta na online operacije.

Kim Jong-un | Author: Youtube Youtube

Istodobno, vlada je opovrgla optužbe da stoji iza prošlogodišnjeg hakiranja Sony Picturesa, te je rekla da je riječ o 'neutemeljenoj kleveti', iako je pritom dodala da smatra da se radi o 'pravednom činu'. Taj je čin pak odgodio objavu filma 'The Interview' koji je prikazao duhovito izmišljeno smaknuće Kima.

Poznato je da su neki napadi izvršeni na južnokrejsku infrastrukturu, a Seul optužuje svoje sjeverne susjede za hakiranje hidro i nuklearnih elektrana ranije ove godine. Upozorenje je došlo kad je američki istraživački centar izjavio da su satelitske snimke pokazale velika gradilišta na glavnoj stanici za lansiranje raketa u Sjevernoj Koreji.

Tajnovitoj državi Vijeće sigurnosti UN-a zabranilo je lansiranje raketa i razvoj tehnologija koje bi pomogle u lansiranju balističkih raketa. Ali Kim je nedavno izjavio da nikad neće napustiti svemirski program.

Pjongjang je također potvrdio da je stanica za lansiranje Sohae, koja je lansirala prvu raketu u svemir u prosincu 2012. godine - mirovnog karaktera, piše Independent.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.