Tehno
182 prikaza

Kina priznala: 'Špijunirali smo američke tvrtke da bi naše postigle veći uspjeh'

Cyber kriminal
Thinkstock
U službenom dokumentu, Peking je napokon priznao da ima posebne jedinice za vođenje kibernetskog rata

Visoko organizirana kineska vojska prvi put je priznala da posjeduje specijalizirane jedinice za vođenje rata na računalima i mrežama.

Godinama je poznato da se Kina pokušava domoći hakerskih saznanja, pogotovo onih usmjerenih na krađu poslovnih tajni iz američkih tvrtki, što je izvor stalne napetosti između Washingtona i Pekinga. No kineski dužnosnici su rutinski odbacili optužbe da su špijunirali američke korporacije i da imaju sposobnost, preko cyber napada, oštetiti kritičnu infrastrukturu, kao što su električne mreže i plinovod.

No čini se da je Kina skinula masku. "Ovo je prvi put da smo vidjeli izričito priznanje o postojanju kineskih tajnih kibernetskih vojnih snaga", kaže Joe McReynolds, koji istražuje kinesku mrežnu strategiju ratovanja, doktrinu i sposobnosti u Centru za obavještajno istraživanje i analizu.

McReynolds je izjavio da je kinesko priznanje ovih tajnih operacija objavljeno u posljednjem izdanju 'The Science of Military Strategy' kojeg sastavlja vodeći istraživački centar kineske vojske, te ga pomno proučavaju zapadni analitičari i američki obavještajci. Ovakav dokument se objavi 'jednom u generaciji', ističe McReynolds, te ga mnogi smatraju najboljim uvidom u kinesku strategiju. 

"Istraživanje je velika stvar kad se jednom objavi", objašnjava McReynolds i dodaje da je najnovije izdanje obilježilo "prvi put da su izašli u javnost i rekli: "Da, mi ustvari imamo snage za mrežne napade, a imamo i ekipe na obje strane: vojnoj i civilnoj", uključujući i unutrašnje snage koje su nešto poput FBI i CIA." 

Cyber war | Author: Tim Ireland/Press Association/PIXSELL Tim Ireland/Press Association/PIXSELL

Ovo priznanje bi moglo imati politički i diplomatski utjecaj na vezu između Kine i SAD-a, ali i drugih zapadnih sila.

Američki službenici se godinama pokušavaju domoći dokaza da Kina ima velike cyber mogućnosti te su već eskalirali njihovi napori da zaustave kibernetsko špijuniranje. Prošle godine je Ministarstvo pravosuđa poduzelo korak bez presedana kad su optužili pet kineskih vojnih službenika za hakiranje američkih tvrtki i krađu njihovih vlasničkih informacija kako bi pomogli u usponu kineskim tvrtkama na globalom tržištu.

Ta je optužnica dočekana s poricanjem koje se nastavilo čak i nakon objave najnovijeg izdanja 'Science of Military Strategy', koje se mjesecima prevodilo i nije objavljeno nigdje izvan dosega kineskih analitičara.

Kina je inače svoje vojne snage za kinetsko ratovanje podijelila u tri kategorije. Prvo imaju ono što su sami prozivali "specijaliziranim vojnim snagama za mrežno ratovanje" koje se sastoje od operativnih postrojbi "zaposlenih za obavljanje mrežnih napada i obrane", rekao je McReynolds.

Drugu grupu čine ekipe stručnjaka u civilnim organizacijama koje su "ovlaštene od strane vojske za obavljanje operacija mrežnih ratovanja." Te civilne udruge uključuju i Ministarstvo državne sigurnosti, ili MSS, što je kineska verzija CIA, te Ministarstvo javne sigurnosti (njihov FBI).

Konačno, tu su i "vanjski entiteti" izvan vlade "koji se mogu organizirati i mobilizirani za operacije mrežnog ratovanja", objašnjava McReynolds. A na pitanje koja je grupa odgovorna za ciljanje američkih kompanija i krađu njihovih tajni, kratki odgovor je: sve tri.

Cijeli tekst pročitajte u The Daily Beastu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar una1
    una1 15:23 04.Lipanj 2015.

    Da ne duljim,"Bog je stvorio nebo i zemlju,ostalo su stvorili kinezi"