Top News
2387 prikaza

Voli Karamarka, a Plenki mu je ispunio san

Tomislav Karamarko i Darko Horvat
1/2
Vjeran Žganec Rogulja/ PIXSELL
Martinu Dalić će na mjestu ministrice gospodarstva zamijeniti Darko Horvat, dok Tomislav Tolušić postaje dopredsjednik Vlade

Darko Horvat, izgledni novi ministar gospodarstva, vraća se u ministarsku fotelju. Ovaj dugogodišnji HDZ-ovac obnašao je dužnost ministra poduzetništva u kratkotrajnoj vladi Tihomira Oreškovića, a svi upozoravaju da je on kadar Tomislava Karamarka. 

Darko Horvat je rođen 29. rujna 1970. u Čakovcu, horoskopska je Vaga i iskreno će ispričati kako odluke mora prvo dobro odvagnuti i prespavati. Odrastao je u Donjoj Dubravi u Međimurju, gdje i danas živi na obiteljskom imanju sa suprugom Sanjom i roditeljima. 

Riječ je o Karamarkovom kadru, piše 24sata, čovjeku kojega je bivši predsjednik stranke rukama i nogama gurao na poziciju ministra gospodarstva, ali ga nije mogao imenovati na to mjesto jer je ono prema koalicijskom dogovoru pripalo Mostu. Horvat je onda postao ministar malog poduzetništva.

U političkim krugovima smatra ga se čovjekom izuzetno bliskim MOL-u i Mađarima. Tomislav Karamarko i Darko Horvat u nekoliko su navrata inzistirali na tome da se obje arbitraže s Molom prekinu. Horvat je bio zagovornik uključenja Hrvatske u projekt nuklearne elektrane Paks u Mađarskoj.

Tomislav Karamarko, Zoran Milanović, na sastanku kod predsjednice 2015. Probni baloni Top News Zoka i Karamarko - grebatori ne odustaju

Kako je ispričao u velikom razgovoru za 24sata, rado se sjeća djetinjstva, dolazi iz sretne i funkcionalne obitelji koja je čitav život vrlo naporno radila. 

"Dijete sam radničke klase, otac je po struci automehaničar, radio je u poduzeću koje se bavilo poljoprivrednim strojevima, a kad bi popodne došao kući nakon završenog posla, ručao bi te se spustio opet u garažu i nastavio dalje raditi. U toj mehaničarskoj radionici proveo je noći i noći ne bi li dodatno zaradio, sagradio kuću i nama djeci nešto omogućio. Mama je radila u tvrtki Agromeđimurje, težačke poslove u rasadniku, zbog čega danas ima velikih problema s kralježnicom. Čim sam počeo raditi, ona je otišla u mirovinu", kazao je Horvat sjećajući se koliko su teško roditelji odvajali za njegovo školovanje. 

Darko Horvat | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Zanimljivo, jedan je od rijetkih visokopozicioniranih članova HDZ-a, a da iza sebe nema skandala. 

Karijera mu je išla pravocrtno uzlazno. Diplomirao je na FER-u u Mariboru 1996. 

"Studirao sam u Mariboru jer sam si tamo to jedino mogao priuštiti s obzirom na to da mi u Mariboru živi stric pa je to financijski bilo roditeljima lakše podnijeti. Svaki vikend sam se pod uzbunama vlakom vozio kući, kao i oko 800 mojih prijatelja koji su u to vrijeme studirali u Mariboru. Maribor smo odabrali i iz praktičnih razloga jer je vlakom Čakovec puno brže povezan s Mariborom nego sa Zagrebom, kazao je Horvat koji je diplomirao među prvima u klasi, uglavnom s četvorkama i peticama.

Andrej Plenkovic Talac ambicije Top News Ono što je Plenković spočitavao Karamarku, sad čini i sam

"Dva mjeseca nakon diplome dobio sam posao u HEP-u. Imao sam plan ići u Njemačku kod krizmanog kuma koji se ponudio da mi nađe posao. No u međuvremenu je koprivnička Elektra raspisala natječaj za četiri inženjera pripravnika. Nakon dva tjedna nazvala me je tajnica iz HEP-a i rekla da od ponedjeljka počinjem raditi."

Horvatova karijera je nezaustavljivo rasla. Kao stažist 1996. godine počinje u HEP Distribuciji u Koprivnici, ubrzo postaje voditelj odjela, pa šef službe, a deset godina kasnije imenovan je direktorom Distribucijskog područja Elektre Čakovec. Nižu se funkcije, predsjednik NO HEP-a, pa predsjednik NO Plinacra te pomoćnik ministra gospodarstva u bivšoj HDZ-ovoj vladi.

Horvat je, inače, jedan od onih koji su uvjeravali javnost na sva zvona da će HDZ uspjeti dohvatiti saborsku većinu, presložiti vladu i postaviti Zdravka Marića za novog premijera. "Gospodin Marić ima jako velikog iskustva u financijskom svijetu i bit će odličan premijer", govorio je prije nešto manje od dvije godine tadašnji ministar Horvat. 

Darko Horvat i Davor Božinović | Author: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Kad su izbori u pitanju, Horvat je pokazao i da je sklon čvrstoj ruci i partijskoj stegi. Naime, uoči izbora 2016. godine u svojoj je III izbornoj jedinici svim HDZ-ovcima u Županijskom odboru stranke, na čijem je čelu bio, naredio da moraju glasati za njega. Iako je bio 3. na listi, što mu je teoretski osiguravalo ulazak u Sabor, Horvat se prestrašio da bi ga netko mogao preskočiti preferencijalnim glasovima, budući da je u Međimurskoj županiji tradicionalno HNS bolje prolazio od HDZ-a. 

Zbog ovakvog ponašanja pismo mu je hitno uputio i glavni tajnik HDZ-a Goran Jandroković. Upozorio ga je da ovakvom naredbom izravno krši odluke predsjedništva i središnjeg odbora HDZ-a o izbornoj strategiji prema kojoj stranački kandidati trebaju imati jednaki tretman. 

Božo Petrov i Tomislav Karamarko Zla karma Top News Usamljenog Petrova stigla je Tomina kletva

Bio je protivnik arbitraže s Molom i zagovornik dogovora s Mađarima, a protivio se i Plenkovićevoj ideji da se novac za otkup Ine namakne prodajom 25 posto dionica HEP-a, kroz inicijalnu javnu ponudu, pa bi se tako dionica mogli domoći i hrvatski građani i mirovinski fondovi. Drugim riječima zalagao se za hrvatsko-mađarsko-rusko povezivanje, no kasnije je to sve zanijekao i rekao je da je bio pogrešno shvaćen.

Dok je bio ministar u Oreškovićevoj Vladi, Horvat je otvoreno hvalio Tomislava Karamarka i tvrdio da se pod njegovim vodstvom HDZ vratio 'korijenima i da niže pobjedu za pobjedom'. Budući da je HDZ koalirao tada s Mostom, Horvat nije mogao postati ministar gospodarstva, nego je postao ministar malog poduzetništva. Nakon toga postao je potpredsjednik stranke, a moguće imenovanje na mjesto ministra gospodarstva moglo bi značiti slabljenje Plenkovićeve struje u HDZ-u. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • seka 13:33 22.Svibanj 2018.

    zgubidan