Top News
1645 prikaza

Ljuti Karamarko: "Zar je sve močvara?"

Tomislav Karamarko
Robert Anić (PIXSELL)
Visoki upravni sud potvrdio je odluku povjerenstva o sukobu interesa u aferi Drimia

Tomislav Karamarko u subotu je preko svoje Facebook stranice rekao da s indignacijom odbacuje presudu Visokog upravnog suda, koji je u petak potvrdio odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa oko slučaja Drimia. 

Povjerenstvo je još 15. lipnja 2016. ustanovilo da je Tomislav Karamarko kao potpredsjednik Vlade bio u sukobu interesa i povrijedio načela djelovanja u obnašanju dužnosti zbog poslova tvrtke Drimia u vlasništvu njegove supruge Ane Karamarko s tvrtkom lobista MOL-a, Josipa Petrovića.

Karamarko kaže kako se radi o ridikuloznoj formulaciji, ali i da je zapravo očekivao ovakvu presudu, iako je tinjala nada da bi ishod mogao biti drugačiji. 

-  No naše upravno sudovanje ostalo je dosljedno i, lupivši petama, obavilo zadaću - napisao je bivši premijer koji je dodao i da mu nikad nije određena kazna za 'potencijalni sukob interesa' za koji tvrdi da ga nije bilo. 

U svom postu nastavlja kako je kao dužnosnik imao pravo i obvezu iznositi mišljenje i stajalište o aktualnim temama i da je kako navodi, na 'nekakvom' sastanku rekao da bi možda bilo pametno razmisliti o tome da u pregovorima s mađarskom stranom odustanemo od arbitražnih tužbi, jer nije bio uvjeren da te postupke možemo dobiti. Nastavlja da se to i dogodilo i dočekala nas velika šteta.

Svečano otvorenje manifestacije Čarolija Izraela - ljeto u Istri Drimia Top News Ani Karamarko ne cvjetaju ruže otkako muž nije na vlasti

Piše da je više nego jasno kako je htio zaštiti interese države i proračuna. Sukob interesa naziva floskulom i kaže da su oni, koji su o tome raspravljali, morali u obzir uzeti činjenicu da smo izgubili prvi arbitražni postupak i da je on imao dužnost upozoriti na moguće realne štete koje su nastale. 

- Čudi me da do Visokog upravnog suda nije stigla vijest o gubitku prvog arbitražnog postupka i da suci pouzdanih peta nisu to ukalkulirali u svoj misaoni proces kad su utvrđivali moj “mogući sukob interesa” - napisao je Karamarko koji na kraju dodaje da želi vjerovati nije sve močvara te da zbog toga ide dalje.

Podsjetimo, kada je nakon odluke Povjerenstva o tzv. aferi Drimia podnio ostavku na mjesto prvog potpredsjednika Vlade i najavio sudsku tužbu Karamarko je odluku nazvao "napola nakaradnom", navodeći da podsjeća na verbalni delikt i da je "isforsirana pritiskom". Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je 15. lipnja zaključilo da je Karamarko u sukobu interesa jer njegovi privatni interesi mogu utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti, kao i da zbog potencijalnog sukoba interesa ne može sudjelovati u donošenju odluka vezanih uz Inu i arbitražne postupke između Hrvatske i MOL-a.

Tomislav Karamarko, Zoran Milanović, na sastanku kod predsjednice 2015. Probni baloni Top News Zoka i Karamarko - grebatori ne odustaju

"Iznošenjem osobnih stavova i prijedloga kojima se zalagao za povlačenje Hrvatske iz arbitražnih postupaka koji se vode između Hrvatske i MOL-a, osobito na sastanku Vijeća za suradnju održanom 5. svibnja 2016. godine, između predstavnika Domoljubne koalicije i Mosta, dužnosnik Tomislav Karamarko bio je u sukobu interesa", stoji u odluci Povjerenstva. Sukob interesa Povjerenstvo je utvrdilo temeljem članka 2. Zakona o sprječavanju sukoba interesa, koji navodi da sukob interesa dužnosnika postoji ako je njegov privatni interes u suprotnosti s javnim, a posebice kada taj privatni interes može utjecati na nepristranost u obavljanju javne dužnosti.

Povjerenstvo je utvrđivalo je li Karamarko u sukobu interesa jer je tvrtka njegove supruge dvije godine imala ugovor s tvrtkom Josipa Petrovića "Peritus savjetovanja“ u razdoblju nakon dolaska Karamarka na čelo HDZ-a, a prije njegova dolaska u Banske dvore te zbog toga što je u prijateljskim odnosima s Petrovićem, zastupnikom i savjetnikom MOL-a s kojim je Hrvatska zbog Ine u dva postupka arbitraže.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:29 20.Siječanj 2018.

    opet ovaj karamarko