Top News
496 prikaza

Sad će: Izvještaj istrage o Trumpu i Kremlju nakon 675 dana

Donald Trump i Vladimir Putin
KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
Zastupnici imaju nekoliko načina da se detalji izvješća objave u javnosti, iako bi tako nešto moglo potrajati godinama

Dugoočekivano izvješće posebnog istražitelja Roberta Muellera o uplitanju Rusije u američke predsjedničke izbore je spremno, 675 dana nakon što je Mueller dobio zadatak da provede istragu koja bi trebala pokazati jesu li suradnici američkog predsjednika Donalda Trumpa surađivali u toj zavjeri ili je on sam možda ometao pravdu. I sad se svi pitaju hoće li izvješće biti dostupno javnosti. Povjerljivo izvješće prvi je pročitao američki državni odvjetnik William P. Barr.

The New York Times pokušava odgovoriti na šest najvažnijih pitanja u ovom slučaju. 

Hoće li izvješće biti dostupno javnosti?

U kojoj mjeri će izaći u javnost još se ne zna. Barr o njemu treba izvijestiti Kongres, no to ne znači da će cijeli izvještaj biti javno dostupan. Barr je čelnike Odbora za pravosuđe u Senatu i Predstavničkom domu američkog Kongresa obavijestio da je izvješće završeno te najavio kako bi ih tijekom vikenda mogao izvijestiti o glavnim zaključcima. 

Donald Trump i Paul Manafort Paul Manafort Top News Trumpov kraj? - Šef kampanje optužen za urotu

Barr će morati reći da li je bilo protivljenja nekim koracima koje je je Mueller pokušao poduzeti. Rekao je da "nije bilo takvih pokušaja" tijekom istrage. Regulacije ne daju Barru vremenski okvir u kojem te informacije mora podijeliti sa Kongresom. Mora im dati bazične činjenice, a može to biti i kratak osvrt na to da je posao završen. U pismu koje im je poslao napisao je da će se konzultirati sa zamjenikom Rod J. Rosensteinom i samim Muellerom oko toga koji se detalji mogu otkriti Kongresu i javnosti. 

Po obrazloženju propisa Ministarstva pravosuđa, objavljenom u Federalnom registru 1999. godine, Barr mora utvrditi je li objavljivanje izvješća, ili dijelova istog, u interesu javnosti. Već je ranije najavljivao kako će izvješća objaviti unutar propisa o posebnim regulacijama. No prvo će on i njegovi suradnici morati pregledati izvješće kako bi utvrdili koliko su u njemu prikazane informacije tajne, osjetljive ili sl. Možda će po tom pitanju trebati i odluka suda.

Hoće li Kongres biti zadovoljan samo ogoljenim izvješćem?

Neće. 

Na objavu izvješća u cijelosti pozivala je već ranije i senatorica Dianne Feinstein, demokratkinja iz Kalifornije.

"Regulacije koje okružuju tu istragu ne zabranjuju Barru da podatke iz završnog izvješća i ostalih materijala predstavi Kongresu", rekla je. 

I Dom je velikom većinom usvojio rezoluciju kojom se poziva na objavljivanje izvješća, simboličan je to potez koji bi trebao prisiliti Barra da ga i javno objavi.  Demokrati naglašavaju kako im je jako važno vidjeti izvješće u potpunosti, provesti nadzor i odlučiti hoće li li krenuti s procedurom za opoziv predsjednika.

Donald Trump PROPAST Top News Pet razloga zašto Trump neće osvojiti drugi mandat

"Kongres bi mogla biti jedina institucija koja bi nešto mogla napraviti po pitanju lošeg ponašanja predsjednika", napisali su predsjedavajući nekoliko odbora u Kongresu krajem veljače u pismu kojeg su poslali Barru. I naglasili kako bi Kongres trebao odlučiti što će u njemu biti uređeno.

Nancy Pelosi je rekla kako ne podržava Trumpov opoziv bez podrške republikanskih zastupnika jer bi mogao podijeliti zemlju. Demokrati bi voljeli Trumpa pobijediti uz te sve nove šokantne informacije, na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Što ako administracija odbije zahtjev Kongresa?

Zastupnici imaju nekoliko načina da se detalji izvješća objave u javnosti, iako bi tako nešto moglo potrajati godinama. Mogli bi početi slati sudske pozive Barru, a ovaj bi ih mogao ignorirati ili odbiti. Mogu zatražiti i svjedočenje Muellera. No Ministarstvo pravosuđa će se najvjerojatnije oduprijeti tim zahtjevima.

Ako se to dogodi, moglo bi to biti nepoštivanje suda i zatražiti optužnicu. Ili mogu podnijeti tužbu i prisiliti Trumpovu administraciju da im preda zatražene materijale. I to bi moglo potrajati godinama. Bijela kuća mogla bi pregovarati sa Kongresom i omogućiti izjave nekih svjedoka a drugih ne, smatra Richard H. Pildes sa Newyorškog pravnog sveučilišta. Mogli bi na neke njihove zahtjeve odgovoriti time da su im zatražene informacije dostupne preko drugih kanala. 

Mogu vršiti pritisak na Barra u potrazi za informacijama i zatrpavati ministarstvo raspravama i sudskim pozivima sve do kraja Trumpovog mandata.

Hoće li izvješće vidjeti predsjednik?

To još nije jasno. Logikom toga da je Trump Barrov šef on bi ga to mogao i zatražiti, naglašava Pildes. No tako će oskvrnuti neovisnost Ministarstva pravosuđa od Bijele kuće, smatra Jack L. Goldsmith, sa Sveučilišta Harvard.

Ako njegovo izvješće sadrži i svjedočenje porote, koje je zaštićeno saveznim zakonom, broj ljudi koji bi ga mogao vidjeti se smanjuje. Trumpu će biti dozvoljeno da ga vidi pod određenim okolnostima, najčešće ako je to povezano s pitanjem nacionalne sigurnosti ili provedbe zakona.

Donald Trump Strogo povjerljivo Top News Škola sakrila Trumpove ocjene i ne želi ih objaviti

Po još jednom mišljenju može im pristupiti i to ako su dio njegovog razmatranja o pomilovanju. O tom Trumpovom koraku puno se razmišlja, posebno u pitanju njegovih bivših suradnika koji su optuženi u Muellerovoj istrazi, kao što je Paul Manafort, bivši voditelj njegove kampanje. Osuđen je na sedam i pol godina zatvora zbog dva slučaja.

Što ako u svojim tvitovima iznese neke netočnosti vezano uz izvješće?

Čak i ako Mueller i Barr znaju da to što on piše nije istina, ne postoje neke pravne potrebe da ga se ispravi.

Hoće li ovo biti posljednja riječ o ''dosluhu''?

Najvjerojatnije neće. 

Zapravo nema pravne definicije, iako se upotrebljava u slučaju istrage o ruskom upletanju. Glavno je pitanje je li li Trump ili netko iz njegove kampanje u koordinaciji s Rusijom pokušao utjecati na predsjedničke izbore 2016. Ako njegova istraga završi bez optužbi Trumpa i njegovih suradnika za zavjeru, neki bi to mogli protumačiti kao istragu bez zaključka.

Trump i dalje tvrdi kako nikada nije bilo tajnih dogovora između nekoga iz njegove kampanje i Rusije.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 18:30 23.Ožujak 2019.

    trump i putin su loši predsjednici