Top News
3665 prikaza

Ivanka i Jared: Knjiga otkriva kako su odrasli u bogatstvu

Ivanka Trump
1/7
REUTERS
Nova knjiga bavi se odrastanjem Ivanke Trump i Jareda Kushnera, ali i kontroverznim tračem da ih Trump želi izbaciti iz Bijele kuće

Ivanka Trump i Jared Kushner princ su i princeza SAD-a, ili barem tako o sebi misle. Oni su, kažu iz Bijele kuće, i veliki utjecaj na predsjednika Trumpa kojem riječi kćeri i zeta mnogo znače.

No, izašla je nova knjiga istraživačke novinarke Vicky Ward, naslova "Kushner, Inc." u kojima se par prikazuje kao bolesno ambiciozan, stalo im je samo do novca i imidža, nimalo do politike ili samog Donalda.

Bračni par Kushner je već progovorio protiv knjige koja daje uvid u to kako je dvojac odgajan. 

"Ivanku i Jareda opisuje kao dvoje djece koje su oblikovali dominantni očevi - jedan koji se previše bavio sinom, i drugi koji je bio posve nezainteresiran za svoju kći - a oni su se popeli ljestvicom moći bez obzira na protokol i zaobilazeći pravila kad su god to mogli", piše Times, a prenosi Business Insider.

Jared Kushner | Author: REUTERS REUTERS
Ivanka je tijekom djetinjstva opisivana kao izolirana od oca. Jedna od anegdota jest i ta kako se sama pojavila pogledati svoju buduću srednju školu, elitnu Choate Rosemary Hall u američkoj saveznoj državi Connecticut. 

"Sama je izašla iz neukusne bijele limuzine. Nitko nije bio s njome", kaže izvor koji je htio ostati anoniman.

Kushnerov je otac opisan kao pretjerano protektivan patrijarh koji je neprestano "držao oko na sinu" te je čak platio čovjeka da slijedi sina po kampusu i vodi ga na večere, najvažnije je bilo da se ne spetlja s ne-Židovkom ili da se slučajno ne drogira. Iz obitelji Kushner su, preko odvjetnika, poručili kako je knjiga "potpuna fikcija". 

"Uopće nema smisla tražiti ispravke jer bi to bilo dugačko i besmisleno", kaže izjava odvjetnika.

Ivanka je Trumpova najstarija kći i za razliku od braće Donalda i Erica koji su preuzeli očev žestoki stav i retoriku, Ivanka je mudro oblikovala "nježniji" i "mekši" imidž. 

Članak medija "Quartz" prošli ju je tjedan nazvao "nedodirljivom", nakon što se njezino ime nije našlo među 81 imenom s kojima demokrati žele razgovarati ili od kojih traže dokumente.

Donald i Ivanka Trump | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL
S druge strane autorica knjige par prikazuje kao Trumpove najveće saveznike u njegovom kaotičnom ludilu, a ne kao smirujuće i stabilizirajuće glasove. Sugerira se kako bi Ivanka Trump (a to je tvrdio i Trumpov nekadašnji suradnik Steve Bannon) odmah okrenula leđa ocu ako bi joj to spasilo imidž ili biznis.

Osim djetinjstvom dvoje nasljednika koji svoje bogatstvo (kao uostalom niti Trump) nisu stvorili sami, Ward se bavi i time što rade danas, u kontekstu Bijele kuće i predsjedništva.

Ivanka i Kushner su savjetnici u Bijeloj kući koji imaju najviši pristup podacima, jer je to tako tražio predsjednik Trump. Ivanka se "bavi" temama vezanim uz žene, majčinstvo, plaćen porodiljni i predstavljanje svog oca na događajima u inozemstvu, dok se neiskusni Kushner, radi kojeg je Ivanka konvertirala na judaizam, bavi postizanjem mira na Bliskom istoku te vodi tzv. "White House Office of American Innovation".

Ivanka Trump i obitelj | Author: Reuters Reuters
Navodi i kako Trump i Kushner često žele kontrolirati tko putuje na putovanjima koja financira State Department (kaže Ward izvor iz Departmenta), a Ivanka se redovito želi voziti Air Force One avionom i kada protokol to ne dopušta. Kada bi Rex W. Tillerson, primjerice, rekao "ne", onda bi "žicali" Stevena Mnuchina, piše The New York Times.

S druge strane, Ward piše o sve glasnijem traču kako se tata Trump želi riješiti svoje djece i kako je od nekadašnjeg suradnika Johna F. Kellyja tražio da "klince nogira nazad u New York jer stvaraju ciklus loših medijskih natpisa".

"Ne znaju igrati igru. Treba ih natjerati da daju ostavke, koje ću ja onda prihvatiti", navodno je bio Trumpov plan.

No, mjeseci prolaze, a Ivanka i Jared su i dalje tu, jednako moćni, dapače još moćniji otkada je Kelly otišao iz Bijele kuće.

Ovo je, što se Vicky Ward tiče, druga knjiga koja se bavi članovima obitelji Trump. Prva je bila  "Liar's Ball: The Extraordinary Saga of How one Building Broke the World's Toughest Tycoons" u kojoj se spominje i Trump.

Donaldova kćer Ivanka Trump | Author: Reuters/Pixsell Reuters/Pixsell
Članak iz Timesa navodi kako je Ward prije radila za Vanity Fair i trenutno je urednica pri Huffington Postu. Za ovu je knjigu intervjuirala više od 200 ljudi.

Preko svog je Twittera odgovorila i odvjetniku obitelji Kushner - "Na tvrdnju Abbe Lowella kako je to "fikcija" te kako bi "ispravljanje svega krivog bilo predugačko i besmisleno" samo ću reći kako postoji 220 ljudi koje sam intervjuirala koji se s time ne bi složili."

I iz Bijele kuće, piše The New York Times, odbijaju komentirati knjigu i davati joj na pažnji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.