Top News
2005 prikaza

Vučić pisao Trumpu: "Pomozite nam da riješimo Kosovo!"

Aleksandar Vučić, Donald Trump i Melania Trump
Twitter
Beogradski i prištinski mediji pišu da Trumpov savjetnik telefonski doslovno privodi kosovski državni vrh na razgovore

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pismeno je zatražio od Donalda Trumpa da se uključi u traženje trajnog rješenja za Kosovo. Blic piše da ga je pritom pozvao i u posjet Republici Srbiji. Blic piše da se Vučić Trumpu požalio na to što je vlada Kosova uvela carine na uvoz iz Srbije, zbog, kako je napisao, šteta po ekonomiju Srbije, ali i otežavanja života kosovskim Srbima. Blic tumači da je zbog ovog poteza premijera Kosova Ramuša Haradinaja, Donald Trump "izuzetno ljutit na vlasti u Prištini".

Zbog uvođenja carina službeni Beograd prekinuo je s Prištinom pregovore preko Bruxellesa.

"Dopustite mi da vam zahvalim na podršci koju SAD pruža Srbiji na europskom putu, a posebno na podršci našim naporima za očuvanjem mira i stabilnosti na zapadnom Balkanu", poručio je Vučić Trumpu.

Donald Trump Granica Top News Trump ima rješenje za Kosovo i nikome se neće svidjeti

Pritom se pozvao na Trumpovo pismo od 14. prosinca u kojemu je, piše Vučić, Trump rekao da je spreman intervenirati i pomoći u nalaženju "rješenja za vjekovni problem Kosova i Metohije". Srbijanski predsjednik istaknuo je na nekoliko mjesta u pismu dobru volju Srbije, ali i to da ona taj problem, nakon uvođenja carina, ne može sama rješavati. Trumpovo pismo od 14. prosinca zapravo je bilo pismo i Vučiću i Hašimu Tačiju, predsjedniku Kosova, u kojem je obojicu pozvao na postizanje sporazuma.

Objasnio je tada da je "sada za to jedinstvena prilika". Blic tvrdi da iz diplomatskih krugova u Washingtonu doznaje da su na taj potez Trumpa najvjerojatnije utjecali njegov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton i državni tajnik Mike Pompeo. Predsjednik Centra za regionalizam Aleksandar Popov Blicu je komentirao da su očito i kosovska i srbijanska strana prihvatile ponudu predsjednika SAD-a da posreduje u sukobu.

"Postavlja se pitanje ostaje li briselski format, koji se pokazao kao sporovozan i razvučen kao glista, ili će se ići prečicom, kako to Amerikanci obično rade", kazao je.

On motiv Bijele kuće vidi u tome da bi, ako bi Trump u tome uspio, to za njega bio veliki plus pred cijelim svijetom, pa tako i pred Rusijom. Boban Stojanović s beogradskog Fakulteta političkih nauka, misli drugačije.

Hašim Tači i Mike Pompeo u studenom 2018. u Washingtonu | Author: JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL JIM YOUNG/REUTERS/PIXSELL

"Mislim da Srbija ne želi da SAD doista uđe u pregovore. Zašto biste htjeli da na scenu uđe netko tko je među prvima priznao neovisnost Kosova i koji ga sve vrijeme zdušno podržava?", kazao je.

Istodobno se nešto već događa na terenu. Blic piše da su se istog dana kad je Vučić pisao pismo Bijeloj kući, u Prištini sreli američki ambasador Philip Kosnett, predsjednik Tači, premijer Haradinaj i predsjednik Demokratske stranke Kosova Kadri Veselji. Haradinaj je na sastanku rekao da Priština neće ukinuti carine, kako je tražio ambasador SAD-a. Pritom je, piše Blic, Haradinaj u obrani carina išao do kraja.

"To bi moglo dovesti do rušenja vladajuće koalicije, što znači raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora. Do toga bi moglo doći već narednih dana. Mi smo u pravim političkim procesima, sve je moguće narednih dana i tjedana. Ali prije svega moramo riješiti neke važne stvari kao što je usvajanje proračuna", kazao je Haradinaj.

Za carine na robu iz Srbije i BiH, što ih je Kosovo povećalo za 100 posto, srbijanski ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, rekao je za Blic da su u dva mjeseca carine donijele 66 milijuna eura štete Republici Srbiji. Ljajić je rekao i to da se na Kosovu "više ne zna tko je vlast, a tko opozicija". Demokratski savez Kosova Ise Mustave želi ukinuti carine, dok također opozicijsko Samoodređenje Aljbina Kurtija traži da carine ostanu, ali svejedno traži obaranje s vlasti Haradinaja.

Donald Trump MIROTVORAC Top News Trump u Bijelu kuću zove Vučića i Thaçija na pregovore

Prištinski mediji navode da je Haradinaj rekao da izrazito poštuje SAD, ali:

"Amerika je moja obitelj, čak i kada nismo istog mišljenja."

Unatoč tome ambasadora SAD-a je odbio, te je Kosnett, kako pišu kosovski mediji, sa sastanka navodno otišao vidljivo ljutit. Mediji s Kosova navode da je do sastanka došlo nakon što je John Bolton telefonski razgovarao i s Tačijem i s Haradinajem i s Veseljijem.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 18:23 05.Veljača 2019.

    KAKO KOSOVO KAO DRŽAVA MOŽE OPSTATI BEZ INDUSTRIJE I RUDDARSTVA. ODUVIJEK SU RADILI U TREPČI SADA JOJ SE TO ŽELI OTETI. ŠTO ONDA KOSOVU OSTAJE?