Top News
9065 prikaza

Ubojstvo otkriva kako Vučić štiti kosovske kriminalce

Aleksandar Vučić
1/2
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Iako je obećavao detaljnu istragu oko atentata na svog opozicijskog protivnika Olivera Ivanovića, srpski predsjednik nije još uvijek učinio ništa

Masovna uhićenja osoba koje se povezuju s beogradskim podzemljem, u noći s 10. na 11. siječnja, trebala su biti dokaz da se predsjednik Aleksandar Vučić želi obračunati s kriminalom. 

Dogodilo se to u trenutku kad je Vučić pritisnut sve brojnijim antivladinim demonstracijama 'Jedan od 5 miliona', a uoči prve godišnjice ubojstva srpskog opozicijskog vođe Olivera Ivanovića.

Na skupovima koji se održavaju već šest subota za redom, jedan od glavnih zahtjeva demonstranata je upravo rasvjetljavanje Ivanovićevog ubojstva. Ivanović je bio srpski opozicijski lider s Kosova koji je glasno kritizirao Vučićevu vladajuću Srpsku naprednu stranku i njezinu politiku na Kosovu, smatrajući da ona šteti suživotu Srba i Albanaca. 

Budući da je sumnja za Ivanovićevo ubojstvo 16. siječnja 2018., odmah bila usmjerena na ljude bliske Vučićevoj Srpskoj narodnoj stranci, srpski predsjednik je već tada obećao temeljitu istragu. No do danas je Ivanovićev ubojica i dalje nepoznat.

Srpski neovisni mediji i dalje objavljuju tekstove u kojima indirektno usmjeravaju istragu prema 41-godišnjem Milanu Radoičiću. Ivanović je često kritizirao upravo Vučića i Radoičića koji je na Kosovu bio dobro poznat kao vrlo utjecajni poduzetnik, no često puta izvan okvira zakona. 

Oliver Ivanović | Author: DJORDJE KOJADINOVIC/REUTERS/PIXSELL DJORDJE KOJADINOVIC/REUTERS/PIXSELL
Kako ovih dana piše tjednik 'Nin', protiv Radoičića se vode brojni sudski postupci i uz njegovo ime često piše 'ranije osuđivan'. Tjednik navodi da se za njegov kriminal saznalo još 2011. godine kad je u siječnju osuđen na godinu dana uvjetne kazne zbog lažnih dokumenata. Točno godinu dana kasnije ponovno je uhićen jer je zajedno sa svojim kumom Zvonkom Veselinovićem, inače kontroverznim biznismenom sa sjevera Kosova, i povezanim sa srpskim vlastima, uzeo u Srbiji kamione na leasing, ali po isteku ugovora nisu kamione vratili banci, nego su ih odvezli na Kosovo. Oslobođeni su 2016. godine. 

Radoičić je i 2009. godine bio optužen da je kao član međunarodne kriminalne skupine sudjelovao u otmici makedonskog biznismena. Žrtva je kasnije najprije prepoznala Radoičića kao otmičara i o tome svjedočila na suđenju, no posljednjeg dana suđenja naglo je promijenio iskaz, pa je Radoičić oslobođen. 

Kosovska Mitrovica nakon ubojstva Olivera Ivanovića U bijegu Top News Vučićev 'čuvar Kosova' ubojica je vođe kosovskih Srba?

Radoičiću i Veselinoviću sudi se i u Pirotu po optužnici da su nezakonito vadili šljunak. Radoičić i Veselinović preko tvrtke 'Inkop' iz Ćuprije dobivaju od države unosne poslove na izgradnji tzv. Koridora 11 - što je budući autoput od Beograda do Crne Gore. Osim toga, veze Radoičića i Veselinovića sa Vučićevom Srpskom naprednom strankom su dobro poznate u javnosti iako službeno nisu članovi te stranke. U lipnju 2018. Radoičić postaje političar i izabran je za jednog od potpredsjednika Srpske liste na Kosovu. 

Za razliku od Radoičića, Oliver Ivanović bio je jedan od vođa kosovskih Srba i bivši zastupnik u skupštini Kosova koji je predvodio zastupničku skupinu Povratak. U Zagrebu je studirao Vojnu akademiju, ali je na kraju diplomirao strojarstvo i ekonomiju u Mitrovici i Prištini. U Zagrebu je počeo trenirati karate i postao počasni međunarodni sudac. Govorio je engleski, albanski i talijanski jezik. Slovio je za umjerenog političara i uživao ugled međunarodne zajednice. No, uhitili su ga 2015., pa je dvije godine proveo u pritvoru zbog navodnog ratnog zločina, ali je pušten da se brani sa slobode. 

Dugo vremena upozoravao je da on i njegova obitelj dobivaju prijetnje smrću. Ubijen je 16. siječnja 2018. iz jurećeg automobila - opel astre - koja je pronađena spaljena u Kosovskoj Mitrovici. Godinu dana prije toga ubijen je i njegov vjenčani kum. Bio je kandidat za gradonačelnika Sjeverne Kosovske Mitrovice u kojoj većinom žive Srbi, ali su mediji bliski Vučiću, protiv njega vodili brutalnu kampanju punu uvreda. 

Prosvjedi u Beogradu U susjedstvu Top News Optužbe: Hrvatska upravlja prosvjedima protiv Vučića!

Unatoč Radoičićevoj reputaciji kontroverznog biznismena, Aleksandar Vučić ga je mnogo puta javno hvalio i govorio da je on jedan od pet ljudi koji “čuvaju" Srbiju na Kosovu. Iako je obećavao detaljnu istragu oko Ivanovićevog ubojstva, do danas se ne zna tko je ubojica. Istraga je stala 23. studenog kad je uhićen Nedeljko Spasojević, inspektor kosovske policije, zatim Dragiša Marković, policajac na uviđaju i Marko Rosić, navijač Partizana koji je osiguravao lokalne klubove. Pokušali su uhititi i Milana Radoičića, ali kosovska policija i dalje traga za njim.

Zanimljivo je i da su uhićenja počela točno dan nakon što je Radoičić otputovao u Beograd zajedno s Goranom Jevtićem, kao predstavnik srpskog naroda na Kosovu, gdje se susreo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je nekoliko dana kasnije izjavio da ne zna gdje se nalazi Radoičić.

Milan Radoičić i Goran Jevtić | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)
"Mi ništa od albanskih vlasti nismo dobili po pitanju Radoičića. Kad nas netko bude nešto pitao i kad nam netko bude nešto rekao, uvijek ću s najvećim zadovoljstvom pružiti odgovor", rekao je Vučić za Slobodnu Europu.

U međuvremenu, Radoičić se tada obratio priopćenjem u kojem je napisao da 'nije bio najbolji prijatelj s Ivanovićem ali i da nije ubojica i da nema veze s njegovim ubojstvom'. Rekao je da je kosovksa policija došla u njegov stan samo s jednim ciljem - 'da ga ubiju'. 

"Priština me želi ukloniti jer znaju da sam zajedno s mojim prijateljima i mojom braćom jedan od rijetkih koji im se spreman suprotstaviti u njihovoj namjeri da zgaze i osvoje sjever Kosova i Metohije i pokore srpski narod", te je poručio da se neće predati kosovskoj policiji, a povodom spekulacija o tome gdje se nalazi, bio je kratak:

"Reći ću samo da sam blizu i da čekam i promatram."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.