Top News
12081 prikaza

Vučićeva noćna mora: Tisuće vojnika na srpskoj granici

Aleksandar Vučić, Kosovska vojska
PIXSELL
Srpski predsjednik ne može se pomiriti s činjenicom da na južnoj granici države ima novu vojsku

Veoma sam zabrinut zbog situacije na Kosovu. To mi je noćna mora, to mi je najveća muka, s tim legnem, s tim se budim, a ne spavam mnogo”, kazao je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je Skupština Kosova u petak usvojila zakone koji će omogućiti transformiranje Sigurnosnih snaga Kosova (KBS) u Vojsku Kosova, što službeni Beograd smatra kršenjem međunarodnih akata i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN iz 1999.

Kako piše Večernji, Vučić je naglasio kako ‘ne razumije da bilo tko u svijetu može odobriti formiranje kosovske vojske’, koja je, kako tvrdi, “u potpunoj suprotnosti sa svim međunarodnim aktima”, ocijenivši da je veliki problem to što Srbiji na Kosovu nameću “dijelom Albanci, a dijelom dio svijeta”.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je u petak "sve strane na suzdržanost", nakon odluke Kosova o formiranju vojske, dok je iza zatvorenih vrata Vijeće sigurnosti održalo sastanak na zahtjev Srbije  

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je u petak navečer Sjedinjene Države, Veliku Britaniju i Njemačku da su sponzori formiranja vojske Kosova i rekao kako je zbog kosovske odluke o uspostavi vojske Srbija zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Predsjednici država u regiji Zbog Kosova Top News "Stvara se pakt protiv Srbije, kao nekad uz pomoć ustaša!"

Nakon sastanka VS-a iza zatvorenih vrata, diplomati su kazali da je Rusija zatražila da se sljedeći tjedan održi javna sjednica Vijeća sigurnosti. Njoj može prisustvovati i Vučić, rekao je jedan diplomat koji je dodao da europske zemlje nisu sklone održavanju javne sjednice.

U priopćenju, Antonio Guterres rekao je da je "sa zabrinutošću primio na znanje" odluku Kosova o formiranju vojske.

"Rezolucija 1244 iz 1999. jedini je legalni okvir za međunarodnu sigurnosnu nazočnost na Kosovu, a KFOR ima ulogu zajamčiti u toj zemlji sigurno okruženje", podsjetio je.

"Posljedično, svako ograničavanje odgovornosti KFOR-a u ispunjavanju njegove uloge u domeni sigurnosti nespojivo je s tom rezolucijom " upozorio je Guterres.

Glavni tajnik je pozvao sve strane na suzdržanost i na izbjegavanje akcija koje bi mogle povećati napetosti i izazvati novo nazadovanje u dijalogu čiji je cilj normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

Vučić je u petak na izvanrednoj konferenciji za novinare kazao da je "poslije mnogo godina prijetnji, danas na ilegalan, protupravni način, službeno formirana vojska Kosova, a iza toga stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i Njemačka".

Kosovski parlament prije toga usvojio je zakone kojima započinje transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova, prenosi Hina.

Vucic i avion Sve čista posla Top News Misterij Vučićevog aviona: Je li riječ o milijunskom mitu?

Skupština Kosova izglasala je zakon o sigurnosnim snagama Kosova, zakon o ministarstvu obrane Kosova, kao i zakon o službi u sigurnosnim snagama Kosova, kojima se stvaraju uvjeti za transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga u kosovsku vojsku.

Vučić je novinarima rekao kako je spreman osobno sudjelovati u debati o pitanju kosovske vojske pred Vijećem sigurnosti UN-a, rekavši kako se nada da će Srbiji biti dopušteno da "iznese svoje stajalište".

On je naglasio kako je „takozvana vojska Kosova formirana protivno međunarodnom pravu, pa čak i ustavu Kosova", ocijenivši kako su „Albanci, kao i njihovi sponzori, pokazali da im nije stalo do pravde, već do provođenja sile i napada na Srbe i Srbiju“.

Vučić je zapitao temeljem kojeg akta su Albanci donijeli odluku o formiranju vojske Kosova i na temelju kojeg dokumenta su pogazili međunarodno pravo.

On je ukazao i da je glasanjem u kosovskom parlamentu prekršen i ustav Kosova koji, kako je ustvrdio, u dva članka precizira da je za odluku o formiranju vojske potrebna dvotrećinska većina zastupnika, uz još dvije trećine glasova zastupnika iz redova manjinskih zajednica.

Titel: Združena taktička vježba s bojevim gađanjem Stoljeće pobjednika 1918-2018 Novi sukobi Top News Krhki mir na Balkanu: Srbija na Kosovo šalje vojsku?

"Srbija je željela mir, uložila je energiju i trud da se uspostavi stabilnost u regiji, što nije bilo lako", rekao je Vučić i ponovio kako su "Albanci i njihovi američki sponzori imali samo jednu namjeru - da zgaze Srbiju u političkom i vrijednosnom smislu, kako se nikad ne bi mogla podići“ u rješavanju kosovskog pitanja.

Vučić je istaknuo kako je bio na meti kritika kad je predlagao "jedino razumno i racionalno rješenje" o razgraničenju s Albancima, izlažući sebe i “osobnom i političkom riziku“, a sada oni koji su ga kritizirali „šute o ovome što se događa“ na Kosovu.

Vučić je poručio i da se Beograd može vratiti u dijalog s Prištinom samo kad prištinske vlasti „povuku sve mjere“ koje su poduzele.

"Srbija je mala teritorijom i po broju stanovnika, ali je velika duhom", naglasio je Vučić.

Srbima na Kosovu poručio je da će ih Srbija zaštiti ako dođe do zlouporabe kosovske vojske i njezina ulaska u srpske sredine, bez njihove suglasnosti.

On je zahvalio na potpori i porukama koje su Srbiji stigle iz Moskve, Pekinga i Budimpešte, te od glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

Srbija želi i bit će dio svijeta, ali je moraju poštivati, zaključio je Vučić.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 10:34 18.Prosinac 2018.

    dok su se bavili hrvatskom izgubili mitsko kosovo