Top News
542 prikaza

ISIL ima bojne otrove, a on zna kako su do njih došli

Prijetnja Islamske države
Youtube
Djelovanje Islamske države obično se proučava sa sigurne udaljenosti i rijetki pripadnici daju svoju verziju priče

Abu Ahmad nekad je bio student u Siriji, danas je on pripadnik Islamske države s ogromnim znanjem o specifičnim načinima djelovanja ISIL-a.

Jedna od najzanimljivijih priča koju je ispričao Foreign Policyju je ona o zapljeni kemijskog oružja od sirijske vojske. 

Kraj je 2012. godine, brojni džihadisti napadaju sirijsku vojnu bazu 111. regimenta na sjeveru Sirije. Grad Darat Izza, u blizini baze, zauzet je pet mjeseci ranije, ali baza se i dalje drži. Bazom i dalje upravljaju vojnici odani Bašaru al-Assadu.

Islamska država | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

Zima je ipak donijela određene poteškoće sirijskoj vojsci, a prvenstveno je stvorila probleme sirijskom zrakoplovstvu koje nije moglo dostavljati hranu i streljivo opkoljenim vojnicima. Velike probleme stvara i sama površina baze koja se prostire na 200 hektara. 

Posljednje napade su predvodili džihadisti iz Fronte nusra, al-Qaidinog ogranka u Siriji. Iz drugog pokušaja uspjeli su zauzeti čitavu bazu i što je još bitnije, zaplijenili su kemijsko oružje. Abu Ahmad priča o bačvama i bačvama klora, sarina i iperita pronađenih u podrumima baze.

Ratni plijen raspoređen je, manje ili više, jednako među svim sudionicima, ali samo Nusrini pripadnici dobili su kemijsko oružje. Dovezli su čak deset teretnih kamiona kako bi prebacili klor i sarin na nepoznatu lokaciju. Abu Ahmad tvrdi da nije vidio što se dogodilo s bojnim otrovom iperitom.

Harry Sarfo video isječak | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Tri mjeseca kasnije dogodio se Khan al-Assal. Prvi napad kemijskim oružjem na sirijsku vojsku od početka pobune. Međunarodni mediji prikupili su informacije o 16 ubijenih vojnika i 10 civila. Sirijska vojska optužila je pobunjenike, pobunjenici su uzvratili optužbe, ali činjenica je ostala da je upotrijebljen bojni otrov na civilima.

U nadolazećim mjesecima došlo je do raspada džihadističke zajednice. Nastala je Islamska država, a Nusrini pripadnici počeli su se boriti protiv dojučerašnjih saveznika. 

Sredinom 2013. godine pojavile su se glasine među džihadistima da je ISIL preuzeo kemijsko oružje pronađeno u bazi 111. regimente. Abu Ahmadov zapovjednik pohvalio se da su barem dva puta koristili bojne otrove u napadima na položaje sirijske vojske. "Iskoristili smo automobil bombu napunjenu za napad na zračnu bazu Menagh", ispričao je Abu al-Atheer, Abu Ahmadov izravno nadređeni. 

ISIL | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Postavilo se pitanje, jesu li to kemijska oružja zaplijenjena iz baze 111. regimente ili iz nekog drugog izvora? Teško je za procijeniti, ali Islamska država je i godinama kasnije koristila iperit u borbama protiv sirijskih pobunjenika. 

Salih Yilmaz, odmetnuti nizozemski vojnik koji se pridružio Islamskoj državi, dao je možda i ključni trag u ovoj slagalici. Na njegovom blogu netko ga je pitao ima li istine u optužbama da ISIL koristi kemijsko naoružanje.

"Što misliš otkud Islamskoj državi kemijsko oružje? Oduzeli smo ga našim neprijateljima i sada koristimo njihovo oružje protiv njih samih", odgovorio je Yilmaz.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.