Top News
976 prikaza

Premijerova žena ne može i ne smije docirati Hrvatima

Sanja Orešković i Željka Markić
Marko Lukunić (PIXSELL)
Od svih stvari i događaja koje je Sanja Orešković mogla ovako javno podržati od kada je njezin suprug postao premijer, ona je odabrala povorku čiji je jedini smisao bio dati svoj obol u općoj 'histerizaciji' društva

PR i medijski savjetnici, ili bilo koji drugi savjetnici postoje zato jer znaju stvari koje neki drugi ne znaju, a jedna od njih je kako, kada, gdje i zašto nastupati u javnosti. Sanja Orešković, supruga premijera Tihomira Oreškovića njihov savjet očito nije tražila prije nego je odlučila priključiti se “Hodu za život” koju je organizirala udruga Željke Markić. Iako nisu to otvoreno isticali, inicijativa Hoda za život je zapravo traženje zabrane pobačaja u Hrvatskoj.

Od svih stvari i događaja koje je Sanja Orešković mogla ovako javno podržati od kada je njezin suprug postao premijer, ona je odlučila za svoj prvi pravi javni istup odabrati aktivističku povorku o vrlo osjetljivom pitanju, koje je doduše već regulirano zakonom i Ustavom i zapravo je bila čista demonstracija udruge osokoljene jačanjem konzervativizma da i ona da svoj obol općoj ‘histerizaciji’ društva.

Pri tom naravno uopće nije važno kakav je stav Sanje Orešković o pobačaju, je li ona za ili protiv, jer kao i svi ostali ima pravo na svoje mišljenje i stav o tome. Ono što jest važno je da u ovom trenutku, kada je hrvatsko društvo duboko podijeljeno i posvađano po svim mogućim društvenim i političkim pitanjima, premijerova supruga treba biti glas razuma i prije svega ne dolijevati javno ulje na vatru. 

Ne treba zanemariti da je upravo njezin suprug možda i najodgovorniji zbog dubokih podjela zato jer ne samo što ništa ne čini da bi se one smanjile i spriječile, već ih negira. U takvom trenutku, kada premijer ne radi svoj posao njegova supruga se bavi aktivizmom oko pitanja za koje se zna da izaziva još veće svađe i podjele. To je potpuno promašeno i odmaže zdravoj i pristojnoj komunikaciji obiju strana.

Da stvar bude gora, Sanja Orešković je još išla docirati Hrvatima “da je razumno biti u toj povorci”. Supruga premijera koji ne radi dobro svoj posao ne može i ne smije docirati svima onima koji ne misle kao ona. Supruga bilo kojeg premijera, pa bio on i najbolji na svijetu, ne može i ne smije to raditi. Posao Sanje Orešković bi bio da argumentirano obrazloži cijelu inicijativu i raspravu o tome nastoji provesti civilizirano, a ne s visoka govoriti da je “sve ostalo zabluda i strah”. Što je to “sve ostalo”? Čega se to Hrvati boje? Kakva zabluda je u pitanju? Postoji doduše jedna zabluda u koju su Hrvati dovedeni, a to je da će sami izabrati premijera, što se od neovisnosti Hrvatske baš u slučaju Tihomira Oreškovića prvi put nije dogodilo.

No, ni tu nije kraj ovom promašenom istupu kojem se može naći više loših nego dobrih strana. Obitelj Orešković dobar dio svog bogatstva mogu zahvaliti tome što je Tihomir Orešković neko vrijeme bio visokorangirani zaposlenik farmaceutskog diva Teva.

Teva inače u svom ‘asortimanu’ ima čitav niz antibebi pilula, kontracepcijskih tableta, a proizveli su i jednu od najpopularnijih, onu za ‘dan poslije’ Plan B One-step, te čitav niz generičkih kontracepcijskih pilula. Možda nije loše pitanje za premijerovu ženu ima li nešto protiv toga, ima li problem što ne mora misliti o svojoj egzistenciji zato jer živi jednim dijelom od novca koje je došlo među ostalim i prodajom kontracepcijskih pilula?

I za kraj da ponovimo - Sanja Orešković ima pravo na svoje mišljenje i stav, ali bilo bi razumno da kao supruga premijera osmisli svoj javni nastup.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Andromeda 15:27 23.Svibanj 2016.

    Navedenu gospođu molim da, prije ikakvog javnog istupa, pardon, laprdanja u njenom slučaju: završi nešto više od srednje školice, odradi barem 30-ak godina - puno radno vrijeme i u struci (ma koja bila)... Do tada je sve što kaže isprazno, ... prikaži još! bezvrijedno laprdanje dokone poluobrazovane kućanice...

  • lavandalavanda 11:29 23.Svibanj 2016.

    Merita, jesi svašta nadrobila u ovom članku, svaka ti čast. Kupusarija.