Top News
1271 prikaza

Zagreb pride je najdugovječniji prosvjed u Hrvatskoj

Povorka ponosa u Zagrebu
1/19
Slavko Midžor/Sanjin Strukić/Igor Šoban
Organizatori kažu da je njihova svakodnevnica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom

U 15 sati krenula je 18. po redu Povorka ponosa u Zagrebu. Nekoliko tisuća sudionika pod sloganom "Osamnaest ponosnih godina", okupilo se u subotu popodne kod zagrebačkog Muzeja Mimara, na Rooseveltovom trgu, odakle su sa zastavama duginih boja, transparentima i zviždaljkama krenuli prema parku Ribnjak, gdje će se održati popratni program i koncert.

 "Poruka ove punoljetne Povorke ponosa je da da smo tu, da ovo nije samo 'faza', dio smo hrvatskog društva, ne idemo nigdje i želimo punu ravnopravnost", rekla je programska koordinatorica Zagreb Pride Doria Jukić.  Ono što se promijenilo, kada se usporedi 2002. godina kada su organizirali prvu Povorku ponosa, istaknula je, razina je nasilja i diskriminacije. Godinama kasnije, ocijenila je, vidljiva je brojnija i snažnija podrška, ali Jukić ističe da je njihova svakodnevnica i dalje ispunjena diskriminacijom, nasiljem, homofobijom, transfobijom i bifobijom te da je vidljiva na radnim mjestima, ulicama, u školama i ustanovima.

Povorka ponosa u Zagrebu | Author: Slavko Midžor/Sanjin Strukić/Igor Šoban Slavko Midžor/Sanjin Strukić/Igor Šoban
"Moramo poslati poruku da ne pristajemo da naša svakodnevnica bude ispunjena nasiljem i tražimo nadležne institucije, Vladu, Sabor i predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović da jasno ustanu i kažu da nasilje nad LGBT osobama nije u redu", poručila je Jukić.

Organizatori su uoči kretanja povorke izrazili ponos što danas mladi odrastaju u društvu u kojem je upravo Povorka ponosa najdugovječniji prosvjed za ljudska prava u Hrvatskoj te poručili da su mladi glasniji, hrabriji i vidljiviji u borbi za zauzimanjem novih ulica i sigurnih prostora za sve. 

"Mi smo tu da im damo prostor i pokažemo da je nas koji se se borimo za slobodu i jednakost puno više od onih koji se zalažu za nejednakost i hijerarhije", poručili su.

Povorka ponosa u Zagrebu | Author: Slavko Midžor/Sanjin Strukić/Igor Šoban Slavko Midžor/Sanjin Strukić/Igor Šoban

Povorku je došla podržati i nekolicina političara, među kojima predsjednik SDP-a Davor Bernardić, članovi i članice Foruma žena i Foruma mladih SDP-a, Gordan Maras, Renato Petek, kao i osobe iz javnoga društvenog života. Okupljanje 18. Povorke ponosa je počelo u 15 sati na Trgu Franklina Roosevelta (ispred Mimare), a povorka će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima - Trgom Republike Hrvatske, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom i  Šoštarićevom ulicom do parka Ribnjaka, gdje će povorka završiti javnim skupom i koncertom grupe "Le Zbor".

Za vrijeme kretanja povorke, čiji se dolazak na Ribnjak očekuje oko 18 sati, za sav promet zatvorene su navedene ulice i trgovi, a na prilaznim pravcima je otežan. Tramvajski promet na trasi kretanja je obustavljen i preusmjeren te se odvija prema organizaciji ZET-a.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 06:59 09.Lipanj 2019.

    nivo inteligencije ljudi na zemlji se nepovratno smanjuje