Top News
13581 prikaza

"Zaobiđite Hrvatsku, prevarit će vas carinici na granici"

Blokada graničnog prijelaza Bajakovo
Ivica Galović/PIXSELL
Prijevoznici iz Srbije kažu da su pisali čak i hrvatskoj vladi kako bi se njihov problem riješio, a ovih dana je reagirala Carinska uprava u Srbiji

Udruženje "Međunarodni transport" izdalo je upozorenje prijevoznicima da zaobilaze Hrvatsku i da biraju alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije.

Kako navode, razlog za to je jer je nekoliko stotina domaćih prijevoznika za međunarodni drumski transport robe platilo u posljednjih dva mjeseca paprene kazne na ulazu u Hrvatsku zbog navodno neispravnih carinskih obilježja. 

Kako piše Politika, vozači tvrde da im hrvatski carinici namjerno fizički oštećuju plombe na kamionima, a onda im zbog neispravnih obilježja naplaćuju kaznu i po 2.000 eura. 

Kako se navodi, poslovnom udruženju "Međunarodni transport" dnevno se s istim problemom javlja po nekoliko prijevoznika tražeći zaštitu i pomoć, zbog čega je na njihovoj službenoj stranici prošle nedjelje objavljeno upozorenje vozačima kamiona da izbjegavaju Hrvatsku i potraže alternativne pravce preko Mađarske i Slovenije kako bi izbjegli novčane kazne koje idu i do 7.000 eura, kao i pritvor za vozače koji odbiju platiti. 

Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović Opet lupa Top News Kako je Vučić postao najveći mrzitelj Hrvatske?

Posljednjih tjedana ovaj problem koji traje još od početka godine je kulminirao, piše list i dodaje da nitko iz državnih institucija službeno nije reagirao sve do četvrtka, kada se oglasila Uprava carina, koja je navela da će svaki prijavljeni slučaj detaljno ispitati i da će dodatno pojačati kontrole na svim ispostavama i graničnim prelazima s Hrvatskom. 

Predsjednik "Međunarodnog transporta" Neđo Mandić rekao je da se to udruženje povodom ovog problema obraćalo i premijerki Ani Brnabić, Ministarstvu financija, ali i da su pisali hrvatskoj vladi i ukazivali na probleme koje imaju s carinskom administracijom na prelazu "Bajakovo". 

"Prošli tjedan je jedan prijevoznik iz Kruševca prevozio tursku robu za Sloveniju. Teret je bio zapečaćen čeličnom plombom koja je postavljena u Turskoj. Hrvatski carinici su zaustavili kamion, dva službenika su pokušala da je skinu, ali pošto nisu uspeli donijeli su pajser i pokušavali dok nisu iskrivili lim, slomili stub na kamionu i otvorili ceradu. I sve to naočigled vozača kome su potom saopćili da mora platiti kaznu od 2.000 eura", rekao je Mandić. 

On je dodao da se udruženje odmah obratilo Središnjem uredu Uprave carina u Zagrebu, ali je hrvatska carina poslala dva majstora da poprave oštećeni kamion kako bi roba nastavila put ka Sloveniji. 

"Ovo je po meni potpuno priznanje krivnje i postupka hrvatskih carinika", rekao je Mandić.

(B92)

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • XXVXmcmlxvii1999 11:55 18.Kolovoz 2018.

    Vidi vidi tko se žali.Tko će drugi nego jadni ugroženi srboslavi. Pa ako vam ne paše preko Neovisne Države Hrvatske možete ići preko pičke svoje matere,stoko zaostala. I bolje da ne vozite preko Hrvatske,da ne smradite ovu Lijepu Našu.

  • Avatar Branka Skaric
    Neimar 09:05 18.Kolovoz 2018.

    Ima li i naša carina Sindikat službenika koji će sada sve ove navode poreći? Gdje se slijevaju ovako "ubrane" pare- u državni proračun ili se na licu mjesta dijeli među pajdašima u smjeni? Pozamašne svote.