Top News
3560 prikaza

Zašto borac za prava žena ide najvećem ženomrscu?

Milan Bandić i Milanka Opačić
Goran Jakus/PIXSELL
Sve više se govori da će klub zastupnika stranke zagrebačkog gradonačelnika dobiti novo pojačanje

Tri desetljeća provela je u istoj stranci, u SDP-u. Sada kad je otišla, izgleda je odlučila zanemariti sva svoja ranija uvjerenja. Riječ je o Milanki Opačić, a prema svemu sudeći ona je odlučila prikloniti se Milanu Bandiću u Saboru.

Još prošlog tjedna je Express pisao o tome kako se govorka o takvoj opciji, da bi se danas opet počelo govoriti o tome nakon što su Bandić i Opačićka bili na koncertu Zdravka Čolića u Areni. Sama Milanka već neko vrijeme ne želi ni potvrditi ni demantirati hoće li se pridružiti Bandićevom klubu zastupnika u saboru.

S određenom dozom sigurnosti možemo reći da bi ona time, kao bivša ministrica socijalne politike i posebno senzibilizirana za pitanja žena, okrenula leđa svojim uvjerenjima. Bandić je jedan od najvećih ženomrzaca u hrvatskoj politici što je potvrdio brojnim istupima i to pred okupljenim novinarima. Sjetimo se samo kako je zgrozio javnost kad je rekao da bi bio najbolje žensko jer svima daje. Takvim riječima komentirao je optužbe u aferi Štandovi gdje se zagrebačkog gradonačelnika teretilo za protupravno ustupanje štandova referendumskoj inicijativi Narod odlučuje. 

Rejting političkih stranaka Mato Palić Top News "SDP je blokiran, HDZ zato nema tko rušiti s vlasti"

Čak je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova izdala priopćenje gdje osuđuje njegove izjave. "Pravobraniteljica smatra da opuštenost u obraćanju javnosti kroz medije ne može biti opravdanje za seksizam i uvredljivo i omalovažavajuće komentiranje žena temeljem spola. Koristeći se seksualnom aluzijom da je najbolja žena ona koja "daje svima“, nije primjerena funkciji gradonačelnika koji je uvijek i svugdje dužan vlastitim primjerom zalagati se za one vrijednosti za koje smo kao društvo opredijelili, a ravnopravnost spolova je jedna od njih", poručila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

I to je tek jedan primjer u čitavom moru Bandićevih izjava od kojih bi Opačićki, kao bivšoj ministrici, trebala se dizati kosa na glavi. 

„Ovo je prva faza uređenja Dolca. To je šminkanje. To je kao kad se cura ide udavati pa je nije Bog obdario nekom vrijednošću, ali hoće ostaviti dojam uredne dame, a ima i takvih. To je samo ona vanjska fasada - namaže se, a baš unutra nije najbolje. Ako prođe, APP", kazao je Bandić u kolovozu 2015. godine.

"Jesi ti ikad rodila? Nisi. Onda nemoj o tome govorit", rekao je Bandić voditeljici Mirjani Hrgi na pitanje o stanju u zagrebačkim vrtićima. 

Upravo ta izjava je trebala biti daleko najveća uvreda Milanki Opačić jer je ona posvojila četverogodišnju djevojčicu ranih dvijetisućitih.

"Kad sam sredila košmar u glavi nakon prvog odlaska u Nazorovu, odlučila sam dolaziti i igrati se s djecom. Tako sam upoznala i Lanu koja je tada imala nešto više od dvije godine. U početku smo se igrale same u parku, a kad smo se malo bolje upoznale vodila sam je preko vikenda u grad, u šetnju. Mislim da smo se izabrale međusobno i da je s djecom isto kao i s odraslima: proradi neka kemija, nađete se zajedno i uvučete jedno drugome pod kožu? Dogodio se osjećaj međusobnog pripadanja. Na neki način me je Lana ‘nagovorila’ da je posvojim", ispričala je Opačićka za Nacional 2003. godine.

Milan Bandić Lome mu sudbinu Top News Bandić u šoku: Zašto baš meni sude ovako brzo?

Milanka se protivila i određenim Bandićevim politikama pa se čini da joj ni one više nisu problem. Kad je prije dvije godine Grad Zagreb objavio da će građanima opraštati dugove, ona je takav potez kritizirala govoreći da to Bandiću baš i nije pametno jer će tako poslati poruku da su svi oni koji plaćaju režije zapravo naivci. Pohvalila se da je i SDP-ova vlada išla u sličnu mjeru, ali je to bila samo jednokratna poruka.

Kad vidimo da se protivila Bandićevim politikama, da po Bandićevim izjavama nikad ne bismo mogli zaključiti da bi se njih dvoje mogli složiti oko bilo čega, moramo se pitati zašto? 

Zašto se odlučila pridružiti Bandiću nakon što je protjerana iz svoje matične stranke?

Odgovor bismo mogli potražiti u činjenici da je ona arhetip karijernog političara. SDP-u se pridružila još prije završetka fakultetskog obrazovanja, a cijelo vrijeme se nije micala od svoje stranke. Zbog toga su joj brojni kritičari s ljevice i s desnice predbacivali da nema dana radnog staža u realnom sektoru jer je prvu polovicu devedesetih provela u Saboru, a zatim je godinama radila u ulozi savjetnice u Saboru. Od 2000. godine je stalno izabrana u Sabor, a četiri godine je provela na dužnosti ministrice u vladi Zorana Milanovića

Koliko se navikla na život političke elite govori i priča da je, navodno, rekla da ne zna gdje će se parkirati nakon što ju je Davor Bernardić smijenio s mjesta potpredsjednice Sabora. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.