Top News
636 prikaza

Razmirice u HDZ-u: "Pa neće me valjda Pupovac smjenjivati"

Andrej Plenković i Zlatko Hasanbegović
Ivo Čagalj/PIXSELL
Nova Vlada još nije ni sastavljena, a u javnost cure informacije o nesuglasicama oko ministarskih mjesta i tko će voditi koji resor

Osmorica zastupnika nacionalnih manjina u Saboru neće podržati Vladu u kojoj sjedi Zlatko Hasanbegović, izjavio je u četvrtak Milorad Pupovac. "Zlatko Hasanbegović je antipod Plenkoviću. On je ono po čemu je Hrvatska bila negativno slikana u EU i svijetu. Ono po čemu je ružičasto slikana - to je Plenković. Mi ne možemo podržati nekoga tko će zastupati revizionističke stavove. Sigurno nećemo podržati Vladu u kojoj sjedi Hasanbegović", komentirao je Pupovac za N1 pregovore o slaganju nove Vlade nakon izvanrednih parlamentarnih izbora. 

Milorad Pupovac | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

Međutim, spomenuti ministar kulture neće olako prihvatiti isključivanje iz Vlade. "Pupovac neće kadrovirati sastav buduće hrvatske Vlade. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imat će čvrstu saborsku većinu sa, ili bez, tri mandata Pupovca", kratko je komentirao Hasanbegović za Hinu Pupovčeve izjave.

"Neće se on povući bez borbe, moglo bi biti trzavica", komentirao je anonimni izvor iz HDZ-a raspravu koja se iza kulisa vodi zbog kadroviranja nove Vlade.

Prema svim, čak i neslužbenim informacijama, Hasanbegović neće ući u novi sastav vrha izvršne vlasti. 

Prema svim, čak i neslužbenim informacijama, Hasanbegović neće ući u novi sastav vrha izvršne vlasti. Prije točno mjesec dana, Express je objavio informacija da osim Hasanbegovića, na ministarske pozicije također ne mogu više računati Nada Šikić i Predrag Šuštar jer se, naprosto, ne uklapaju u viziju progresivne vlade kakvu želi novi predsjednik stranke. 

Express je dobio projekcije Plenkovićevih želja kad su u pitanju kadroviranja u mogućoj HDZ-ovoj vladi. A ta nova vlada, prema njegovim riječima, definitivno mora biti progresivna, europska i moderna.

Da bi to postigao, mora dobro procijeniti tko će mu biti najbolji kadar za pojedini resor, ali isto tako treba voditi brigu o članstvu stranke i njihovim željama. 

Neslužbeno se doznaje da je Hasanbegović izjavio: "Pa neće me valjda Pupovac smjenjivati?!". HDZ-ovci ovih dana ministru kulture i članu predsjedništva stranke, zamjeraju činjenicu da se neformalno susreće s predstavnicima Mosta i da posebno inzistira na što boljooj suradnji s Božom Petrovim i njegovom strankoma .

Zlatko Hasanbegović | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

Uostalom, prije samo nekoliko dana, netom prije sjednice Vlade, Hasanbegović je izjavio:  "Kroz kratko vrijeme formirat će se nova vlada HDZ-a i Mosta, kao što sam rekao u poslijeizbornoj noći, jer ona nema nikakvu alternativu".

Ipak, neki sugovornici Jutarnjeg ne slažu se s izjavom da je Most jedina opcija. "Možemo Vladu sastaviti i s HNS-om, pa i s HSS-om, sad će i tamo biti promjena, a imamo dobre odnose s pojedinim HSS-ovcima. Što se tiče HNS-a, jedini problem bi nam mogla biti Vesna Pusić, ali i to se može riješiti. A možda se Hasanbegović s mostovcima dogovorio da ga podrže za ministra, pa zato toliko agitira za njih?!", ispričao je anonimni izvor iz HDZ-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.