Top News
7102 prikaza

Zašto Srbija govori da će Gotovina biti predsjednik Hrvatske?

Ante Gotovina
MIRANDA CIKOTIĆ/PIXSELL
Srpski ministar obrane izazvao je još jedan skandal kad je stao uz ratnog zločinca i poručio da Srbija nije izazivala ratove

"Republika Srbija, njeni vojnici, njezin narod mogu samo bit ponosni na svoju ulogu u svim ovim godinama... Treća armija, general Lazarević i svi koji nisu više s nama ili su negdje daleko, imaju razloga da budu označeni i prepoznati kao najbolji među nama, kao najhrabriji među najhrabrijima", gromoglasno je izdeklamirao srpski ministar obrane Aleksandar Vulin prije nekoliko dana, na skupu povodom sjećanja na NATO-bombardiranje.

Diplomatska pljuska

Nije trebalo dugo čekati da reagira američki veleposlanik u Srbiji, Kyle Scott. Odmah je preko Twittera odgovorio da Vulin ovakvim istupima samo dovodi u pitanje odnose Srbije i SAD-a. 

-Nažalost, mjeseci rada na poboljšanju imidža Srbije u SAD-u mogu biti narušeni jednom izjavom, napisao je Scott i povezao to s tekstom u utjecajnom Washington Postu u kojem prenose Vulinov govor iz Niša. Naime, uz Vulina je stajao i general Vladimir Lazarević inače osuđen na 14 godina zatvora pred Haaškim tribunalom, zbog zločina prema Albancima na Kosovu i Metohiji. 

 | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

Vulinovi verbalni ispadi već su poznati i hrvatskoj javnosti. Srpski ministar obrane u nekoliko se navrata obrušio i na hrvatskog generala Antu Gotovinu, kojeg naziva ustašom i ratnim zločincem iako je u Haagu, za razliku od Lazarevića, oslobođen svih optužbi. Sramotni govor u Nišu, Vulin je garnirao tvrdnjama da srpski narod nikad nije izazivao ratove:

Afera 'Tetka'

- Srbija ničim nije izazvala NATO agresiju, kao što nikad nije izazivala svjetske ratove i građanske ratove na prostoru SFRJ, izjavio je zajapureni Vulin, koji očito pati od amnezije.

Vulin je rekao kako se Ante Gotovina sprema postati hrvatski predsjednik, a to je ponovio i Ivica Dačić, srpski ministar vanjskih poslova u izjavi kojom je stao u obranu Vulina. Dačić je rekao da se strani veleposlanici ne smiju miješati u unutarnje stvari Srbije i dodao da Vulinove izjave ne mogu nauditi bilateralnim odnosima Srbije i SAD-a. 

Zbog čega Vulin i Dačić misle da je Gotovina kandidat za hrvatskog predsjednika nije poznato, kao ni otkud im te informacije, obzirom da je Gotovina više puta naglasio da se ne želi baviti politikom i posvetio se privatnom biznisu.

Inače, Vulin je prije samo nekoliko tjedana razgovarao s američkim veleposlanikom u Beogradu i tada su zaključili da je su odnosi dviju zemalja znatno unaprijeđeni što 'pridonosi zbližavanju dvije države i njihovih naroda'. 

Vulin je često predmet sprdnje i u srpskim medijima jer izmišlja razloge da stane pred televizijske kamere. Tako je jednom u radničkom kombinezonu u kamion trpao humanitarnu pomoć, a drugi put s maskom na licu kosio ambroziju

Prijateljstvo sa Miloševićevom ženom

Mnogi ga pamte po aferi 'tetka' jer nije mogao opravdati odakle mu 200.000 eura za stan koji je kupio u Beogradu, pa je rekao da mu je to dala tetka iz Amerike.

Poznat je po tome da je često mijenjao stranke. Počeo je kao partijski omladinac još u vrijeme Jugoslavije, bio je i u stranki JUL koju je vodila Mira Marković, supruga ozloglašenog ratnog zločinca i bivšeg srpskog predsjednika Slobodana Miloševića, pa osnovao Partiju demokratske ljevice, s kojom se pridružio SPS-u, a iz njega otišao zbog 'afere kofer', da bi u posljednja dva mandata njegova stranka Pokret socijalista, na izbore izašla s Vučićevom Srpskom narodnom strankom. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Portulica 04:21 14.Listopad 2017.

    Koga zanimaju srbijanska posla molim pistedite nas!

  • nelson 18:57 13.Listopad 2017.

    volio bi da postane predsjednik