Top News
340 prikaza

Zastupnici u tri godine obišli cijeli svijet i potrošili 5,6 milijuna kuna

Sabor
Patrik Macek (PIXSELL)
Zastupnici su u tri godine mandata obišli Kinu, Maroko, Vijetnam, Bahrein, Japan, Ameriku, Džibuti...

Putuju uvijek isti. Ne govore o tome. Skrivaju to kao zmija noge. Boje se da će se netko od nas, koji ne putujemo ogrebati, pa da će oni izvisiti, govori nam jedan od saborskih zastupnika.

Davor Božinović | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

U tri godine mandata, od početka 2012. do kraja 2014. on je izvan zemlje bio samo jednom te je na samom dnu naše ljestvice. 

Na vrh su se smjestili Davor Božinović (HDZ) koji je predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju koji se od početka mandata sastao samo tri puta. Sljede ga Gvozden Srećko Flego (SDP), Boris Blažeković (HNS)... Neki su od njih veći dio mandata proveli putujući po svijetu nego sjedeći u saborskim klupama. 

"To je moj posao", rekao nam je Blažeković u telefonskom razgovoru. 

On je voditelj Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a te zato, kaže, mnogo putuje. To je, dodaje, obveza RH prema NATO-u. 

"O putovanjima sam razgovarao još s pokojnim Borisom Špremom, dok je bio predsjednik Sabora. Reducirali smo ih za najmanje 50 posto. Prije je kompletno izaslanstvo putovalo svagdje, a nakon našeg razgovora članovi izaslanstva putuju samo tamo gdje su njihovi odbori", uvjerava Blažeković. 

Vanjskopolitički stručnjak Davor Gjenero potvrdio nam je kako se u vezi s hrvatskim obvezama prema NATO-u ne može mnogo učiniti. 

"Ne smijete se dovesti u situaciju da nemate oruđa za neformalno lobiranje", govori i dodaje kako je jednako i s putovanjima izaslanika Sabora u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS). 

Boris Blažeković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Tonino Picula je tu radio jako dobar posao. Bio je dobro rangiran. Bio je na kontroli izbora u Rusiji što je vrlo visok rang. Napisao je izvještaj kojim se svaki hrvatski građanin može ponositi. Takav posao ne donosi ekonomski doprinos, ali je svojevrstan ugled. Voditelj tog izaslanstva sada je Branko Vukšić. I on putuje po svijetu, ali nisam vidio tako dubok trag kakav je ostavio Picula", kaže Gjenero. 

Iako smatra da se rezanjem zastupničkih putovanja ne mogu ostvariti neke velike uštede, i te kako bi ih se, kaže, dalo rezati. Primjer su razno razne skupine prijateljstava. 

"To vam funkcionira kao turistička agencija", kaže Gjenero. 

U sklopu skupina prijateljstva zastupnici godišnje posjete prosječno sedam destinacija. I to idu u grupama. Tako su lani u Maroku tri dana proveli Sunčana Glavak, Jasen Mesić, Zlatko Tušak i Domagoj Hajduković.

Uz Blažekovića i Božinovića, najudaljenije i najegzotične svjetske destinacije u posljednje tri i pol godine posjetio je i Dražen Đurović (HDSSB). On ispunjava hrvatske obveze u Interparlamentarnoj uniji pa je tako posjetio Kanadu, Ekvador, New York... 

Nedavno je nekoliko dana bio u Vijetnamu. 

"To jest nešto što se može reducirati. Nema tu nekog velikog značenja", zaključuje Gjenero. 

Mnogo veće značenje vidi u Parlamentarnoj skupštini Mediterana, na čije sjednice putuju Luka Denona, Ivan Klarin, Jasen Mesić, Tonka Ivčević... 

Gvozden Flego | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"To je priča koju vuče Francuska. Premalo radimo na jačanju tih odnosa. Bugarska i Slovenija ostvaruju dobiti od veze s frankofonijom. Parlamentarni zastupnici nisu ti koji će osigurati transfer znanja, ali mogu otvoriti kontakte. No to se nije pokazalo uspješnim. Veliki je problem hrvatskih političarima u tome što u misije ne idu kao trgovački putnici. Slovenci vam ne žele sudjelovati ni u vojnim misijama gdje ne mogu ništa prodati", objašnjava nam Gjenero. 

Jedan od vodećih putnika u Saboru je i Gvozden Srećko Flego. On je izaslanik Sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Tu, slažu se vanjskopolitički stručnjaci, moramo čuvati leđa i Flego taj posao dobro radi. 

U Izaslanstvu Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative su Romana Jerković, Damir Mateljan, Melita Mulić... Gjenero kaže kako postoji nekoliko inicijativa u kojima Hrvatska surađuje sa srednjoeuropskim zemljama, pa dolazi i do preklapanja. No Hrvatske nema u, prema njegovu mišljenju, najvažnijem udruženju - Višegradskoj skupini. 

"Tu su Mađarska, Slovačka, Češka i Poljska. Bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović bio je pozvan na zadnji sastanak u prosincu. Ali baš nije imao vremena. Raspravljalo se o LNG terminalu i cestovnoj, željezničkoj infrastrukturi izlaska Srednje Europe na topla mora. Slovenski predsjednik je došao i Slovenci su sigurno povukli prednost iz Josipovićeva nedolaska", kaže Gjenero.

DAVOR BOŽINOVIĆ (HDZ) 302 tisuće kuna, 137 dana

Boston, Washington, Kina, Koreja, Katar, Maroko, Tokio, Kyoto, Gruzija, Bahrein, Baku, Atena, Varšava, Berlin, Ramstein, Stuttgart, Prag, Bruxelles, Luksemburg, Vilnius, Budva, Bosco Marengo (Italija), Budimpešta, Podgorica, Sarajevo, Bratislava, Banja Luka, Norfolk, Andrijevica, Bar (Crna Gora), Rim, Haag...

BORIS BLAŽEKOVIĆ (HNS) 384 tisuće kuna, 102 dana

Džibuti, Bahrein, Katar, Tokio, Kyoto, San Francisco, San Diego, Washington, Maroko, Baku Berlin, Ramstein, Stuttgart, Sveti Stefan, Kijev, Prag, Bruxelles, Pariz, Luxemburg, Sarajevo, Riga, Vilnius, London, Mons (Belgija), Brunssen (Belgija), Varšava, Atena, Beč, Haag...

GVOZDEN FLEGO (SDP) 290 tisuća kuna, 119 dana

Reykjavik, Helsinki, Prag, Bruxelles, Pariz, Maroko, London, Strasbourg, Beograd, Beč, Istanbul, Oslo...

FRANO MATUŠIĆ (HDZ) 186 tisuća kuna, 117 dana

Strasbourg, Pariz, Sofija, Valletta, Iran, Ženeva, Madrid...

IGOR KOLMAN (HNS) 223 tisuće kuna, 100 dana

Strasbourg, Stockholm, Berlin, Izmir (Turska), Pariz, Ulm, Madrid, London, Ženeva, Podgorica...

TONINO PICULA (SDP) 246 tisuća kuna, 97 dana

Haag, Gruzija, Berlin, valletta, Sanremo, Washington, Italija, Dublin, Erevan, Beč....

MELITA MULIĆ (SDP) 265 tisuća kuna, 89 dana

Pariz, Sarospatak (Mađarska), Strasbourg, Berlin, Bruxelles, Ženeva, Iran...

BRANKO VUKŠIĆ (nezavisni) 207 tisuća kuna, 56 dana

Beč, Riga, Istanbul, Baku, Tbisili, Tadžikistan, Turkmenistan, Srbija, Mađarska, Makedonija, Kijev, Turska...

JOSIP LEKO (SDP) 170 tisuća kuna, 68 dana

Kina, Koreja, Oslo, Washington, Katar, Pariz, Strasbourg, Estonija, Marseille, Nicosia, Kopenhagen, Banja Luka, Vilnius (Litva), Azerbejdžan, Budimpešta...

GORDAN JANDROKOVIć (HDZ) 97 tisuća kuna, 39 dana

Helsinki, Strasbourg, Bled, Ženeva, Rim... Najviše je putovao prošle godine.

INGRID ANTIČEVIĆ MARINOVIĆ (SDP) 138 tisuća kuna, 85 dana

Sarajevo, Tbilisi, Vilnius, Turska, Beč, Strasbourg, Skopje, Pariz, Atena, Rim, Tunis, London..

DRAŽEN ĐUROVIĆ (HDSSB) 134 tisuće kuna, 36 dana

Quebec (Kanada), New York, Quito (Ekvador), Ženeva, Ankara (Turska), Bukurešt (Rumunjska)

MILORAD PUPOVAC (SDSS) 103 tisuće kuna, 57 dana

Napulj, Cipar, Pariz, Helsinki, Torino, Dublin, Ljubljana, Beograd, Vilnius, Iran, Bukurešt, Podgorica, Bruxelles

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.