Top News
262 prikaza

Zbog kemijskog oružja EU uvodi sankcije Siriji

Bašar Al Assad
DPA/PIXSELL
Europska unija optužuje sirijsku vojsku da je koristila kemijsko oružje protiv civilnog stanovništva

Vijeće Europske unije u ponedjeljak je donijelo odluku u ovđenju sankcija protiv četvereo visokorangiranih dužnosnika sirijske vojske odanih Bašaru al-Asadu, stoji u priopćenju medijima.

"Vijeće je 20. ožujka 2017. na popis onih na koje se primjenjuju mjere ograničavanja EU-a protiv sirijskog režima dodalo 4 visokorangiranih vojnih dužnosnika. EU je dodao te 4 osobe na popis zbog njihova sudjelovanja u upotrebi kemijskog oružja protiv civilnog stanovništva, u skladu s politikom EU-a za borbu protiv širenja i upotrebe kemijskog oružja", kažu iz Vijeća Europe.

Ovom odlukom ukupan broj osoba na koje se odnosi zabrana putovanja i zamrzavanje imovine penje se na 239 osoba zbog njihove odgovornosti za nasilnu represiju civilnog stanovništva u Siriji, pružanja potpore sirijskom režimu ili ostvarivanja koristi od njega i/ili zbog povezanosti s takvim osobama.

Prizor iz rata u Siriji | Author: Voice of America/public domain Voice of America/public domain

Usto su na snazi mjere zamrzavanja imovine za 67 subjekta. Općenito gledajući, sankcije koje su trenutačno na snazi protiv Sirije obuhvaćaju embargo na naftu, ograničenja određenih ulaganja, zamrzavanje imovine sirijske središnje banke unutar EU-a, ograničenja izvoza opreme i tehnologija koje bi se mogle upotrijebiti za unutarnju represiju, kao i opreme i tehnologija za nadzor ili presretanje internetskih ili telefonskih komunikacija. Te su mjere posljednji put produljene 27. svibnja 2016., a na snazi su do 1. lipnja 2017.

Iz vijeća dodaju da je EU i dalje predan pronalaženju trajnog političkog rješenja za sukob u Siriji u okviru postojećeg okvira o kojem je postignut dogovor zajedno s UN-om, jer se sirijski građanski rat ne može riješiti vojnim putem. EU je također vodeći donator u međunarodnom odgovoru na krizu u Siriji, s više od 9,4 milijarde eura iz EU-a i država članica koje su zajednički namijenjene humanitarnoj i razvojnoj pomoći od početka sukoba. Kako bi se odredio način na koji bi EU mogao imati još veću ulogu, Europska komisija i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku donijele su 14. ožujka 2017. zajedničku komunikaciju s prijedlogom dalekovidne Strategije EU-a za Siriju koja će biti izložena na sljedećem sastanku Vijeća za vanjske poslove 3. travnja.

Pravni akti koje je donijelo Vijeće, uključujući imena osoba na koje se sankcije primjenjuju, objavljuju se u Službenom listu 21. ožujka 2017. Doneseni su pisanim postupkom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.