Top News
571 prikaza

Dobrodošli u Rio, ne obazirite se na trupla i zagađenu vodu

Znak Olimpijskih igara na Copacabani
REUTERS/Kai Pfaffenbach
Rio de Janerio susreće se s mnogim problemima u organizaciji, a na ruku im ne idu ni problemi izvan njihove kontrole

Olimpijske igre u Riju još nisu ni počele, a već se povlače brojne kotroverze zbog izbacivanja ruskih atletičara, loših uvjeta života sportaša, prosvjeda sindikata, ali i mnogih drugih problema u organizaciji.

Prema posljednjim vijestima, natjecateljima u vodenim sportovima preporučeno je da jednostavno drže usta zatvorenima kako ne bi dobili neku zarazu iz nevjerojatno prljave vode u okolici legendarne plaže Copacabana. U zaljevu Guanabara otkriveno je i više štetnih bakterija nego što se prije mislilo, a održava se nekoliko sportskih događaja tamo. U marini zaljeva održavaju se natjecanja u jedrenju, dok u blizini plaže Copacabana održavaju se plivačka natjecanja. "Strani sportaši plivat će doslovno u ljudskim fekalijama i bit će izloženi stvarnom riziku od zaraze", rekao je liječnik iz Rija, doktor Daniel Becker

Olimpijsko selo Rio | Author: Daily Mail Daily Mail

Šefica australskog olimpijskog tima Kitty Chiller rekla je da nitko od australskih sportaša neće stanovati u predviđenom kompleksu zbog problema u gradnji. "Voda curi niz zidove, u nekim stanovima osjećao se snažan smrad plina, neki stanovi imali su kratke spojeve u električnim instalacijama", ispričala je Chiller za Daily Mail.

Olimpijsko selo Rio | Author: Daily Mail Daily Mail

Dodala je da žive u obližnjim hotelima zato što olimpijsko selo jednostavno nije sigurno niti spremno za doček sportaša.

Opisano kao grad unutar grada, olimpijsko selo u okolici Rija predviđeno je za smještaj 11.000 sportaša i oko 6.000 trenera i drugih dužnosnika.

Od početka godine, Olimpijske igre izložene su brojnim kotroverzama. Sve je počelo nakon što su higijenski pregledi vode predviđene za održavanje triatlona otkrili neprihvatljivo visoke koncentracije štetnih bakterija i fekalija. Neki natjecatelji ozbiljno su razmišljali o odustajanju od triatlona ili barem korištenja ronilačkih odijela kako bi se zaštitili od opasnih bakterija. 

Rio De Janeiro | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Zatim, na plaži predviđenoj za održavanje natjecanja u odbojci na pijesku, pojavilo se tijelo odrubljene glave. Žrtva je vrlo vjerojatno ubijena u jednom od mnogih obračuna brazilskih kriminalaca u Rio de Janeiru.

Rio de Janeiro | Author: RENZO GOSTOLI/DPA/PIXSELL RENZO GOSTOLI/DPA/PIXSELL

Prije mjesec dana javni dužnosnici stupili su u opći štrajk zato što nisu dobili plaće. Policijski helikopteri nisu letjeli, patrolna vozila bila su parkirana, a neke policijske jedinice moraju moliti za donacije kako bi nabavili olovke i sredstva za čišćenje. Guverner države Rio proglasio je financijsku katastrofu kao posljedicu najgore brazilske recesije u posljednjih nekoliko desetljeća.

Aleksandar Žukov - Ruski olimpijski odbor | Author: REUTERS/Sergei Karpukhin REUTERS/Sergei Karpukhin

Sve je kulminiralo odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora o suspenziji ruskih sportaša nakon što je otkriveno kako su i koliko su ruski sportaši varali na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju. Prvotno mišljenje je bilo da bi svim ruskim sportašima trebalo zabraniti natjecanje u Riju, ali je MOO odlučio da će svako sportsko tijelo ponaosob ispitivati ruske sportaše.

Sportski arbitražni sud podržao je odluku Svjetske atletske federacije u kojoj se zabranjuje natjecanje u Riju za 68 ruskih sportaša i još uvijek nitko ne zna koliko će Rusa izići na olimpijska borilišta zato što je još uvijek nekoliko žalbi u procesu.

Sve to se događa u pozadini jednog od najopasnijih virusa današnjice, virusa zike. Iako nije izravno smrtonosan, uzrokuje mikrocefaliju kod novorođenčadi. Mikrocefalija stvara probleme u razvoju i osobe oboljele od toga najčešće imaju mnoštvo problema u razvoju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.