Top News
1253 prikaza

Puč u Zimbabveu: Generali su bili prvo u Kini

Robert Mugabe svrgnuti predsjednik, ekonomski je uništio Zimbabve
STRINGER/REUTERS/PIXSELL
Robert Mugabe (93) zemljom vlada od osnutka 1980., sada je tome došao kraj, evo kako...

Sada je i definitivno jasno; vojni udar u Zimbabveu nije toliko uperen protiv 93-godišnjeg Roberta Mugabea, iako su ga vojni zapovjednici strpali u kućni pritvor, koliko je riječ o borbi za njegovog nasljednika. Vojska je naprosto zauzela ključne pozicije u glavnom gradu Harareu i, koliko god su vijesti kao i pri svakom puču često i kontradiktorne, ono najvažnije je jasno. Južnoafrički predsjednik Jacob Zuma objavio je da mu je Mugabe osobno rekao da su on i obitelj na sigurnom, ali u kućnom pritvoru.

Čovjek koji Zimbaveom vlada još otkako je tu zemlju njegova stranka ZANU-PF s njim na čelu oslobodila britanske kolonijalne vlasti, u dobi nadomak cijelom jednom stoljeću više apsolutno nije u stanju kontrolirati svoju posrnulu zemlju. Mugabe Zimbabveom vlada još od 1980., prvo kao premijer, potom kao predsjednik.

Belgijski kralj Leopold II i njegov afrički genocid POVIJEST GA IZBRISALA Life Monstrum: Rezao im ruke zbog neobranog polja

Već u prvim godinama nove vlasti drastično je smanjena nepismenost u Zimbabveu, poboljšana je liječnička skrb, jedan izrazito manji dio posjeda bijelih, nekoć kolonijalističkih veleposjednika podijeljen je crnim seljacima koji su se trgali kako ne bi pali preko ruba gladi. Bile su to godine u kojima se Zimbabveu, zemlji koju je opjevao i Bob Marley, napokon isplatilo i 12 godina robije Mugabea i četiri godine gerilskog rata za ukidanje Rodezije, sve do 1979.

Ono što je zapad, u prvom redu Veliku Britaniju, najviše boljelo, bilo je podjela doista sasvim malog dijela zemlje bivših bjelačkih gospodara, koji su inače ostatak farma zadržali. Nadalje, Mugabeov Zimbabve bio je odani član Pokreta nesvrstanih, s relativno snažnom vojskom, te je uz prilagođeni socijalistički politički sustav to značilo da je nedostupan za scenarije poput onog što se događalo DR Kongu.

Jako je pazio da ne završi kao Patrice Lumumba, premijer DR Konga kojega su ubili pobunjenici, ekstremno neugodno povezani s bivšim kolonijalnim vlastima iz Belgije. Anegdota iz Mugabeovog života, koju su zapamtili milijuni na ovim prostorima, jest da je bio na sprovodu Josipu Brozu Titu, od pustih članova iz 128 strane delegacije.

Militanti u Africi pljačkaški stroj Top News Zašto bogatstvo Afrike ne čini Afrikance bogatima

No, u jednom trenutku Mugabeova vlast, nakon desetljeća neupitne vladavine ZANU-PF-a postala je previše glomazna, zadovoljna sobom, korumpirana i toj se zemlji, do tada jednim od svjetskih prvaka podizanja generacija obrazovanih, zdravih građana, dogodio raspad. Dotle da je zbog nepopravljive megainflacije nacionalna valuta izbačena i danas se koristi miks američkog dolara, eura, valuta Bocvane, Kine...

Službena verzija vojske koja je danas neprikosnovena u Harareu, jest da je riječ o "ciljanoj akciji suzbijanja kriminala" oko šefa države. Odabir riječi jako podsjeća na ono što se dogodilo nedavno sa sječom prinčeva u Saudijskoj Arabiji kad je praktično sve poluge vlasti prigrabio princ prijestolonasljednik Mohammad bin Salman al Saud. On je pokrenuo "udar protiv korupcije". U Zimbabveu su problemi kulminirali kad je prije nekoliko dana Mugabe otpustio svog potpredsjednika Emmersona Mnangagwu.

Zbog "urotništva protiv vlade", glasilo je obrazloženje. Samo, stvari nisu išle tako jednostavno. Dvadesetak godina mlađi veteran borbe za neovisnost u redovima ZANU-PF, jedan od najutjecajnijih ljudi u zemlji i s izrazitim vezama u vojsci, na vrijeme je pobjegao u Južnoafričku Republiku. Do tog trenutka imao je pod sobom vojsku, tajne službe, mnogi su smatrali da će naslijediti Mugabea, koliko god se ovaj još doista žilavo držao na životu.

Radnica u Renaultovoj tvornici MAROKO Ekonomix Renault polako pretvora Afriku u meku automobilske industrije

Od tog trenutka, otvorio se prostor za nasljednika Mugabea. Mugabeova 41 godinu mlađa supruga Grace vrlo vjerojatno nimalo slučajno u ovim trenucima nije u zemlji, navodno je u Namibiji. Do tog trenutka čini se da se u Zimbabveu ne događa ništa dramatično, nema podataka o sukobima. Ali je dramatično zazvučala informacija da je zapovjednik Nacionalne vojske Zimbabvea general Philip Valerio Sibanda prošlog tjedna bio u posjetu Kini i da se susreo s kineskim ministrom obrane Changom Wanquanom.

Nije da je Kina po tome posebno različita od još nekih svjetskih sila koje ne biraju sredstva za ovladavanje resursima po središnjoj i istočnoj Africi, ali je činjenica da je ona posljednjih godina nova vijest u toj igri i da se Kina u tome pokazala jako uspješnom. U kolovozu je Mugabeova vlada priopćila da će izvjesna kineska tvrtka investirati dvije milijarde dolara u zimbabveansku tvrtku za željezo i čelik Zisco.

Kina je i inače u UN-u blokirala pokušaje uvođenja sankcija Zimbabveu pod vlasti Mugabea. Vojska je u Harareu do sada uhitila ministra financija, moguće i još neke, zaplijenila je skladište oružja paramilitarne policije, kontrolira grad, a za čiji račun, pokazat će se uskoro.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.