Life
1243 prikaza

Kinezi ubijaju svjetske magarce - na put im stali Afrikanci

Crni magarac, majka i mladunče
horslips5
Populacija magaraca u Africi je desetkovana zbog gela upitne vrijednosti

Niger je posljednja u nizu afričkih zemalja koje su zabranile izvoz magaraca u Kinu zbog straha da bi ih u tim zemljama moglo nestati. Industrija u Kini magarce uvozi kako bi od njihove kože proizvodila preparat koji je u kineskoj tradicionalnoj medicini poznat već 2000 godina, "ejiao", i kojem se pripisuje niz ljekovitih svojstava kod, primjerice, vrtoglavice, anemije, neredovitih menstruacija ili nesanice. "Ako bismo izvoz magaraca u Kinu nastavili, njihov broj u Nigeru bi se desetkovao", objasnio je nedavno razloge za zabranu daljnjeg izvoza član vlade Nigera za BBC.

U Kini je stanje s populacijom magaraca još i gore. U posljednjih 15-ak godina broj je spao s 11 milijuna na samo šest milijuna životinja i svake ih godine po trenutnoj stopi ima po 300.000 manje. Istodobno, Reuters je prije nekoliko godina naveo podatak da je Kina 2011. godine pobila 2,4 milijuna magaraca, mahom iz uvoza, jer se u nekim dijelovima te zemlje meso magaraca jede u najmanju ruku podjednako učestalo kao, primjerice, svinjetina. Samo u prošloj godini izvoz magaraca iz Nigera u Kinu se utrostručio – sa 27.000 na 80.000 godišnje.

Istodobno je cijena magarećih koža porasla za tri puta. Sličan potez kao i Niger povukla je i Burkina Faso. U prva tri mjeseca 2015. godine iz te je zemlje u Kinu izvezeno 1000 magaraca, a u posljednja tri mjeseca iste godine čak 18.000. Iste godine u Keniji su Kinezi otvorili dvije klaonice magaraca, svaka s kapacitetom od 100 ubijenih životinja dnevno. U Burkini Faso je, pak, jednu klaonicu koju su zajednički osnovali biznismen iz Francuske i kolega mu iz Kine, svjetina iz susjedstva napala i razbila zbog smrada, otpada i urlanja životinja na samrti.

Istodobno su se u Kini pojavili pripravci koji se prodaju kao "ejiao", a dobivaju se od kože mula, mazgi, svinja, čak i stare kože cipela. Nevolja s tretiranjem magaraca u Kini jest i to što ispada da za svako od navodno terapeutskih svojstava "magarećeg gela" postoje neusporedivo učinkovitiji preparati od biljaka, u svakom slučaju kad je riječ o, primjerice, anemiji. Također, PETA-ini aktivisti u toj zemlji navode da je transport magaraca izrazito brutalan, da se nerijetko događa da životinja još nije mrtva kad je ubace u kotao s vrelom vodom.

Okrutnost prema magarcima zbog izvoza mesa i kože u Kinu nedavno je postala tema u Južnoafričkoj Republici, u Bocvani su sve češći slučajevi hvatanja krijumčara magarećih koža, dok je okrutnost prema životinjama u Kini tema već niz godina zbog izostanka pravne regulative koja bi takvo što tamo uopće sprečavala.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.