Top News
2147 prikaza

Živi zid: Svima će teći med i mlijeko, ali tko će to platiti

Ivan Sinčić
Marko Prpić/PIXSELL
Novi broj političkog tjednika Express donosi sasvim insajdersku priču o Živom zidu, političkom pokretu koji se sada sasvim ozbiljno profilira na protestnim glasovima Hrvata

Pa baš i treba netko da im j... mater lopovsku svima redom u Saboru. U 25 godina i nisu napravili ništa i kako onda može biti gore ako Živi zid bude na vlasti? Oni su barem dokazali da nisu korumpirani, bore se protiv deložacija i za malog čovjeka. Zašto ne probati drugačije, rezonira tako jedan susjed i simpatizer Živog zida.

Njegovo razmišljanje se čini kao tipično za birače Živoga zida, koji je narastao po popularnosti na treću stranku u Hrvatskoj. Ušao je duboko u biračko tijelo SDP-a i narastao na skoro 14 posto u anketama, a socijaldemokrati pali su na 18 posto. Dok se Davor Bernardić koprca i ne snalazi, čelnik Živog zida je postao uz Anku Mrak Taritaš, a Bero je tek treći izbor. No koliko god se HDZ i SDP s partnerima ocjenjivali kao tromi u uvođenju bilo kakvih promjena i kao stranke u kojima caruje politički klijentelizam, kongres Živog zida i njihov program pokazali su da ipak može gore.

Ivan Pernar i Vilibor Sinčić Bijeg slijeva Top News Živi zid privlači birače razočarane Berinim SDP-om

Oni su sačuvali moralnu čistoću i nisu ukaljani sudjelovanjem u vlasti i sklapanjem kompromisa, ali njihov program pokazuje da bi od Hrvatske napravili izoliranu državu koja bi upala u ekonomsku katastrofu. Iako su na svom prvom stranačkom kongresu obećavali upravo suprotno: Hrvatska će postati zemlja u kojoj teče med i mlijeko. Živi zid je i dosad u programu imao niz teško provedivih, pa čak i štetnih ideja, ali na njih se malo tko obazirao dok se pretpostavljalo da ne mogu dobaciti dalje od nekoliko zastupnika u Saboru.

Izlazak iz EU je uvjet bez kojeg se ne može biti slobodan. Ako traže sluge, neka ih traže drugdje, ne u Živom zidu, viknuo je Ivan Pernar na Kongresu. I ostali govornici su praćeni pljeskom 2000 okupljenih u Lisinskom poručivali da nam ne treba niti EU niti euro, ali Pernar je sad prvi put jasno ubacio izlazak iz EU u program uz već poznati dio da bi napustili NATO. Zemlje EU su najveći trgovinski partner Hrvatske, pa bi trebalo kompenzirati taj izlazak. Pernar ima rješenje, suradnja s Brazilom, Rusijom, Kinom, Indijom i Južnoafričkom Republikom, s kojima sad imamo mrvice. Cijelo gospodarstvo bi se trebalo tome prilagoditi.

Božo Petrov i Davor Bernardić razgovaraju u Saboru Oporba Top News Vodili bi državu, a nijednog ministra ne mogu smijeniti

- U pet godina članstva u EU čak tri puta više tvrtki izvozi u zemlje članice. A ne govorimo o turizmu. Izvoz nam je porastao 40 posto i izlazak iz EU bi donio apsolutnu ekonomsku katastrofu - ocijenio je guverner HNB-a Boris Vujčić za Express, a to znači povratak recesije i porast nezaposlenosti.To je samo jedan primjer.

Zaboraviti bi trebalo i fondove EU, poticaje poljoprivredi, pa i Pelješki most. Od 2014. do 2020. godine EU je za Hrvatsku spremila 11 milijardi eura koje treba učinkovitije povlačiti, ali Živi zid bi umjesto popravka bio radikalan i odsjekao sve veze s EU. Izlaskom iz EU bi još porasle i kamate za sve građane jer bi zemlja bila percipirana kao nesigurnija, a pogotovo ako se provedu i ostale mjere Živog zida. Paralelno s izlaskom iz NATO-a, mogli bismo zaboraviti na sigurnost zemlje. Ali gubitak novca od izvoza i partnerstva s EU ne zabrinjava živozidaše. Radije plaše strahovima da će nam stranci sve pokupovati krivo interpretirajući činjenicu da će oni od 2020. moći kupiti poljoprivredno zemljište. Slično je bilo i s najavom da će nam pokupovati nekretnine, ali to se nije dogodilo ulaskom u EU. Dapače.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Kobac44 19:34 06.Svibanj 2018.

    Što prije van iz EU dok HDZ nije sve uništio a onda otvoriti goli otok i hadezenjare na ljetovanje.