Top News
22963 prikaza

Plenki u strahu: Živi zid i desničari mogu preuzeti Vladu

Plenkoviću i HDZ-u nije svejedno zbog Živog zida, rigidne i manje rigidne desnice, čak i Mosta... Prijeti nam scenarij s talijanskih izbora

Nakon objave prvih rezultata talijanskih izbora, u Hrvatskoj je zavladao ledeni užas: iz nove političke aritmetike Apeninskog poluotoka, u kojemu možemo gledati slike dogledne hrvatske budućnosti, postalo je jasno da bi našu zemlju, u slučaju pada ove loše Vlade, možda čekalo nešto gore – opcija prema kojoj bi Živi zid dodatno narastao, dok bi ljuta desnica mogla preuzeti ostatak političke scene.

Ta je stranka, naime, kontinuirano rasla zadnjih pet mjeseci, da bi tek u veljači zaustavila rast. SDP je pao na 19,8 posto, ne uspjevši se uzdići ni na Agrokoru ni na Martini Dalić i Anti Ramljaku, što je dokaz da je stranka u fazi entropije. Živi zid sad uživa 12,3 posto biračke podrške. Oni rastu, SDP pada: hoće li se te dvije putanje susresti u jednoj točki, a potom nastaviti istu putanju, rasta Živog zida i pada SDP-a? Pogledamo li Italiju, vidjet ćemo da to ne bi trebalo biti nezamislivo.

Trijumf "Pet zvjezdica" na izborima u Italiji; Beppe Grillo i Luigi Di Maio | Author: MORANDI/Milestone Media/PIXSELL MORANDI/Milestone Media/PIXSELL

U Italiji je, naime, pokret Pet zvjezdica dobio najviše glasova (oko 32 posto) iako se cijeli establishment rukama i nogama bori protiv njih već godinama. No ne ide. Desničarska koalicija Bunga-Bunga Berlusconija i Matea Salvinija (kojoj asistiraju i minijaturna Talijanska braća) druga je snaga u zemlji, a ciljevi za koje se oni zalažu izgledaju kao da ih je pisao Viktor Orban – protjerivanje 600.000 izbjeglica prvi je među njima.

"Usporedba Živog zida s Pet zvjezdica je optimistička po Hrvatsku", kaže nam sugovornik dobro upućen u unutarnji život Živog zida pa dodaje: "Talijanskih je Pet zvjezdica antiestablishment pokret koji čine ozbiljni ljudi, dokazani u svojim profesijama, recimo nešto kao doktor Bunjac u Živom zidu. To nisu likovi nalik na Pernara ili Vladimiru Palfi. Tako da bi pobjeda ili snažan uspon Živog zida u Hrvatskoj bio gora vijest za našu zemlju nego što je to pobjeda Pet zvjezdica za Italiju."

U razdoblju postideoloških stranaka, u kojemu su klasične stranačke ideologije – socijaldemokracija, liberalizam, marksizam, anarhizam i sl. - mrtve, Živi zid se prepoznaje uglavnom kroz energiju Ivana Pernara. Ta je energija u zadnje vrijeme dojmljivija od SDP-a: Pernara iznose iz sabornice, Pernar svima kaže sve u brk, Pernara nije moguće zbuniti, Pernar se ne boji, Pernar je protiv NATO-a, Pernar je protiv Izraela, Pernar voli Ruse, Pernar ne radi sklekove nego rukama odguruje zemlju, Chuck Noris je uvrijedio Pernara, ali samo jednom...

David Icke David Icke Life Poručio Hrvatima: ‘Probudite se! Pokorili su nas ljudi gmazovi!’

No najvažnije - biračima kojima se zgadio establishment - jest to što se Pernar legitmira kao neustrašivi grobar elite. To je pozicija na kojoj je iznikao Luigi Di Maio u Italiji (nasljednik Beppea Grilla), na kojoj je stanoviti "Preletač", performer koji je glumio političara, nedavno u Srbiji dobio stotine tisuća glasova.

Prije pet godina u Italiji su dominirale analize u kojima se isticala jedna objašnjavajuća rečenica: "Beppe Grilo i njegov pokret Pet zvjezdica privlači ljude kojima se zgadila politika". Gađenje je motorna snaga pokreta koji se godinama gradio pažljivo, pametno i ustrajno. A koliko se hrvatska politika gadi ljudima koji u nju nisu involvirani nema potrebe elaborirati.

Gadi im se od jutra do mraka, gadi im se bezuvjetno, gadi im se u punom opsegu – za ljevičarsku indolenciju i nesposobnost gađenje je podjednako kao i za desničarsku dovitljivost u potkradanju vlastite države. U Italiji je desnica, vitalna i agilna, ksenofobna i militantna, preživjela, ali su liberalni centar i demokratska ljevica – okoštali, beživotni i bezidejni - pometeni. Ni poseban izborni zakon koji je Italija lani izglasala kao branu protiv Pet zvjezdica nije pomogao.

Predsjednik desničarske stranke Lega Nord Matteo Salvini | Author: Salvatore Laporta/IPA/PIXSELL Salvatore Laporta/IPA/PIXSELL

Europa i Amerika, Italija i Hrvatska, dijele se na očajni, odvratni establishment (poraženi su Hillary Clinton, Britanija u EU, Matteo Renzi) i šašavi desni ili lijevi antiestablishment (Trump, kod kojega se lažna antiestrablishment pozicija kombinira s radikalnom nacionalizmom i ekonomskim izolacionizmom).

Alternative su, dakle, sužene, a perspektive nevesele. Otac utemeljitelj Pet zvjezdica Beppe Grillo sebe je zvao "konzervativnim revolucionarom", tvrdio je da nije ni desno ni lijevo, a narodu je nudio bijeg od korumpiranih likova. Na svojim skupovima znao je okupiti i po dva milijuna prosvjednika - što Živom zidu, ni u hrvatskim razmjerima, vjerojatno nikad neće poći za rukom. Njihova najveća masovka okuplja tridesetak maloljetnika kojima Pernar drži vatrene govore ispred Sabora ili kakve škole u koju nije pripušten.

No njihova je internet-gerila moćna vojska, koja formulama otpora eliti daje snagu. Jer ideje postaju materijalna sila kad zahvate mase. Beppe Grillo je tvrdio – a u tome se slažu i njegovi nasljednici - da "svim političarima koji su osuđeni za korupciju i slična nedjela treba posve onemogućiti ulazak u u parlament u kojemu se profiliraju interesi naroda, a oni su dokazali da se za te interese nimalo ne brinu, nego naprotiv, aktivno rade protiv njih".

Doumentarac "U slučaju rata" Jana Geberta 'U slučaju rata' Kultura "Naši fašisti vole Ruse, mrze EU, među njima ima i Hrvata"

Ukratko – to je revolucija bez nasilja koja napreduje pažljivom organizacijom grupa na društvenim mrežama, marljivim radom u svim sferama, od digitalne pa do ulične, obraćanjem ogorčenom čovjeku. Pet zvjezdica također je koketirao s idejama protiv cijepljenja djece ili povratka lire, no vremenom su ipak reterirali.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/2
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • bbix 23:14 17.Ožujak 2018.

  A jesi ga nadrobija,pobro,ni sam nisi siguran u sve što si reka,ali potpuno te razumijem,protresao je pokret Živog zida i puno pametnije od tebe...!!!

 • alen@ 00:18 17.Ožujak 2018.

  Koji desničari? Zar Esih desničarka , ma dajte? Desnica u Rvackoj ne postoji! Nešta malo od centra lijevo i onda skroz ulijevo,to je sve. Zato nam tako i je.

 • nelson 17:40 15.Ožujak 2018.

  zivi zid i glasnović to bi bio kaos