Top News
16158 prikaza

Život u gradu koji bi mogao biti novi Černobil

Arkhangelsk
1/3
Wikimedia Commons
Ova luka s bogatom povijesti ubrzo je postao grad u kojem su lijekovi za radijaciju postali najtraženija roba

Ilija i Jelena Ivanov roditelji su malene jednogodišnje Marine. Uživaju s njom u šetnji po Arkhangelsku, gradu na sjeveru Rusije koji leži uz rijeku Dvinu, u blizini njezinog ušća u Bijelo more.

U blizini tog grada prije nešto više od tjedan dana dogodila se nuklearna nesreća u kojoj je poginulo najmanje sedmero ljudi, a radijacija je primijećena u okolnim gradovima. Oni se za sada ne brinu i vjeruju da je i stvarno riječ o problematičnoj radijaciji, da bi ih netko upozorio da ne izlaze.

Nuklearni test na Bikiniju Maršalovi Otoci Znanost Ovaj otok je 1000 puta radioaktivniji od Černobila

"Ne mogu sakriti to. Ne živimo više u 80-ima, mi smo suvremeno društvo", rekao je Ilija. 

To što možda skrivaju su pravi razmjeri nesreće koja se dogodila 8. kolovoza u kojoj je navodno bila uključena raketa na nuklearni pogon Skyfall. Stručnjaci diljem svijeta i sami se pitaju kolika je opasnost. Iz ono malo dostupnih informacija nije moguće utvrditi koje su radioaktivne čestice korištene u raketi, pa tako ni razmjer radijacije nije poznat, piše The New York Times.

Državni mediji objavljuju različite informacije

Ova luka s bogatom povijesti ubrzo je postao grad u kojem su lijekovi za radijaciju postali najtraženija roba. Ministarstvo civilne zaštite stanje prati svakodnevno, pa su tako i javili kako je na području tog grada "radijacija, kemijska i bakteriološka situacija normalna". Savjetovali su građane da ruke peru sa sapunom što češće, ne precizirajući da li je riječ o higijenskim potrebama ili je to povezano sa radijacijom.

Radioaktivni oblak iznad Europe iz Rusije, rujan 2017. Razotkrili Putina Znanost Rusi su lagali: Njihov je otrovni oblak ipak bio iznad nas 2017.

Puno je pitanja oko ovog slučaja obavijenog velom tajne, a u potrazi za odgovorima ne pomažu različite informacije koje pristižu iz državnih medija. Na dan nesreće državna agencija TASS objavila je da je eksplodirao raketni motor i da je razina radijacije normalna. Na internetu su pak gradske vlasti Severodvinska, grada udaljenog nešto više od 30 km od mjesta nesreće, objavili da je zabilježen kratki porast radijacije. Ubrzo su i uklonili tu objavu.

Ruska meteorološka agencija nedavno je objavila kako je "najvjerojatnije" taj dio radijacije bilo rezultat "prolaska radioaktivnog oblaka" koji se ubrzo raspršio. Dva dana nakon eksplozije, ruski Rosatom, u kratkoj i šturoj izjavi rekli su da je u nesreći u kojoj su bili uključeni radioaktivni izotopi poginulo pet zaposlenika. 

Direktor laboratorija u CRIIRAD-u, francuskoj nevladinoj organizaciji koja prati rizike radijacije, Bruno Chareyron, rekao je da je bilo kakav radioaktivni materijal koji je završio u zraku, najvjerojatnije i u vodi, tlu i vegetaciji. Ako je eksplodirao mali nuklearni reaktor na plutonij ili uranij, u zrak je moglo biti izbačeno niz različitih zagađivača, uključujući i radioaktivni jod, koji je povezan sa rakom štitnjače. No to što je eksplodiralo, ta raketa, mogla je koristiti i druga goriva.

"Sa znanstvenog stajališta zapravo nije moguće odgovoriti na pitanje rizika", rekao je i naglasio da bi se trebalo izbjegavati svježe povrće. Ovo upozorenje nije stiglo od ruskih vlasti. 

Prije nekoliko dana na sjeveru Norveške zabilježeni su manji tragovi radioaktivnog joda, što se i često može zabilježiti diljem Rusije, zbog starih nuklearnih testiranja ili nekih curenja. Tako da je porijeklo te manje radijacije nemoguće utvrditi. Službene državne informacije ne otkrivaju da li je u eksploziji došlo do ispuštanja izotopa joda, a nije ni poznato o kakvom gorivu je bilo riječ.

Savjeti u borbi protiv radijacije

"Nitko nam nije rekao ništa. Svi su šefovi na godišnjem odmoru", rekla je Tatjana A. Kozireva, prodavačica u gradskoj ljekarni. 

Ona pak svojim kupcima savjetuje da popiju "40 kapi joda u čaši vode", svaki dan protiv radijacije. Zbog manjka informacija od liječnika, u savjetovanje su se uključili nezavisni znanstvenici. Među njima i matematičar Aleksandr Jufrjakov, koji savjete objavljuje uz ilustraciju oblaka u obliku gljive. 

Radar Duga Nukelarna katastrofa Life Sablasni radar usred Černobila o kojem se ništa ne zna

"Budite aktivni danas da ne budete radioaktivni sutra", savjetuje građanima.

Analizira kretanja vjetra tog dana i savjetuje ljude da ne jedu bobice, gljive i ribe ili piju mlijeko lokalnih krava.

"Vlasti šute a ono što su rekli je kontradiktorno što znači da je to laž. I zbog tog manjka provjerenih informacija mnogi se brinu i stvara se panika", rekao je Jufrjakov.

Odvjetnica Okasana Vladyka nije iznenađena ponašanjem države, ali je ono to ponašanje ljuti. 

"Ne mogu ništa reći jer bi tako priznali pogrešku. I morali platiti kompenzaciju", rekla je. 

U gradskoj bolnici u kojoj su zbrinuti ozlijeđeni u nesreći, liječnici i sestre nisu dobili upozorenja o mogućoj radijaciji. Kasnije su liječnici otkrili da njihove kute potiču rad mjerača radijacije, a oni koji su liječili ozlijeđene poslani su u Moskvu na dodatni tretman.

"Nisu nam tada rekli ništa. A nakon toga su nam rekli da će oprati zidove i da će sve biti u redu", rekla je jedna sestra. 

Vlasti najvjerojatnije strahuju da ne rašire paniku, no zapravo nikada neće biti mirnog i ne paničnog odgovora na vijest da je eksplodiralo eksperimentalno nuklearno oružje. 

Nuklearna katastrofa Kyštymska katastrofa Life Godinama su skrivali nuklearnu katastrofu goru od Černobila

32-godišnja Ljudmila Kongratjeva, tajnica u Severodvinsku, čula je glasine o radijaciji tog jutra kada se dogodila nesreća. 

"Upalili su mi se majčinski instinkti i odmah sam nazvala vrtić u kojem je bio moj četverogodišnji sin", rekla je. 

Saznala je da ju je preduhitrio netko iz civilne zaštite i već upozorio vrtić.

"Rekli su mi, majko ne brinite se, dobili smo upozorenje i zatvorili prozore", kaže Kongratjeva.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.