Top News
31738 prikaza

Novi Černobil: Rusi skrivaju detalje fatalne eksplozije

Eksplozija
Getty images
Neki sumnjaju da se testirala raketa Burevestnik s neograničenim dometom, tajni projekt kojeg Putin hvali a Amerikanci ga se boje

Petero znanstvenika koji su stradali u eksploziji u ruskom gradu Sarovu pokopani su i proglašeni su dani žalosti. Bili su zaposlenici državne nuklearne agencije Rosatom, a stradali su tijekom eksplozije za vrijeme testiranja u blizini luke Severodvinsk.

Poginuli Aleksej Vjušin, Evgenij Koratajev, Vjačeslav Lipšev, Sergej Pičugin i Vladislav Janovski proglašeni su narodnim herojima a poginuli su tijekom ispitivanja sustava za tekući pogon koji uključuje izotope na sjeveru Rusije. 

Radioaktivni oblak iznad Europe iz Rusije, rujan 2017. Razotkrili Putina Znanost Rusi su lagali: Njihov je otrovni oblak ipak bio iznad nas 2017.

Sarov je grad u Nižnjenovgorodskoj oblasti a tijekom Hladnog rata zvali su ga Arzamas-16 i bio je zatvoreni grad, nedostupan strancima. Ovaj tajanstveni grad u kojeg se može ući samo s posebnim dozvolama, sličan je američkom Los Alamosu, mjestu u kojem se gradilo američko nuklearno oružje. 

O razlozima nesreće još se špekulira a rijetki je neće povezati sa nekom vrstom nuklearnog testiranja

Na sjeveru Rusije vlasti su detektirale manje povećanje radijacije nakon eksplozije na vojnom poligonu. Severodvinsk ima pomorsku bazu i brodogradilište, a ruska agencija TASS u početku je tvrdila, citirajući njihove izvore, da se incident dogodio na brodu. 

Tada su im i rekli da produčje oko eksplozije neće biti evakuirano. No manjak informacija i kratki porast radijacije uključili su alarm za uzbunu. Ruski ministra obrane priznao je da je nešto pošlo krivo, a ona su krenula nagađanja što.

Ledena santa Permafrost u Sibiru Znanost Otapanje leda: Počele izlaziti najopasnije stvari na svijetu

Jeffrey Lewis sa Middlebury Institute of International Studies na Montereyju bio je prvi koji je napisao da nesreća ima čudne elemente. 

Na Twitteru je objavio satelitsku snimku koja je pokazala da se nosač nuklearnog goriva Serebrianka nalazi u blizini mjesta nesreće. Možda su Rusi tako testirali krstareće rakete. Bio je to isti brod koji je sudjelovao i prošle godine u neuspjelom testiranju krstarećih raketa na otočju Novaja Zemlja u Arktičkom oceanu sjeverno od Rusije, piše CNN

"Skeptični smo prema onome što su rekli i mi mislio da su testirali raketu koju nazivaju Burevestnik", kaže Lewis. 

Burevestnik je krstareća raketa s neograničenim dometom i nuklearnim pogonom, i najzagonetniji projekt ruskog vojno-industrijskog sustava koji su se u posljednje vrijeme pojavili u svjetskoj javnosti. Članovima NATO-a poznata je kao SCC-X-Skyfall.

I američki dužnosnici smatraju da je eksplozija "najvjerojatnije" povezana sa tim prototipom. 

"Eksplozija ruskog Skyfalla zabrinula je ljude posebno zbog zraka oko postrojenja, i puno daje. To nije dobro", napisao je u tvitu predsjednik Donald Trump

Malo je informacija dostupno o ovoj raketi, osim da se njom prošle godine hvalio ruski predsjednik Vladimir Putin kao raketom koja bi mogla potpuno uništiti američku obranu. 

"Neograničenog dometa može manevrirati koliko god je potrebno", rekao je pokazujući video snimke. 

Nuklearni kompleks Sellafield Sellafield Top News Tempirana bomba u Europi koja je gora od Černobila

Malo se o njoj zna, stoga ni ne čudi da je opisuju kao zlokobno razorno oružje. Nakon eksplozije postavlja se pitanje da li je nešto opasno završilo u zraku, a po pisanju ruskog lokalnog portala zatvoren je na mjesec dana zaljev Dvina na Bijelom moru. 

Oni koji strahuju da bi mogli biti riječ o novom Černobilu moraju znati da nije primijećen veliki i opasni radioaktivni oblak, što se dogodilo iznad Skandinavije 1986. godine. No strahuje se da je možda došlo došlo, kao u slučaju Černobila, do zataškavanja važnih informacija. 

Ova nesreća podsjeća na onu koja se dogodilo prije 19 godina, potonuće nuklearne podmornice Kursk u kojem je poginulo više do 100 mornara i osramotilo Putina. Danas Putina ne može ništa osramotiti a Kremlj vrijedno radi na kontroli informacija koje bi mogle naštetiti predsjedniku ili osramotiti zemlju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.