Top News
7303 prikaza

Boksačica koja je hapsila Vučićeva političara na Kosovu

Marigona Beadini
Facebook
U ovim jedinicama jedina ženska članica je Marigona Beadini, bliska prijateljica kosovskog premijera Haradinaja

ROSU, odnosno pripadnici kosovskih specijalnih policijskih snaga bili su ti koji su u utorak uhitili Vučićevog savjetnika za vanjsku politiku i šefa Ureda za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u Kosovskoj Mitrovici.

Otada su odnosi Srbije i Kosovo dodatno zakomplicirani, a kosovska tempirana bomba opet je počela odbrojavati trenutak kada će doći do prave eksplozije sukoba. U međuvremenu su se pojavili detalji upada ROSU-avaca na okrugli stol, a prema pisanju beogradskog tiska među pripadnicima ROSU-a koji su uz prijetnju oružjem sve prisutne na sastanku gurnuli na zemlju bila je i Marigona Beadini.

Kako piše Blic, Beadini je bliska prijateljica Ramusha Haradinaja, premijera Kosova i bivšeg vođe OVK-a, Oslobodilačke vojske Kosova i nekadašnja boksačka prvakinja.

Uhićenje Marka Đurića, srbijanskog dužnosnika, na Kosovu | Author: Stringer/Pixsell Stringer/Pixsell

Beadini je jedina članica ROSU-a, inače prilično ozloglašene jedinice o kojoj se ne zna puno službenih podataka, a o njima puno ne govore ni kosovski mediji ni policija.

Ova specijalna jedinica korijene vuče još iz 1999. godine kada je na Kosovo stigla Civilna policija UNMIK-a (CIVPOL), sa ciljem obučavanja lokalnih policijskih snaga. Potom je u Prištini 2002. godine osnovana tzv. Regionalna jedinica za ulični kriminal (RCSU), koja se smatra uvodom u osnivanje ROSU-a.

Kadri Veseli Nemirno na Kosovu Top News Tko je Kadri Veseli - "gospodar Kosova iz sjene"

Buduće specijalce su obučavali i predvodili šef CIVPOL-a Amerikanac Angel Queipo i njegov zamjenik Jim Renfro. Obojica su slovili za stručnjake za operacije u suzbijanju šverca narkotika, uhićenjima osoba s tjeralica, ali i za razbijanje demonstracija. Predavači i instruktori bili su stručnjaci iz SAD-a, ali i Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Turske.

ROSU-ovci su poznati po tome što koriste pištolje Glock 19, automatske puške Heckler & Koch MP5, kalašnjikove, suzavce, a u nekim slučajevima i snajpere. Ovlašteni su djelovati na cijelom teritoriju Kosova, a obično na teren izlaze prilikom većih nereda, prosvjeda, rizničnih uhićenja, kao i za suzbijanje demonstracija, zaštitu političara, te sudjeluju u akcijma pronalaženja droge.

Marko Đurić | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)
Mediji na Kosovu o njima uglavnom ne pišu, a kad pišu onda je uglavnom riječ o tome da imaju male plaće i da u bivšoj bazi KFOR-a "Belvedere" u Južnoj Mitrovici borave i vježbaju "u katastrofalnim uvjetima". Ovu bazu im je KFOR ustupio 2011. godine.

ROSU je do sada nekoliko puta intervenirao na sjeveru Kosova – 2011. godine kada su Srbi postavili barikade na sjeveru Kosova, nakon čega su bili na teritoriju Zubinog Potoka, gdje su uhićivali Srbe zbog ubojstva Envera Zamberija, kosovskog specijalca.

Što se tiče Marigone Beadini, ona je predstavljala Kosovo na međunarodnim natjecanjima u boksu i karateu, nakon čega se odlučila pridružiti jedinicima ROSU, navodi se u tekstu na "bota.sot". Na Facebook profilu Beadinijeve nalaze se njezine fotografije sa Haradinajem, ali profil joj nije javan, a srpski mediji pišu da ga je zaključala nakon što je objavljeno da je sudjelovala u incidentu u utorak prilikom uhićenja Marka Đurića.

Kosovska Mitrovica nakon ubojstva Olivera Ivanovića Kosovska Mitrovica Top News Rekonstrukcija: Vođa Srba ubijen u manje od tri minute

Vučić je zbog incidenta bio gnjevan. Rekao je da je to „čin terorista“, optužio je Eulex da je djelovao uz ROSU, kao i to da je Ured za KiM obavijestio Prištinu o posjetu 75 sati prije samog posjeta, obzirom da se kao argument uhićenja navodila činjenica da je Đurić tamo ilegalno boravio. Vučić je rekao da je to djelovanje „banditske, terorističke države“, te da je riječ o namjeri Hašima Tačija da minira mirovni proces.

Aleksandar Vučić, Marko Đurić | Author: Srđan Ilić/PIXSELL Srđan Ilić/PIXSELL
Situacija na Kosovu vrlo je napeta, a prilično se zakuhalo nakon ubojstva kosovskih Srba Olivera Ivanovića, također u Kosovskoj Mitrovici. Politolog Jovan Komšić kaže da je teško prognozirati kako će se stvari dalje razvijati.

"Svjedoci smo rata nastavka rata polunasilnim i polupolitičkim sredstvima. Poslije istupa predsjednika Srbije izvjesno je da u pregovorima ništa više neće biti kao prije. Zasad možemo biti zadovoljno što se ne ide u radikalizaciju konkflikta. Osim jakih izjava, nemamo razloga za veliku dramatizaciju“, kazao je.

On smatra da najviše zabrinjava to što „Balkan evidentno postaje područje konfrontacije interesa velikih sila, prije svega Amerike i Rusije“. „U tom kontekstu možda velike sile i mogu biti neki trenutni dobitnici, a najveći gubitnici će biti pripadnici i jednog i drugog naroda. Proces pristupanja Europskoj uniji će, po mom sudu, biti usporen i čekat će se eventualni dogovor o nekoj novoj platformi“, dodao je. Ocijenio je da je na Kosovu posrijedi rizična partija šaha koju igraju čak i pojedini igrači na Balkanu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.