Top News
595 prikaza

Zlostavljanje u Australiji: "Bjelačke institucije nagrađuju mučenje naših ljudi"

Zlostavljanje maloljetnika
Screenshot/Facebook
Australija ima velikih problema s nasiljem čuvara prema štićenicima popravnih domova

Dylan Voller ima samo 17 godina a već je iskusio kako je biti privezan za stolac, polugol s vrećom na glavi. On je tek jedan od maloljetnika s kojima su okrutno postupali zaposlenici popravnih domova u Australiji.

Većinom Aboridžini, maloljetnici su iskusili punu okrutnost čuvara. Na snimkama objavljenima na australskoj televiziji vidi se kako čuvari bacaju suzavac na maloljetnike, bacaju ih i trgaju odjeću s njih.

Međutim, sustavno zlostavljanje maloljetnika u popravnim domovima nije nikakva tajna. Već u siječnju ove godine bivši predsjednik odvjetničke komore Sjevernog teritorija, jedne od australskih pokrajina, posebno je naglasio vezanje maloljetnika i dugoročne kazne samica kojima su posebno izloženi maloljetni Aboridžini.

Osnovano je posebno povjerenstvo kako bi otkrili što se sve događa u popravnim domovima, a s radom bi trebali početi idući mjesec. Na prve prepreke naišli su samim imenovanjem komisije. Predsjednik komisije Brian Martin dao je ostavku zato što je naišao na oštre kritike vođa domorodačkih zajednica. Aboridžini smatraju da Martin kao bivši sudac ne može jamčiti nepristranost komisije, a posebno su mu predbacivali bliskost s pravosudnim organima Sjevernog teritorija.

Na čelo komisije imenovan je Aboridžin Mick Gooda i Margaret White, vrhovna sutkinja države Queensland. Gooda je poznati borac za domorodačka prava, a White je prva žena imenovana sutkinjom vrhovnog suda u Queenslandu, ali ni oni nisu previše po volji Aboridžinima.

"Kraljevska komisija bit će još jedna farsa. Mogu vam ispričati i vjerojatni scenarij kako će se sve odigravati", rekla je za BBC Jenny Munro, aktivistica i poznati borac za domorodačka prava. "Čuvari će biti oslobođeni, u zatvorskom sustavu će dobiti promaknuća, a možda dobiju i odlikovanja nakon nekog vremena. Tako bjelačke institucije nagrađuju mučenje naših ljudi i tako će nastaviti ih nagrađivati", uvjerena je Munro.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.