Znanost
731 prikaza

N. Zeland, nacija mačkoljubaca, u lovu na podivljale mačke

Podivljale mačke ne žive u gradu, nego isključivo u prirodi, gdje love
By Mark Marathon - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index
Podivljala mačka ne živi u gradu, nego u prirodi i mora pojesti 20 malih životinja dnevno. Okrutnost je zabranjena, ali im smanjuju broj za milijune

Novi Zeland slovi za naciju možda i najvećih mačkoljubaca na svijetu. Svako drugo kućanstvo od njih 1,7 milijuna ima barem jednog mačjeg kućnog ljubimca. Ipak, Novi Zeland je pri kraju procedure kojom će mačke mikročipirati, a svaka ona koja ne bude označena, a budu je zatekli unutar rezervata za zaštićene ptice, vlasti će je eutanazirati. Za tako mačkoljubnu naciju odluka je bila neopisivo bolna. Digle su se i mnoge udruge za zaštitu životinja, ali nisu mogle protiv argumenata stručnjaka i ekoloških udruga, da su mačke tamo invazivna vrsta i užasna opasnost po ptice. Posebno u rezervatu za ptice od 255 hektara Zealandia, smještenom uz sam glavni grad Wellington. U Australiji, primjerice, mačke su na najjužniji naseljeni kontinent došle 1804., skupa s bjelačkim doseljenicima, koji niti tada, niti sve donedavno, nisu marili za to kakvu štetu čine australskoj prirodi.

Danas je u Australiji 2,7 milijuna domaćih mačaka, ali i čak 18 milijuna sasvim podivljalih, onih koje žive isključivo u prirodi, gdje su onda prisiljene loviti, i to po stopi od 20-ak malih životinja dnevno kako bi preživjele. Prošle godine je Australija zato odlučila usmrtiti dva milijuna podivljalih mačaka. To je zvučalo toliko grozno, da su vlasti bile prisiljene krajnje smanjiti svaku okrutnost. Prvo time što su morale smisliti način kako primijeniti otrov od kojega se životinja ne muču, nego ugiba zbog manjka kisika u krvi. A osim toga vlada se našla i pod pritiskom da žestoko navali na steriliziranje podivljalih mačaka, jer su i udruge za zaštitu životinja svjesne da su podivljale mačke u Australiji oko 10 posto vrsta malih životinja svele na rub opstanka ili su ih i istrijebile. Među ugroženima su i ptice.

Osim što su vlasti prisiljene apsolutno paziti na to da ne djeluju okrutno, ekološke udruge ih kritiziraju i zato što je u najmanju ruku jednaka prijetnja životinjama u prirodi sve veća rascjepkanost životnog prostora zbog ljudske gradnje. Podivljale mačke, znači ne one koje su po gradovima, jer se njih vrlo jednostavno sterilizira, nego one koje se smucaju po šumama, tamo gdje svih devet mačjih života ne vide ni jednog čovjeka, ogromne probleme prave i u SAD-u. U SAD-u živi 84 milijuna kućnih mačaka, ali i 30 milijuna podivljalih. Od njih godišnje stradava, procjenjuje se, između 1,4 i 3,7 milijardi ptica. Među prvima koji su se dohvatili tog problema, bile su vlasti na Floridi koje podivljale mačke hvataju žive i otpremaju u zatočeništvo.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.