Top News
5990 prikaza

Znao je da će ga ubiti, uvijek je nosio bočice protuotrova

Kim Jong nam i Kim Jong Un
Screenshot
Živio je u inozemstvu i stalno je bio u strahu da će biti ubijen, a najoštrije je kritizirao svog brata diktatora

Prije nego je polubrat Kim Jong Una ubijen polijevanjem nervnog agensa na malezijskom aerodromu 2017. godine, bo je poznat kao playboy i igrač, a ne tajni doušnik CIA-e. Kim Jong Nam, prognani prvorođenac pokojnog sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Ila, živio je među kockarima i gangsterima u kineskoj enklavi u Macau.

Budući da je bio jedini član dinastije Kim koji je živio izvan teritorija režima, japanski i južnokorejski novinara pratili su ga u stopu. Bio je bon vivant i uživao u skupocjenim satovima, vinu i cigarama. Na Facebooku je često objavljivao slike sebe ispred različitih kasina i rezorta. "Živim Las Vegas u Aziji", napisao je ispod jedne. 

Kim Jong Un Sj. Koreja Top News Kako ubija i muči ljude: Pušta na njih pse, žive ih pali...

No iza te slike bio je čovjek koji je za život zarađivao radeći kao doušnik za CIA-u, kaže dvoje ljudi upoznatih sa njegovim aktivnostima. CIA-u je opskrbljivao informacijama, i često se sa njima sastajao u Singapuru ili Maleziji. 

Ova otkrića debljano su opisana u knjizi  The Great Successor novinarke Washington Posta Anne Fifield i potaknuli su reakciju američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji kada su ga pitali za vezu CIA-e i Kimovog brata, nije mogao ni potvrditi ni negirati informaciju. 

"Znam ovo; takav odnos se ne bi dogodio pod mojim pokroviteljstvom, ali ne znam za to. Nitko ne zna", rekao je. 

CIA je odbila komentirati ove navode. 

Moguća poveznica pokazuje koliko su daleko tajne službe spremne ići kako bi došle do informacija o zatvorenim društvima poput onog u Sjevernoj Koreji. 

"Sasvim je moguće da je on bio izvor. Nakon smrti Kim Jong Ila američke vlasti imale su jako malo informacija o Kim Jong Unu, pa je vjerujemo vladala jako velika potraga za njima. Veliki interese vladao je i za komunikacijom sa polubratom", rekao je Bruce Klingner, bivši zamjenik šefa CIA-e za Koreju.

Turističko razgledavanje Sjeverne Koreje Veliki vođa Life Religija Juche: Zatvorili su ih i hrane ih lažima

Vjeruje se kako se Nam sastao sa agentom u Maleziji nekoliko dana prije nego je ubijen na aerodromu u Kuala Lumpuru. U ruksaku kojeg je nosio na leđima imao je 120.000 dolara gotovine, i tako potaknuo sumnje da ih je dobio u nekim mutnim poslovima. 

"Ta količina novca upućuje da je riječ o nekom ili kriminalnom odnosu ili tajnoj službi, a CIA plaća svoje izvore bolje nego zaposlenike", rekao je Klingner. 

Što je Kim ponudio američkim dužnosnicima ili sjevernokorejskim ili kineskim za koje se također vjeruje da je s njima surađivao, zasad nije poznato. No najvjerojatnije je tražio dodatni tvor financiranja nakon ubojstva svoj ujaka Jang Song-thaeka, kaže osoba upoznata s njegovim financijama. Jang je pogubljen 2013. godine dok je Kim Jong Un konsolidirao svoju moć, često je razgovarao s Namom dok je bio u egzilu i jako je subvencionirao njegov život u rezortu u Macau.

Moguće je da potraga mladog vođe za vlasti i pogubljenje ujaka potaknulo Kim Jong Nam u ruke stranih obavještajnih službi dok je pokušavao održati svoj životni stil. Najvjerojatnije su ga tajne službe tražile da im prenese ono što se događalo u Sjevernoj Koreji. 

Tako su mogli dolaziti do informacija i o njihovim planovima oko raketnih lansiranja ili slično. 

Klingner naglašava kako mu se čini da Kim Jong Nam nije imao "političku bazu u Sjevernoj Koreji" stoga nije jasno koliko im je informacija mogao dati, no svaka koja dolazi iz zatvorenog svijeta i režima bila im je dragocjena. 

"Korisno je vidjeti kako režim prikuplja informacije i kako ih interpretira", kaže. 

Život u Sjevernoj Koreji Spas u bijegu Top News Prvi intervju najpoznatijeg bjegunca iz Sjeverne Koreje

No Kim je te informacije najvjerojatnije dijelio sa velikim rizikom po svoju sigurnost, a već je i bio prijetnje Kim Jong Unu jer je bio Ilov prvorođeni sin. Nam je uvijek naglašavao da je zadovoljan sa svojim životom izvan zemlje, daleko od iskušenja moći, gdje je imao djecu sa tri žene. 

"Malo se brinuo oko toga što mu se može dogoditi. Bio je sretan živeći takvim životom. I sretan što njegova djeca, žene i ljubavnice nisu u Sjevernoj Koreji", rekao je jedan izvor komentirajući razdoblje nakon što je njegov brat preuzeo vlast.

U godinama prije njegove smrti to otuđenje bilo je sve vidljivije. Anthony Sahakian koji je bio njegov školski kolega u Švicarskoj i s kojim je ostao i dalje u kontaktu, kaže kako mu se učinilo da se Nam financirao sam, da ga nije subvencionirao Kimov režim. Na svom posljednjem putovanju u Ženevu, umjesto u luksuznom hotelu, spavao je u apartmanu kojeg je našao preko Airbnba. 

2009. godine kada je Kim Jong Il postao sve slabiji, Nam je odbacio mogućnost da bi ga on mogao naslijediti, i japanskim novinarima rekao: "Da li bi bio ovako obučen da sam nasljednik?" dok je bio u trenirci. 

Satelitska snimka sjevernokorejskog postrojenja PROVOCIRAJU Top News Snimke otkrile kadrove od kojih strepi cijeli svijet

Sa životom izvan zemlje raslo je i njegovo nezadovoljstvo sa totalitarnom ideologijom u sjevernoj Koreji. Kada je njegovog brata Kim Jong Una otac odabrao za nasljednika, Nam je smatrao da se to protivi pravilima, no svom je bratu zaželio puno sreće. 

"Nadam se da će moj brat dati sve od sebe kako bi život Sjevernokorejaca učinio bojim", rekao je i drage volje ponudi svoju pomoći iz inozemstva. 

Kritike na račun režima počeo je iznositi 2009. godine kada je rekao da bi se zemlja trebala "reformirati i otvoriti" poput Kine. Oštre kritike iznio je 2012. godine nakon što je Kim Jong Un postao vođa. 

"Sumnjam može li soba sa iskustvom od dvije godine njegovanja postati vođa, zapravo i vladati", napisao je japanskim reporterima tada. 

Život ovog međunarodnog playboya završio je na snimci sa nadzornih kamera zračne luke, na kojma izgleda poput prosječnog, proćelavog 45-godišnjaka, bez ikakve pratnje, koji čeka na prijavu. Dok je tako stajao prišle su mu dvije žene, obrisale različite kemikalije na njegovo lice i pobjegle. Bio je to opasni spoj nervnog agensa VX. Manje od 15 minuta kasnije bio je mrtav. 

Istražitelji su poslije na njemu pronašli 12 bočica protuotrova, uključujući i onaj za VX. I dalje nije jasno zašto ih nikada nije koristio. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.