Top News
11185 prikaza

Zvijer sa Sicilije: Ubijao je čak i djecu

toto riina
YouTube screenshot
Toto Riina bio je najkrvoločniji šef mafije, koji je naručio i ubojstvo 13. godišnjeg sina jednog od pokajnika

Jedan od najopasnijih šefova u povijesti sicilijanske mafije umro je u bolnici dok je služio nekoliko doživotnih kazni. Bivši 'šef šefova' Salvatore Toto Riina, jedan od najstrašnijih mafijaških kumova koji je bio mozak akcije ubojstava talijanskih sudaca i djelatnika pravosuđa koji su pokušali stati na kraj mafiji. 

Umro je u petak nešto prije 4 ujutrou Parmi, u bolničkom odjelu namijenjenom zatvorenicima, dan nakon što je navršio 87. godina.

On je naručio ubojstvo 13-godišnjeg dječaka koji je kidnapiran u namjeri da zaustavi njegovog oca u otkrivanju mafijaških tajni. Dječak je zadavljen, a zatim je njegovo tijelo otopljeno u kiselini.  Kad su neki od mafijaša odlučili surađivati s pravosuđem i postati svjedoci, za odmazdu je naručio ubojstvo 11 njihovih rođaka

Kriminalna skupina na ulicama Top News Sukob klanova: Krvavi rat bjesni u susjedstvu

Tužitelji su optužili Riina koji je bio uhićen 1993. godine, nakon što ga je otkucala konkurencija. Bio je mozak strategije koju je pripremao nekoliko godina kako da smakne talijanske tužitelje, policijske službenike i druge koji su prikupljali dokaze protiv  Cosa Nostra, a tad je zaradio i nadimak 'šef šefova'. 

Smrtonosna kampanja u konačnici je koštala mafiju jer nakon što su bombe ubile dvojicu talijanskih sudaca, Giovannia Falconea i Paola Borsellina, dva mjeseca kasnije država je pojačala napad na Sicilijansku mafiju.

Riina je zarobljen u Palermu, u svom stanu šest mjeseci nakon što je u eksploziji automobila bombe poginuo sudac Borsellino i njegova policijska pratnja. 

Riino je rodom iz mjesta Corleone, sicilijanskog gradića nedaleko Palerma, inače poznatog mafijaškog uporišta, a nakon što su ga uhitili, Riino nije želio surađivati s policijom. 

U srpnju je sud odbio zahtjev njegove obitelji da ga premjesti u kućni pritvor zbog zdravstvenog stanja.

Liječnici su tada rekli da je bivši šef bio "lucidan". U zatvoru su ga prisluškivali, a navodno je jednom prilikom izjavio:

- Ne žalim ništa, nikad me neće slomiti, čak ni ako mi daju 3.000 godina.

- Bog je milostiv za razliku od nas, rekao je Fatto Quotidiano iz udruge žrtava, nakon što je saznao za Riinovu smrt.  

Grob Zlatka Bagarića Feljton Top News Cajkama gurao pištolj u usta: Pjevaj mamicu ti je***!

Riino je bio sin siromašnog farmera i rođen je 16. 11. 1930. godine u Corleoneu, selu koje je postalo sinonim za mafiju zahvaljujući trilogiji 'Kum' Francisa Forda Coppole. Bio je još dijete kad su mu stradali otac i brat prilikom pokušaja ekstrahiranja baruta iz neeksplodirane američke bombe 1943. godine. Riino je imao samo 19 godina kad je ubio svoju prvu žrtvu. 

Počeo je kao 'pješadija' mafijaškom šefu Lucianu Leggiu prije nego se počeo uspinjati na mafijaškoj ljestvici, a onda je od 1969. godine nastavio voditi klan Corleoneovih, a zatim i cijele mafije koja je bila pod njegovim okriljem. 

Riinova obitelj dobila je dopuštenje da ga u četvrtak posjeti i da se oprosti od njega. Salvatore, jedan od njegovih sinova na Facebooku je jučer napisao:  

- Ti nisi za mene Toto Riina, ti si samo moj tata. Želim ti sretan rođendan tata na ovaj važan ali tužan dan. Volim te, izvijestio je The Gurardian

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.